OTVOREN ZFF

Više od 100 filmova u devet dana

ritn by: J.S. | 13.11.2016.
OTVOREN ZFF: Više od 100 filmova u devet dana
„Nadam se da će nagrada koju je dobilo kino Europa, kao dokaz dobrog djelovanja i rada, potaknuti i partnere iz Grada Zagreba da se zajedničkim snagama obnovi dvorana“, rekao je direktor Zagreb Film Festivala Boris T. Matić. Predstavnici Grada mogli su jasno čuti ovaj poziv s obzirom da je među uzvanicima bila i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Vesna Kusin.

Zagreb Film Festival (ZFF), festival kojeg medijski pokriva Lupiga, svečano je otvoren projekcijom zanimljivog filma "Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija" redatelja Juhoa Kuosmanena. Redatelj i Oona Airola, glumica iz filma, pozdravili su zagrebačku publiku uoči projekcije rekavši da su ponosni što je upravo njihov film izabran kao projekcija koja ima čast otvoriti festival.

Riječ je o biografskoj priči o finskom boksaču kojemu je ljubav bila važnija od svjetske titule prvaka, a film je premijerno prikazan na festivalu u Cannesu gdje je osvojio vrijednu nagradu u programu Izvjestan pogled. Nakon toga je nagrađivan i na nizu svjetskih festivala, finski je kandidat za Oscara, a natječe se i za nagradu Europske filmske akademije u kategoriji „Otkriće godine“.

Trenutak svečanog otvaranja iskorišten je i kako bi se zagrebačkom kinu Europa dodijelila nagrada mreže europskih kina Europa Cinemas za najbolji kino program u ovoj godini. To prestižno priznanje, najviše koje jedno kino može dobiti na europskoj razini, kultno je zagrebačko kino u Varšavskoj odnijelo u žestokoj konkurenciji koju je činilo više od 1.000 kinoprikazivača u preko 400 gradova u više od 40 zemalja.

"Sretni smo da smo u proteklih osam godina otako upravljamo kinom Europa od relativno zapuštenog prostora uspjeli ostvariti dio svojih vizija te djelomično renovirali neke od prostora kina, otvorili još jednu malu dvoranu i postali dom za više od dvadeset raznih festivala i ostalih filmskih manifestacija", istaknuo je izvršni direktor festivala Hrvoje Laurenta.

OonaAirola_JuhoKuosmanenOona Airola i Juho Kuosmanen, glavna glumica i redatelj filma "Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija" (FOTO: ZFF Press)

Direktor Zagreb Film Festivala, Boris T. Matić, tom je prilikom podsjetio kako kino Europa, koje je samo u prošlom mjesecu imalo 15.000 gledatelja, ugošćuje premijere domaćih filmova, više 60 filmova u redovnoj kino distribuciji i organizira niz raznih programa.

„Nadam se da će nagrada koju je dobilo kino Europa, kao dokaz dobrog djelovanja i rada, potaknuti i partnere iz Grada Zagreba da se zajedničkim snagama obnovi dvorana“, rekao je Matić. Predstavnici Grada mogli su jasno čuti ovaj poziv s obzirom da je među uzvanicima bila i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Vesna Kusin. Upravo njoj pripala je čast da službeno otvori 14. izdanje Zagreb Film Festivala. U publici se našla i nova ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, kao i više od 200 inozemnih gostiju koji su u Zagreb stigli samo zbog ovog festivala. 

U sklopu ceremonije otvorenja dodijeljena je i Nagrada Albert Kapović koju dodijeljuje Hrvatska udruga producenata. Ove godine ta je nagrada pripala Ivanu Maloči iz Interfilma.

"Kada je Albert osnivao HAVC, obilazio je od vrata do vrata, od političara do političara, no oni mu nisu otvarali vrata. Bilo je dosta teško, no uspio je, imao je snagu, volju, želju, viziju, bio je odličan i nesebičan čovjek", rekao je Maloča tom prilikom u govoru posvećenom utemeljitelju Hrvatskog audiovizualnog centra u čiji spomen se nagrada i dodjeljuje.

Narednih devet dana, kako je Lupiga već pisala, na ZFF-u će u 12 različitih programa biti prikazano stotinjak filmova raznih žanrova i trajanja. 

Dobitnici festivalskih nagrada, Zlatnih kolica i Zlatnoga bicikla, bit će poznati na službenom zatvaranju festivala koje će se održati u subotu 19. studenog. Za Zlatna kolica konkurira ukupno 33 filma u kategorijama dugometražnog i kratkometražnog filma te domaćeg ostvarenja kratkoga metra, dok će novu festivalsku nagradu, Zlatni bicikl, dobiti jedan od filmova iz programa Ponovno s nama.

Raspored programa potražite na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: ZFF Press


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije