ZAŠTO KOLINDA ODBIJA PUTINA

Hrvatsku vanjsku politiku vodi Amerika

ritn by: Forum.tm | 14.04.2015.
ZAŠTO KOLINDA ODBIJA PUTINA: Hrvatsku vanjsku politiku vodi Amerika
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović službeno je pozvana da sudjeluje na velikoj proslavi u Moskvi, kojom se obilježava 70. obljetnica pobjede u Drugom svjetskom ratu. Ovaj poziv najprije se krio kao da je u pitanju državna tajna, da bi predsjednica potom objavila kako u Moskvu ne namjerava otići. Što nam to govori pojašnjava Tomislav Jakić, savjetnik bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića. Doduše, i bez Jakićevog pojašnjenja svima je jasno da Hrvatska igra onako kako sviraju Sjedinjene Američke Države. Iz američkog krila poslali smo čak i uvjet, doduše neslužbeno: Hrvatska će doći ako Rusija promijeni politiku prema Ukrajini.

Predmetnu temu savjetnik bivšeg predsjednika Mesića, Tomislav Jakić, obradio je za portal Forum.tm, navodeći da je ovim potezom Kolinde Grabar Kitarović slika konačno upotpunjena: "Hrvatska poslušno slijedi ono što je zapovjeđeno iz Washingtona, a što se – u ovom konkretnom slučaju – očito podudara i s njezinim intimnim uvjerenjima, odnosno sa stajalištima njezine stranke (da će ona biti i ostati "HDZ-predsjednica", a ne predsjednica svih građana Hrvatske, to je danas već više nego očito)."

Ključno je, piše Jakić, ovo pitanje: "što se zapravo slavi 8. svibnja?" Zatim odgovara: "Ključno koliko i nepotrebno, jer odgovor je svakome tko zna povijest i uz to još nije zaboravio politički misliti, potpuno jasan. Slavi se završetak Drugoga svjetskog rata u Evropi, slavi se pobjeda nad naci-fašizmom, najvećim zlom što se ikad nadvilo nad Evropom; i nad onima koji su ga pomagali i koji su u vrijeme rata, odnosno okupacije svojih zemalja, ogrezli u zločinu i krvi baš kao i njihovi mentori ili nalogodavci. Odaje se kako počast milijunima palih u borbi protiv naci-fašizma, tako i milijunima nevinih žrtava toga poretka koji je na osnovi rasne teorije, genocida i najcrnje diktature želio stvoriti ono što je nazivao "novom Evropom" (s prijestolnicom, naravno, u Berlinu). Odaje se, dakle, počast pobjednicima i osloboditeljima i onima koji su stradali od ruke zločinačkih režima."

Slavni uspjesi (ILUSTRACIJA: Feral Tribune)

"Da je u borbi protiv naci-fašizma najveće žrtve podnio tadašnji Sovjetski Savez, to je – valjda – ipak još poznato. Brojke govore više od riječi. Da pobjede 8. svibnja 1945. (s razvijenom crvenom zastavom na zgradi Reichstaga u glavnome gradu Trećega Reicha) ne bi bilo, ili je bar ne bi bilo tada, i to je – valjda – svakome jasno. Otvaranje druge fronte iskrcavanjem zapadnih Saveznika u Normandiji 6. lipnja 1944. bila je veličanstvena vojna operacija (koja se i danas obilježava na najvišoj razini, na primjeren način), ali ona je bila u funkciji pomaganja Crvenoj armiji i bez suradnje Zapada i Istoka pobjede ne bi bilo. Ili je, ponovimo još jednom, barem ne bi bilo 8. svibnja 1945. Usput: misli li itko da se komemoriranjem Dana D slave Obama, Hollande ili Cameron? Nikome to ne pada na pamet", piše Tomislav Jakić.

Hrvatski bojkot proslave pobjede nad fašizmom, ističe, ne treba posebno čuditi, jer "aktualna predsjednica ne posustaje od ocrnjivanja najuspješnijeg vođe pokreta otpora u okupiranoj Evropi kao 'diktatora', s tim je obrazloženjem izbacila njegovu bistu iz svojega ureda, njezina stranka ionako ga uporno svrstava među 'deset mega-ubojica 20. stoljeća', pozivajući se na neke dubiozne inozemne znanstvenike, a manifestacije neofašizma, odnosno neoustaštva – sve pod vidom demokracije i slobode javne riječi – toleriraju se u Hrvatskoj (ali i u nizu tranzicijskih zemalja, poglavito u baltičkim zemljama i Ukrajini) već godinama".

Tekst Tomislava Jakića u cijelosti možete pročitati na portalu Forum.tm

Lupiga.Com via Forum.tm

Naslovna fotografija: Lupiga.Com


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. STRAH OD FEMINIZMA: Zašto se emancipirane žene boje pridružiti

  15.08.2022.

  Sofija Kordić

  STRAH OD FEMINIZMA: Zašto se emancipirane žene boje pridružiti

 2. UZ ODLAZAK VLADIMIRA MATIJANIĆA: Ostajemo usamljeniji pred bagrom

  05.08.2022.

  Jerko Bakotin

  UZ ODLAZAK VLADIMIRA MATIJANIĆA: Ostajemo usamljeniji pred bagrom

 3. PRESTANIMO SE LAGATI: Odavno živimo u aparthejdu

  23.07.2022.

  Marko Tomaš

  PRESTANIMO SE LAGATI: Odavno živimo u aparthejdu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije