UVIJEK VJERAN (FOTO)

Novi prilog biografiji „uglednog“ ministra Hasanbegovića

ritn by: M.S. | 03.06.2016.
UVIJEK VJERAN (FOTO): Novi prilog biografiji „uglednog“ ministra Hasanbegovića
Razne „slatke“ minijature ne prestaju puniti neslužbenu biografiju ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Kao i onu s „ustaškom“ kapom, i najnoviju crticu iz „besprijekorne“ Hsanbegovićeve biografije objavio je tjednik Novosti. Tekst se vraća u 1998. godinu na Dan pobjede nad antifašizmom i prosvjed za povratak imena Trgu žrtava fašizma preimenovanog u Trg hrvatskih velikana. Tamo iza transparenta potpore Dinku Šakiću viri i lice tada 26-godišnjeg Zlatka Hasanbegovića, danas u svijetu vjerojatno najpoznatijeg člana aktualne hrvatske vlade.

Razne „slatke“ minijature ne prestaju puniti neslužbenu biografiju ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Kao i onu s „ustaškom“ kapom, i najnoviji prilog iz „besprijekorne“ Hasanbegovićeve biografije objavio je tjednik Novosti. Tekst se vraća u 1998. godinu na Dan pobjede nad fašizmom i prosvjed za povratak imena Trgu žrtava fašizma preimenovanog u Trg hrvatskih velikana. Nekoliko desetaka antiprosvjednika skupilo se tog 9. svibnja iza kordona policije. Predstavnici tada opskurnih izvanparlamentarnih stranaka poput one Mladena Schwartza kojeg se može vidjeti u prvim redovima, okupile su se zajedno s predstavnicima klera, poput Vjekoslava Lasića, svećenika poznatog po redovnom održavanju misa za ustaškog poglavnika te filoustašama raznih fela. Među njima iza transparenta potpore Dinku Šakiću viri i lice tada 26-godišnjeg Zlatka Hasanbegovića, danas u svijetu vjerojatno najpoznatijeg člana aktualne hrvatske vlade.

Desnice se dižu u nacističkom pozdravu, u glas se pjevaju ustaške budnice, a profesoru Ivi Bancu skandira se kao „hrvatskom izrodu“. Vrijeme je to prije njegovog preobraćenja u pravovjernog domoljuba kad je o sudjelovanju hrvatskih trupa u ratu na teritoriju BiH još govorio kao o osvajačkom ratu. Na kratkoj se video snimci o kojoj pišu Novosti ne vidi Hasanbegovića kako pjeva, no on je svoju bezrezervnu podršku ustaškom režimu već objavio dvije godine ranije u časopisu Nezavisna država Hrvatska.

Zlatko Hasanbegović
U probranom društvu, mladi Zlatko Hasanbegović (FOTO: Novosti)

Premda je Hrvatska i tada Ustavom bila određena kao država nastala na antifašističkim temeljima, politika pomirbe Franje Tuđmana temeljila se ignoriranju antifašističkih komemoracija i prešutnom toleriranju onih ustaških pa je tako pokojni prvi predsjednik RH one koji su ustrajali u inicijativi vraćanja imena trgu u čast i spomen žrtvama fašizma nazvao „diletantima i egzibicionistima“.

Godinu dana kasnije, na isti dan, prosvjednici okupljeni oko istoga cilja i fizički su napadnuti. Kontraprosvjednici osuli su po njima paljbu jaja i boca, nimalo ometani od policije gađali su ih i suzavcem, a fizički su među ostalima napadnuti Stjepan Mesić, Vesna Pusić, Zoran Oštrić i Zoran Pusić. Incident su prenijeli svi ugledni svjetski mediji, međunarodna zajednica upozorila je na rast ekstremizma u Hrvatskoj, a Ivan Gabelica tada Hasanbegovićev stranački šef – upotrijebio je i danas popularnu zamjenu teza – prosvjednici su, naime, izazivali i stoga su sami odgovorni za batine koje su dobili.

Suzavac džamija
Tada je bio protiv imena Trga žrtava fašizma, a danas je na tom trgu sjedište njegovog HDZ-a i ne želi otvoreno reći bi li mijenjao ime trga (FOTO: Novosti)

Hasanbegović se Novostima za komentar javio u zadnji čas i potvrdio kako je bio na svakom kontra prosvjedu, dakle protiv povratka imena Trgu žrtava fašizma. Napad na miran prosvjed na trgu kojem je 2000. godine vraćeno ime tako je simbolički označio kraj autokratske vladavine prvog predsjednika i njegove stranke koja se i danas, umjesto proklamiranim reformama, bavi revidiranjem povijesti. Zlatko Hasanbegović, tada anoniman povjesničar, danas je predvodnik takve revizionističke politike koja je u svega nekoliko mjeseci odlučila zatrti civilno društvo i uopće svaki kritički glas u javnosti. Danas, međutim, izbjegava otvoreno odgovoriti na pitanje koje mu je novinar Hrvoje Šimićević postavio više puta na više različitih načina – bi li ponovo mijenjao ime trga i ukinuo taj stalni podsjetnik na žrtve zločina počinjenih u NDH. Što je točno Hasanbegović rekao provjeriti na najbližem kiosku u Novostima.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Novosti

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

  28.02.2024.

  Srđan Puhalo

  DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

 2. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

  19.02.2024.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

 3. PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

  13.02.2024.

  Bojan Tončić

  PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije