NIKOLA PLEĆAŠ

„Lijepo je biti legenda, ali od toga se ne živi“

ritn by: Lupiga.Com | 12.09.2023.
NIKOLA PLEĆAŠ: „Lijepo je biti legenda, ali od toga se ne živi“
"Znate šta, biti legenda je lijepo, ali od toga se ne živi" - tako kaže Nikola Plećaš, proslavljeni košarkaš ličkih korijena, zagrebačko dijete i jedna od košarkaških i uopće sportskih ikona glavnoga grada Hrvatske. Devedesete godine minulog stoljeća za Plećaša su vjerojatno jedno od najtežih životnih razdoblja. Duže od deset godina u Zagrebu nije mogao dobiti nikakav posao. Za osvajača olimpijskog srebra, svjetskog zlata i svjetskog srebra, dva europska zlata i dva europska srebra, za čovjeka koji je u Zagreb donio prvi međunarodni košarkaški trofej - Kup Radivoja Koraća - u zagrebačkom sportu nije bilo mjesta, Plećaš pretpostavlja stoga jer njegova srpska nacionalnost nije bila preporuka. Pristojnu građansku egzistenciju kasnije mu je omogućio bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zaposlivši ga u Gradskom uredu za sport.

"Znate šta, biti legenda je lijepo, ali od toga se ne živi" - tako kaže Nikola Plećaš, proslavljeni košarkaš ličkih korijena, zagrebačko dijete i jedna od košarkaških i uopće sportskih ikona glavnoga grada Hrvatske. Devedesete godine minulog stoljeća za Plećaša su vjerojatno jedno od najtežih životnih razdoblja. Duže od deset godina u Zagrebu nije mogao dobiti nikakav posao. Za osvajača olimpijskog srebra, svjetskog zlata i svjetskog srebra, dva europska zlata i dva europska srebra, za čovjeka koji je u Zagreb donio prvi međunarodni košarkaški trofej - Kup Radivoja Koraća - u zagrebačkom sportu nije bilo mjesta, Plećaš pretpostavlja stoga jer njegova srpska nacionalnost nije bila preporuka.

Pristojnu građansku egzistenciju kasnije mu je omogućio bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zaposlivši ga u Gradskom uredu za sport. Gostujući na internetskoj televiziji VIDA, u emisiji Zavidavanje, Plećaš je govorio i o spomenutome, kontroverznom i najdugovječnijem gradonačelniku Zagreba.

"Kada dugo vremena, a to je ipak decenija i nešto, nemate nikakve prihode i živite samo od suprugine plaće, u obitelji sa dvoje djece, onda ostajete izuzetno zahvalni čovjeku koji vam omogući da konačno imate neka primanja i da možete rasteretiti obitelj od brige. Bio sam i ostat ću zahvalan gospodinu Bandiću što je uspio naći načina i volje da me zaposli u Gradskom uredu za sport i što god da se govori o gospodinu Bandiću i kakva god da je tu situacija - ja mu ostajem zahvalan", kaže Plećaš.

Nikola Plećaš, čovjek kojeg je zagrebačka košarkaška publika s tribina bodrila povicima "Sveti Nikola", prva je velika zvijezda zagrebačke košarke, Dražen Petrović prije Dražena Petrovića. Bio je uvjerljivo najbolji igrač zagrebačke Lokomotive i jedan od istaknutih članova reprezentacije koja je jugoslavensku košarku učinila jakom, uspješnom i priznatom u svijetu. Igrao je u početnoj postavi u Ljubljani 1970. godine, kad je jugoslavenska košarkaška reprezentacija osvojila svoju prvu zlatnu medalju na svjetskim prvenstvima. Iz reprezentacije je izbačen 1976. godine, zbog bizarnog skandala sa snimanjem reklame za čaj. Mirko Novosel odstranio ga je i iz Cibone, a Cibona ga je kasnije, pak, gotovo u potpunosti odstranila iz svoje povijesti. Jednom mu je čak zabranjen i ulaz u Ciboninu dvoranu. O tome i brojnim drugim temama Nikola Plećaš govorio je za VIDA televiziju.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Ladislav Tomičić

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije