BOZANIĆ POŽELIO, ZAGREPČANI ČASTE

Pomicanje mega križa za par stotina metara koštat će skoro milijun kuna

ritn by: J.B. | 18.08.2017.
BOZANIĆ POŽELIO, ZAGREPČANI ČASTE: Pomicanje mega križa za par stotina metara koštat će skoro milijun kuna
Dok su oči Zagrepčana bile uprte u koaliciju dugogodišnjeg vladara Milana Bandića i ekstremne desnice, kao i uvjet za istu – promjenu imena Trga maršala Tita – gradske su vlasti pripremale zanimljiv natječaj. Radi se o premještanju čeličnog križa visokog 17,7 metara s Hipodroma na južni nasip rijeke Save i to “temeljem zahtjeva Zagrebačke nadbiskupije”. Prema natječajnoj dokumentaciji, rok za dostavu ponuda bio je 24. srpnja 2017. i odluka o odabiru izvođača radova se donosi u roku od 90 dana od isteka roka za dostavu ponuda, tako da bi se izvođač radova mogao znati tek u listopadu. Želja Nadbiskupije o selidbi križa, postavljenog na Hipodrom povodom dolaska pape Benedikta XVI., i to samo nekoliko stotina metara dalje od trenutne lokacije, koštat će prirezne obveznike, prema procijenjenoj vrijednosti natječaja, 750 tisuća kuna bez PDV-a.

Dok su oči Zagrepčana bile uprte u koaliciju dugogodišnjeg vladara Milana Bandića i ekstremne desnice, kao i uvjet za istu – promjenu imena Trga maršala Tita – gradske su vlasti pripremale zanimljiv natječaj. Radi se o premještanju čeličnog križa visokog 17,7 metara s Hipodroma na južni nasip rijeke Save i to “temeljem zahtjeva Zagrebačke nadbiskupije”, piše Faktograf.

Prema natječajnoj dokumentaciji, rok za dostavu ponuda bio je 24. srpnja 2017. godine, a odluka o odabiru izvođača radova se donosi u roku od 90 dana od isteka roka za dostavu ponuda, tako da bi se izvođač radova mogao znati tek u listopadu.

"Želja Nadbiskupije o selidbi križa, postavljenog na Hipodrom povodom dolaska pape Benedikta XVI., i to samo nekoliko stotina metara dalje od trenutne lokacije, koštat će prirezne obveznike, prema procijenjenoj vrijednosti natječaja, 750.000 kuna bez PDV-a. Konačna bi se cifra tako, kad se ukalkulira i porez na dodanu vrijednost, mogla popeti i do 937.500 kuna", stoji u Faktografovom tekstu gdje se navodi i kako se od projektanta i direktora Kontura-Projekta d.o.o. Mladena Regvara, saznaje tek dio odgovora na pitanje: “Zašto?”.

Josip Bozanić
Na pitanje zašto sve to plaćaju Zagrepčani, a ne Nadbiskupija na čijem je čelu Josip Bozanić, odgovora nema (FOTO: Lupiga.Com)

“Nova lokacija Križa predložena je kako bi Zagrebačka nadbiskupija trajno obilježila i ostavila spomen na taj događaj te kako bi se prolaznici mogli zaustaviti i proći oko Križa… Nova lokacija Križa se nalazi na proširenom dijelu južnog nasipa na kojem je postavljena javna rasvjeta i klupe i to na dijelu na kojem je Križ dobro vidljiv između okolnog raslinja i drveća te je uočljiv i s južne i sa sjeverne strane nasipa”, citira se tehnički opis projekta u sklopu natječajne dokumentacije.

Drugi dio odgovora Faktograf je zatražio u Poglavarstvu pitajući zašto sve to plaćaju Zagrepčani, a ne Nadbiskupija na čijem je čelu Josip Bozanić? Međutim, do zaključenja teksta od Grada Zagreba nisu dobili nikakav odgovor, kao ni od Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Cijeli tekst pročitajte na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Zagrebačka nadbiskupija/screenshot HRT


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  09.04.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

 2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  02.04.2024.

  Bojan Tončić

  SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

 3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  28.03.2024.

  Srđan Puhalo

  IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije