PROPALA TUŽBA

Željka Markić izgubila sudski spor protiv Borisa Dežulovića

ritn by: Lupiga.Com | 26.10.2023.
PROPALA TUŽBA: Željka Markić izgubila sudski spor protiv Borisa Dežulovića
Boris Dežulović odnio je prvostupanjsku sudsku pobjedu protiv Željke Markić. Naime, ovog tjedna zagrebački Općinski sud donio je presudu kojom Dežulovića oslobađa optužbi koje je u sudskom postupku protiv njega iznijela izvršna direktorica udruge U ime obitelji, Željka Markić. Markić je tužbu sudu podnijela zbog teksta objavljenog u ožujku 2018. godine u tjedniku Novosti pod naslovom „Željka Markić: glupa ili plavuša“. Kako pišu Novosti, odgovarajući na pitanja suda Željka Markić tvrdila je da se osjetila uvrijeđenom jer je se u tekstu nazivalo suborkinjom Velimira Bujaneca kojeg se povezuje s drogom i da smatra da je jedini motiv za pisanje kolumnist mogao pronaći u neslaganju s vrijednostima za koje se ona zalaže. Odvjetnik Željke Markić, Krešimir Mateković, na sudu je pokušao dovesti u pitanje vjerodostojnost Dežulovića kao novinara.

Boris Dežulović odnio je prvostupanjsku sudsku pobjedu protiv Željke Markić. Naime, ovog tjedna zagrebački Općinski sud donio je presudu kojom Dežulovića oslobađa optužbi koje je u sudskom postupku protiv njega iznijela izvršna direktorica udruge U ime obitelji, Željka Markić. 

Markić je tužbu sudu podnijela zbog teksta objavljenog u ožujku 2018. godine u tjedniku Novosti pod naslovom „Željka Markić: glupa ili plavuša“. Kako pišu Novosti, odgovarajući na pitanja suda Željka Markić tvrdila je da se osjetila uvrijeđenom jer je se u tekstu nazivalo suborkinjom Velimira Bujaneca kojeg se povezuje s drogom i da smatra da je jedini motiv za pisanje kolumnist mogao pronaći u neslaganju s vrijednostima za koje se ona zalaže. Tuženi Dežulović je u svom svjedočenju pred sudom objasnio kako je tekst pisao povodom ishoda tužbe Mime Simić za klevetu protiv Željke Markić koja je proglašena krivom, nakon čega je Dada Batinić na portalu Index napisala satirični tekst o tome da je Željka Markić time izgubila nevinost.

„Unatoč tome Željka Markić i njezin odvjetnik su podnijeli zahtjev za demantij Indexu tvrdeći da ona nije izgubila nevinost pa sam se ja u svom članku referirao na to nerazumijevanje ili pravljenje da se ne razumije. Ujedno sam govorio o mogućnosti da Željka Markić i mene tuži, što se i dogodilo. Referirao sam se i na satirični tekst kršćanskog teologa od prije 300 godina koji je govorio o tome da se problem gladi u Irskoj rješava tako da se jedu djeca. Taj autor je također bio progonjen budući da nisu shvatili njegovu satiru. U tom smislu sam se referirao na pojam nevinosti u kontekstu privatne tužiteljice. U kontekstu Velimira Bujanca spominjao sam je u smislu da dijele neke iste vrijednosti, no tužiteljica to nije razumjela ili se pravila da je tako pa je podnosila tužbe s ciljem da utječe na novinare da ne pišu nove tekstove. Dakle, radi se o cilju da se postigne cenzura", rekao je Dežulović koji je istaknuo kako je tužiteljica javna osoba i da je zbog toga postojao javni interes da se piše o ovoj temi, kao i da se radi o autorskom tekstu u kojem je izrazio svoj vrijednosni sud.

Odvjetnik Željke Markić, Krešimir Mateković, na sudu je pokušao dovesti u pitanje vjerodostojnost Dežulovića kao novinara, pozivajući se na to da se radi o osobi koja uopće nije završila studij novinarstva, usput tvrdeći da je tekst izrazito uvredljiv i da zadire u intimu osobe „koja je žena te supruga i majka“ sve kako bi je se javno ponizilo i osramotilo.

"Valja naglasiti da optuženik nije novinar, nije se školovao za to, a uslijed neznanja ne zna da ovo nisu novinarski standardi. Ako se smatra satiričarem, onda može pisati knjige, a ne da vrijeđa tužiteljicu pod krinkom novinarstva. Tekst je prizeman, uvredljiv i neduhovit", tvrdio je Mateković na sudu, prenose Novosti, dok je Željka Markić dometnula da ona simpatizira satiru, ali samo onu koja bi bila „profinjena kritika koja nije usmjerena na pojedinca“.

Dežulovićeva odvjetnica Lina Budak sudu je objasnila da je njena stranka jedan od osnivača i novinara Feral Tribunea, jednog od najnagrađivanijih tjednika na svijetu, kao i da je dobitnik cijelog niza strukovnih novinarskih nagrada

"Valja istaknuti i da je tužiteljica netočno definirala satiru budući da ona izruguje i kritički ismijava pojedinca ili grupu, a u ovom tekstu se radi o satiričnom duhovitom tekstu u kojem se iznosi vrijednosni sud o tužiteljici. Treba istaknuti da se istinitost vrijednosnog suda ne dokazuje", pojasnila je odvjetnica Budak.

Na ovu presudu Željka Markić ima pravo žalbe, a prema trenutnom stanju stvari određeno joj je da podmiri troškove kaznenog postupka u iznosu od 350 eura te da u potpunosti snosi troškove braniteljice optuženika.

Novosti podsjećaju kako se radi o samo jednom od ukupno pet slučajeva tužbi koje je zbog ovog teksta Željka Markić podnijela protiv Dežulovića i Srpskog narodnog vijeća kao izdavača Novosti. Dvije tužbe protiv SNV-a sud je spojio u jedan postupak, dok je u dva postupka do sad Dežulović oslobođen, a SNV je pravomoćno dobio postupak u trećoj tužbi.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije