DVA BERLINA

Priče o simbolu hladnoratovske podjele

ritn by: I.F. | 07.11.2019.
DVA BERLINA: Priče o simbolu hladnoratovske podjele
Golemi zid, barijera koja je razdvajala građane Berlina, dijeleći ih na one istočne i one zapadne, više od 28 godina je bila svjetski simbol blokovske podjele. Napokon je na 9. studeni 1989. godine ta barijera počela padati u jednom od događaja koji su kraj prošlog stoljeća. Ravno trideset godina od početka pada Berlinskog zida ovu godišnjicu odlučili su obilježiti i Restart i Dokukino KIC, u suradnji s Goethe-Institutom i Zagreb Film Festivalom, koji počinje ovoga tjedna. „U nedjelju gledamo glazbeni dokumentarac 'B-film: strast i zvuk Zapadnog Berlina' (1979-1989). 'B-film' oda je muzici, kaosu i umjetnosti koji su niknuli u kulturnom međuprostoru u kojemu se sve činilo mogućim, od punka do Love Paradea. Film je ujedno i nostalgična posveta gradu kakav više ne postoji", najavljuju organizatori ovog događaja.

Golemi zid, betonska barijera koja je razdvajala građane Berlina, dijeleći ih na one istočne i one zapadne, više od 28 godina je bila svjetski simbol blokovske podjele. Napokon je na 9. studeni 1989. godine ta barijera počela padati u jednom od događaja koji su kraj prošlog stoljeća. Ravno trideset godina od početka pada Berlinskog zida ovu godišnjicu odlučili su obilježiti i Restart i Dokukino KIC, u suradnji s Goethe-Institutom i Zagreb Film Festivalom, koji počinje ovoga tjedna.

Ovaj program dio je bogatog ovogodišnjeg programa ZFF-a, pod nazivom „Dva Berlina - Filmom preko zida“ i donosi presjek dokumentaraca koji iz različitih aspekata tematiziraju povijesni i simbolični značaj Berlinskog zida. Održat će se 9. i 10. studenog u zagrebačkom Dokukinu KIC, na adresi Preradovićeva 5, a ulaz na sve projekcije potpuno je besplatan te vam Lupiga preporučuje da odaberete nešto, kako iz ove ponude, tako i iz ponude ZFF-a.

„Program otvaramo u subotu, u 17 sati, uz polemični dokumentarac 'Pogledajte ovaj grad' iz 1962. godine ('Schaut auf diese Stadt') Karla Gassa, jednog od najzanimljivijih i najkontroverznijih filmaša DDR-a. Izrazito modernistički propagandni komad koristi autentične arhivske snimke kako bi opravdao podizanje zloglasne fortifikacije 13. kolovoza 1961. godine. Riječ je o provokativnoj, ali nadasve informativnoj vremenskoj kapsuli koja nas transponira u hladnoratovsku eru“, poručuju iz Restarta i Dokukina KIC. 

Od 21 sat, istog dana, slijedi projekcija filma „Zid“ („Die Mauer“) koji je 1990. godine snimio disidentski umjetnik Jürgen Böttcher. Za njegovo remek-djelo kažu kako reflektira „zeitgeist njemačke metropole na povijesnoj prekretnici“, kada se hladnoratovski simbol pretvara u „prvorazrednu“ turističku atrakciju, što je proces koji je počeo odmah iza pada Zida, a krajem devedesetih u svojoj kulminaciji Berlin upisao na kartu najvažnijih svjetskih turističkih destinacija, što do tada ni izbliza nije bio slučaj. „Zid“ je osvojio nagradu FIPRESCI na Berlinaleu, kao i posebno priznanje na dodjeli Europskih filmskih nagrada. Isti dan, kao uvertiru, u „Zid“, moći ćete pogledati i kratki dokumentarac (21 minuta) „Berlinska balada“ („Berliner Ballade“) također iz 1990. godine u kojem globtrotter Chris Marker, s kamerom u ruci prikazuje političke krajolike odnedavno ujedinjenog grada.

„U nastavku programa, u nedjelju, u 17 sati gledamo glazbeni dokumentarac 'B-film: strast i zvuk Zapadnog Berlina' (1979-1989). 'B-film' oda je muzici, kaosu i umjetnosti koji su niknuli u kulturnom međuprostoru u kojemu se sve činilo mogućim, od punka do Love Paradea. Film je ujedno i nostalgična posveta gradu kakav više ne postoji. U filmu sudjeluju Blixa Bargeld, Nick Cave, New Order, Klaus Schulze i brojni drugi, a narator je mančesterski glazbenik i producent Mark Reeder“, najavljuju organizatori programa čija je selektorica Dina Pokrajac, voditeljica Dokukina KIC.

Filmski program se zaključuje u 21 sat kratkometražnim kandidatom za Oskara, njemačko-poljskom koprodukcijom „Zec na berlinski“ („Królik po berlińsku“) iz 2009. godine. Zanimljiva je to priča o koloniji zečeva koji su punih 28 godina živjeli na ničijoj zemlji između Istočnog i Zapadnog Berlina. Uz nominaciju za Oskara film je osvojio niz nagrada na velikim svjetskim festivalima poput Hot Docs, Jihlava International Documentary Film Festival i Krakow Film Festival.

Nakon ove projekcije uslijedit će tribina „Zidovi u glavi“ na kojoj će govoriti povjesničari Hrvoje Klasić i Krešimir Zovak, politolog Tihomir Cipek te književnik Boris Perić. Sudionici će analizirati složene posljedice pada Berlinskog zida, ali i želje za nekim budućim, europskim velikim zidom, koji bi Europu „spasio“ od migranata i izbjeglica. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: ZFF

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

  13.07.2021.

  Lana Bobić

  LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

 2. PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

  05.07.2021.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

 3. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

  21.06.2021.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije