Walesa, Lech

03.02.2006.

Vjerojatno najčuveniji električar na svijetu zove se Lech Walesa (rođen 1943. godine u poljskom Popowu) i odigrao je iznimno veliku ulogu u novijoj poljskoj povijesti. Zasigurno, uz papa Ivana Pavla II, te Loleka i Boleka, najpoznatiji Poljak. Za svoje zasluge, dobio je 1983. godine Nobelovu nagradu za mir, a dvije godine ranije u renomiranom časopisu Time proglašen je osobom godine. Uglavnom ga poznajemo kao vođu prvog poljskog radničkog sindikata "Solidarnosti" i predsjednika Poljske u razdoblju od 1990. do 1995. godine, no, nije nam stran niti njegov zaštitni znak - "moržovske" brčine.

Simpatije javnosti djelomično je stekao upravo zahvaljujući svojim nadaleko prepoznatljivim brkovima, koji su bili i svojevrsni simbol otpora kada se 1980. godine, za vrijeme slavnog gdanjskog štrajka, Lech odbio obrijati. Poznata je priča kada mu je jedan američki proizvođač brijaćih aparata u sklopu reklamne kampanje ponudio milijun dolara da obrije brkove. No, to je ovaj velikan hladno odbio. Često je znao reći: "Ja sam rođen s brkovima". Dva desetljeća kasnije Walesa se ipak, potpuno besplatno, obrijao i odmah shvatio da je pogriješio.

Vrhunac popularnosti dosegao je 1989. godine kada je napokon njegova "Solidarnost" bila legalizirana. No, već kao poljski predsjednik, svojom poprilično autokratskom vladavinom, počeo je gubiti na popularnosti da bi potpuni debakl doživio na predsjedničkim izborima 2000. godine kada je dobio poprilično destimulirajućih 1 % glasova, nakon čega se povukao iz političkog života.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  09.04.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

 2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  02.04.2024.

  Bojan Tončić

  SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

 3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  28.03.2024.

  Srđan Puhalo

  IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije