CRVENOM LINIJOM ISCRTAN SAVSKI MOST

Jedini pješački most u Zagrebu u očajnom je stanju

ritn by: A.B. | 17.10.2015.
CRVENOM LINIJOM ISCRTAN SAVSKI MOST: Jedini pješački most u Zagrebu u očajnom je stanju
Arhitekt David Kabalin izveo je u subotu, 10. listopada, privremenu intervenciju u javnom prostoru iscrtavanjem crvene linije duž ograde Savskog mosta, jedinom zagrebačkom isključivo pješačkom mostu koji je u očajnom stanju i nužno traži obnovu.

Arhitekt David Kabalin izveo je u subotu, 10. listopada, privremenu intervenciju u javnom prostoru iscrtavanjem crvene linije duž ograde Savskog (pješačkog) mosta koja najkraćim mogućim putem spaja i povezuje dvije obale.

"Crvena linija" jedan je od tri rada odabrana na ovogodišnjem javnom natječaju projekta Ars Publicae za privremene intervencije u zoni "Tromostovlje" koji se bavi prostorom povijesnog izlaska Zagreba na Savu i zagovaranjem formiranja Savskog trga na mjestu sadašnjeg okretišta na južnom kraju Savske ceste.


Rad je izveden na Savskom mostu, jedinom zagrebačkom isključivo pješačkom mostu koji je u očajnom stanju i nužno traži obnovu (FOTO: arspublicae.tumblr.com)

"Ideja za izvedenu intervenciju sinula mi je večer prije roka predaje, dok sam se biciklom vraćao kući. Intrigirao me slijed mostova na istoj lokaciji na kojoj je rijeka prvi put premoštena krajem 18. stoljeća. Taj prvi, drveni most naslijedio je skelu, njega je pak krajem 19. stoljeća naslijedio Crveni most, čije stupove je preuzeo i ovaj današnji, sagrađen krajem 30-ih", kaže Kabalin u intervjuu za Pogledaj.to

Kako je svaki most u svojoj osnovi linija, objašnjava, i spojni element koji najkraćim putem spaja dvije obale – odabrao je jednostavnu savršeno horizontalnu liniju koja naglašava čitanje luka mosta pa tako sad nad krivuljom mosta koji doživljavamo kao ravnu liniju, imamo ravnu liniju koju doživljavamo kao krivulju.


"Ključno bi bilo da se most, koji se već više od trideset godine koristi isključivo kao pješački, napokon i tretira kao takav" (FOTO: 
arspublicae.tumblr.com)

Rad je izveden na Savskom mostu, jedinom zagrebačkom isključivo pješačkom mostu koji je u očajnom stanju i nužno traži obnovu.

"Savski je most jedno od ključnih mjesta u memoriji grada, jedna od njegovih žarišnih točaka u prošlosti i u sadašnjosti. Mjesto na kojem se susreću, križaju i sudaraju tokovi. I kao što često biva kod javnih prostora, i on sadrži naznake mogućih korištenja i potencijalnih intervencija. Ključno bi bilo da se most, koji se već više od trideset godine koristi isključivo kao pješački, napokon i tretira kao takav. On i dalje ima presjek kolnog mosta s uzdignutim nogostupima, hodna ploha mu je od asfalta, rasvjeta neprimjerena, na krajevima je blokiran blokovima betona", upozorava Kabalin.

Rad ujedno oživljava i memoriju na Crveni most koji se nekada nalazio na mjestu današnjeg Savskog mosta, te podsjeća na 70. obljetnicu oslobođenja Zagreba na autentičnoj lokaciji ulaska partizana u grad.

Nekadašnji Crveni most (FOTO: arspublicae.tumblr.com)

"Izbor crvene boje potaknut je s nekoliko strana. Prvo, to je jaka, signalna boja. Drugo, most koji je prethodio ovome i ostao snažno otisnut u memoriji grada bio je također crven. A treći je razlog, sve manje prisutan u memoriji, činjenica da se ove godine navršila sedamdeseta obljetnica oslobođenja Zagreba, a jedno od mjesta ulaska partizana u grad 8. svibnja 1945. godine upravo je Savski most. Taj se dan desetljećima obilježavao kao dan grada Zagreba, danas više nije tako, ali zanimljivo je napomenuti da se dan kasnije naveliko obilježava Dan Europe a datum je uvjetovan upravo njenim oslobođenjem od fašizma", podsjeća Kabalin.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: arspublicae.tumblr.com


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 2. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

 3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  04.05.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije