NIJE MIT, NEGO VELIKO ZLO

Razumni znaju da promaja postoji

ritn by: Branka Valentić/Forum.tm | 10.06.2015.
NIJE MIT, NEGO VELIKO ZLO: Razumni znaju da promaja postoji
Ima li propuha? Normalno da ima, reći će svatko razuman i dovoljno senzibilan da je u stanju skužnit da mu nešto lazi po vratu dok sidi na kauču ili mu puni uvo dok kuva ručak u kužini u kojoj je otvoren prozor, ako je prozor otvoren u bilo kojoj drugoj prostoriji koja se nalazi na suprotnoj strani od kužine.

Više od 25 godina na svakome početku lita dolazin u neviđene sukobe s najbližom okolinom, pa čak i s vlastitim potomstvom koje me javno sprda i smije mi se naglas...

Ima li propuha? Normalno da ima, reći će svatko razuman i dovoljno senzibilan da je u stanju skužnit da mu nešto lazi po vratu dok sidi na kauču ili mu puni uvo dok kuva ručak u kužini u kojoj je otvoren prozor, ako je prozor otvoren u bilo kojoj drugoj prostoriji koja se nalazi na suprotnoj strani od kužine.

Promaja je veliko zlo. Znan to iz najranijeg djetinjstva i sićan se matere koja se od Pelješca do Splita u našen fijatu iljadutrista vozila sa šudaron na glavi jer je ćaća tvrdija da propuh ne postoji i drža obe prednje ponistre otvorene, iako smo se sestra i ja na stražnjem sjedalu vozile izložene životnoj opasnosti da nas struja zraka ne izvuče kroz prozor. Dobro, ja više nego ona, ali, čisto zbog kilaže. (Skužaj Dube, to ti je zato jer si mi jučer poslala sliku sutona na Marjanu da mi vadiš džigericu!) Materina patnja kulminirala je jednoga lita kad je zbog te iste promaje završila na infektivnom odjelu bolnice u Dubrovniku.

Znan, znan, sad ćete mi reć da je upalu mozga bidna žena dobila zbog virusa ili bakterije. U to su nas prvo pokušali uvirit i likari, ali su na kraju svi, off the record, priznali da joj je promaja napuvala glavu. Nego šta? Mi smo odma znali.

Kad smo je poluživu nakon dvi sedmice prebacili u zagrebačku bolnicu, promaja se odjednom prestala spominjati i zagrebački doktori ni u najluđem snu nisu tili razgovarat o mogućnosti da je strujanje zraka pokrenulo bolest.

Ok, možda se promaja zaustavlja na Svetom Roku, možda vi stvarno mislite da ona ne postoji, kao što misli muž jedne naše kolegice – inače Amerikanac, koji je o svom sukobu zbog promaje s vlastitom punicom napisao članak koji ga je učinija slavnim.

Ali, skužajte, stvarno ne razumin zašto bi jedan Amerikanac ili Zagrepčanin mjerodavno tvrdija da propuha nema ako je toliko nas koji bi stavili glavu na panj da dokažemo istinu. A istina je: ne samo da ga ima, nego je promaja veće zlo od svake bolesti, jer je nevidljiva, na prvu ugodna i još su nas doveli u situaciju da se moramo pravit da je ne ćutimo da ne bi ispali primitivni i neobrazovani, jer, ka, u čemu je razlika između promaje i vitra.

E pa, ako je neko odrasta na vitru, onda smo to mi, a ne Amerikanci ili doktori iz Zagreba. Ako je nekoga propuvala bura i napuvalo jugo, onda smo to opet mi. Ali, od toga nas nije bolila glava, nismo dobili upalu mozga, ni uva, ni sinusa, ni grla. Od vitra nan se nije začepija nos niti nan se ukočija vrat i škina. A zašto? Zato jer se to događa samo od promaje.

Šta se tiče onoga Amerikanca, ja bi njemu mogla reć da ne postoji noć vištica i da ja ne bi izila onu tenksgivig tuku da mi plate u zlatu. Ali, u duhu uvažavanja različitosti, ja to ne smin napravit. A protiv promaje danas može svaka šuša.

Cijeli komentar Branke Valentić pročitajte na ovom linku.

Lupiga.Com via Forum.tm

Naslovna fotografija: pixabay.com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 2. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

 3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  04.05.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije