KULTURNI LIFT

Zidne novine za sustanarski dijalog na temu suvremene umjetnosti

ritn by: J.S. | 12.09.2015.
KULTURNI LIFT: Zidne novine za sustanarski dijalog na temu suvremene umjetnosti
Kustosica Jelena Pašić i vizualni umjetnik Matija Kralj u svojoj zgradi na zagrebačkoj Sigečici osmisli su projekt zidnih novina u liftu preko kojih ulaze u dijalog sa svojim susjedima o često hermetičnoj temi kao što je suvremena umjetnost.

Kustosica Jelena Pašić i vizualni umjetnik Matija Kralj u svojoj zgradi na zagrebačkoj Sigečici osmisli su projekt zidnih novina u liftu. Svakih dva tjedna tako u liftu zgrade u kojoj žive postavljaju novo izdanje zidnih novina pod nazivom Kulturni lift i s različitim sadržajem – od prostornog promišljanja neposrednog okruženja zgrade poput Radničke ulice, savjeta za pomaganje izbjeglicama do pjesme mlade književnice Jasne Žmak. 

Projekt je nastao temelju shvaćanja odgovornosti individualnog doprinosa zajednici i nastojanja da se umjetnost uključi u svakodnevni život zajednice. Ovakvom intervencijom u život zgrade pokretači Kulturnog lifta ulaze u dijalog sa svojim susjedima o često hermetičnoj temi kao što je suvremena umjetnost, što im može poslužiti za razbibrigu tijekom vožnje liftom, ali i informiranju o temama važnim za prostor koji ih okružuje.


Pokretači zidnih novina u liftu zgrade u kojoj stanuju - Matija Kralj i Jelena Pašić (FOTO: libela.org)

"Osnovna je ideja da unutar tog formata nastojimo prezentirati raznolike umjetničke prakse, projekte, inicijative i radove ljudima koji se liftom svakodnevno služe - u prvom redu našim sustanarima. S namjerom da ovakve umjetničke sadržaje ili pak sadržaje o umjetnosti kontinuirano dovodimo u kontekst svakodnevnog života, ali i da s termina 'umjetnost' simbolički skinemo epitet elitističkog i smjestimo ga paralelno s mnogim drugim svakodnevnim životnim aktivnostima, nastojimo doprinijeti zajednici", objasnili su ideju Kulturnog lifta Jelena Pašić i Matija Kralj u razgovoru za Libelu

Na ovaj način lift postaje mjesto kolektivne konzumacije i otvorenosti s ciljem aktiviranja i uključivanja publike u umjetnički proces. Umjetnost Kulturnog lifta je tu da služi zajednici; ona postaje sastavni dio svakodnevice te tako redefinira pojam javnog prostora.


Propitivanje povijesti, važnosti i promjena unutar Radničke ulice u jednom od brojeva Kulturnog lifta (FOTO: kulturnilift.tumblr.com)

"Osim što nastojimo dodatno potaknuti i proširiti već postojeću dinamiku susreta unutar zajednice stanara, želja nam je u prvom redu plasirati određene informacije o različitim načinima na koje umjetnost možemo sagledavati i tumačiti te kako ona može biti jedan od čimbenika društvene interakcije", objašnjavaju dalje Pašić i Kralj.

Svako izdanje Kulturnog lifta – jednu stranicu novina ili intervenciju u prostoru lifta – potpisuje drugi autor ili autorica. Osim Jelene Pašić i Matije Kralja koji su kreirali prva dva izdanja, u osmišljavanju Kulturnog lifta sudjelovali su i Saša Šimpraga, Katerina Duda, Ivana Palanović i Davor Konjikušić.

U Nultom su broju Matija Kralj i Jelena Pašić ponudili predložak kojim se projekt Kulturni Lift može "proširiti u stambenim zgradama u kojima postoji barem jedna osoba voljna preuzeti inicijativu za apliciranje novih brojeva".  


Mogući proces rada u kulturi (FOTO: kulturnilift.tumblr.com/)

Dosadašnji, sad već brojni brojevi bavili su se raznovrsnim temama – od medijacijske uloge koju umjetnost može imati unutar zajednice (Matija Kralj), preko pitanja o odnosu grada i filma te načina na koji grad oblikuje naše doživljaje stvarnosti (Jelena Pašić), propitivanja pristupa kolektivnoj memoriji i kulturi sjećanja (Saša Šimpraga), problematici urbanističkog razvoja i njegovog utjecaja na svakodnevni život i javni prostor (Katerina Duda), pa do osvještavanja značaja industrijske gradnje na primjeru Tvornice električnih žarulja koja se nalazi u neposrednoj blizini zgrade (Ivana Palanović) ili pak uloge fotografije u kreiranju odnosa moći, identiteta, nadzora i kontrole (Davor Konjikušić).

Kako napreduje i što se događa s Kulturnim liftom pratite na službenoj stranici 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook / Kulturni lift


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 2. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

 3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  04.05.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije