POŠAST OSAMDESETIH

Zavodljive obmane prošlih vremena

ritn by: Bojan Krištofić / Kulturpunkt | 25.04.2015.
POŠAST OSAMDESETIH: Zavodljive obmane prošlih vremena
Održavanje velike, ambiciozne izložbe Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne naizgled se slučajno poklopilo s nekoliko pojava i stvari koje, zajedno s njom, prilično precizno ocrtavaju ono što bismo pretenciozno mogli nazvati duhom (današnjeg) vremena. Prvo, izložba je više-manje koincidirala s premijernim prikazivanjem HRT-ove dramske serije Crno-bijeli svijet scenarista i redatelja Gorana Kulenovića i Igora Mirkovića, visokobudžetne produkcije za hrvatske pojmove. Taman nekako kad je HRT ispucala svih dvanaest epizoda prve sezone krenula je ozbiljna promocija izložbe u medijima. Gotovo bi se moglo reći da su se sveprisutne "osamdesete" poput kakvog virusa preselile u formu izložbenog postava (i pripadajuće mu opsežne knjige-kataloga) nakon što su neizlječivo zarazile televizijski medij (budući da se u najskorije vrijeme, naravno, planira snimanje nove sezone).

Drugi simptomatičan trenutak, naoko efemeran, no za ovu temu izrazito ilustrativan, bilo je objavljivanje top-liste sto najboljih jugoslavenskih i ex-jugoslavenskih glazbenih albuma, i to od postanka regionalnog rocka naovamo, koju je za posebno izdanje domaće inačice globalnog časopisa Rolling Stone izradila skupina sredovječnih glazbenih novinara, kritičara i drugih djelatnika povezanih s glazbom (Vedran Brkulj, Vedran Harča, Hrvoje Horvat, Petar Janjatović, Radovan Jovanović, Anđelko Jurkas, Denis Mujadžić, Ante Perković, Branimir Slijepčević, Zoran Stajčić, Juraj Šiftar, Siniša Švec i Goran Tarlić).

Premda je riječ o pedesetogodišnjem razdoblju vrlo složenom u svakom smislu, među prvih deset albuma očekivano dominiraju uratci iz osamdesetih. Kada bismo počeli vrtjeti film unazad, vrlo brzo bi uvidjeli da je retroaktivni trend nostalgičnog vraćanja osamdesetima konstanta u jednom dijelu hrvatske (i jugoslavenske) kulturne javnosti još od dokumentarca i knjige Sretno dijete Igora Mirkovića iz 2003, što čak i nije samo lokalna pojava, već teče paralelno s masovnim pokušajima oživljavanja osamdesetih u anglofonoj pop-kulturi općenito.

Tekst u cijelosti možete pročitati na portalu kulturpunkt.hr

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Juraj Vuglač/Ivan Šaravanja/HDLU


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Berlin

  26.10.2021.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Berlin

 2. BEZ ČAROBNIH RJEŠENJA: Svjedočimo ekstremnoj polarizaciji društva

  21.10.2021.

  Lana Bobić

  BEZ ČAROBNIH RJEŠENJA: Svjedočimo ekstremnoj polarizaciji društva

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Nemojte misliti da vas se ne čita i ne prati

  20.10.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Nemojte misliti da vas se ne čita i ne prati

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije