SARAJEVO NE PRIZNAJE SVE ŽRTVE

Uklonjena spomen ploča za žrtve na Kazanima

ritn by: M.B. | 09.12.2015.
SARAJEVO NE PRIZNAJE SVE ŽRTVE: Uklonjena spomen ploča za žrtve na Kazanima
Spomen-ploča za žrtve zločina na Kazanima, koju je u sarajevskom parku Atmejdanu, postavila inicijativa "Jer me se tiče" nije preživjela ni dva dana. Ovim memorijalom željelo se podsjetiti na ratne zločine počinjene od strane pripadnika 10. brdske brigade Prvog korpusa Armije BiH, i njihovog komandanta Mušana Topalovića Cace. Ova neformalno organizirana skupina građana, koja se zalaže za uspostavu potpunog i neselektivnog poštivanja ljudskih prava i sloboda svih građanki i građana, prije dva dana okupila se u sarajevskom parku te postavila ploču kako bi dostojanstveno obilježili žrtve rata bez namjere politiziranja.

Spomen-ploča za žrtve zločina na Kazanima, koju je u sarajevskom parku Atmejdanu, postavila inicijativa "Jer me se tiče" nije preživjela ni dva dana, kako piše portal Nezavisnih novina. Ovim memorijalom željelo se podsjetiti na ratne zločine počinjene od strane pripadnika 10. brdske brigade Prvog korpusa Armije BiH, i njihovog komandanta Mušana Topalovića Cace.

Ova neformalno organizirana skupina građana, koja se zalaže za uspostavu potpunog i neselektivnog poštivanja ljudskih prava i sloboda svih građanki i građana, prije dva dana okupila se u sarajevskom parku te postavila ploču kako bi dostojanstveno obilježili žrtve rata bez namjere politiziranja.

"Uskoro ćemo obilježiti Međunarodni dan ljudskih prava, svjedočit ćemo mnogim govorima, vidjet ćemo naše političke vođe kako se kunu u slovo zakona. Ovom prilikom želimo podsjetiti širu javnost na ratne zločine počinjene od strane pojedinaca iz 10. brdske brigade Prvog korpusa Armije BiH, i njihovog komandanta Mušana Topalovića Cace.

Do danas u Sarajevu ne postoji memorijal za ratne zločine na Kazanima, i time govorimo o nespremnosti lokalnih vlasti da se suoče sa ovim zločinom, te žrtvama i njihovim familijama vrate dostojanstvo i pravo na sjećanje. Mi ne želimo biti dio politiziranja ratnih zločina i žrtava, nego želimo dostojanstveno da obilježimo nevine žrtve ratnih zločina, bez obzira na njihovu pripadnost i okolnosti. Ne postoji ideja ili ideologija koja može opravdati zločine nad civilima." poručuju iz Inicijative, poručili su tada iz inicijative.

No njihove poruke se očito nekima u Sarajevu nisu svidjele. Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Ministarstvo za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo, no oni nisu imali vi še informacija o slučaju.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Beograd

  22.05.2022.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Beograd

 2. ŽENA KAO SVETI INKUBATOR: Institucionalno nasilje Republike Hrvatske

  06.05.2022.

  Lana Bobić

  ŽENA KAO SVETI INKUBATOR: Institucionalno nasilje Republike Hrvatske

 3. UŠUŠKAVANJE U DESNILO: Što je danas nama Gojko Šušak?

  05.05.2022.

  Boris Pavelić

  UŠUŠKAVANJE U DESNILO: Što je danas nama Gojko Šušak?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije