Kenijska prijevara desetljeća

23.04.2005.

Raznorazni načini prijevara mogu se svakodnevno naći u gotovo svim oglasnicima. Uglavnom su najučinkovitije one u kojima se jadnim ljudima siromašnih zemalja nude nevjerojatno dobro pozicionirani i plaćeni poslovi u zemljama zapadne hemisfere. Fora je uvijek u tome da se prije početka radnog odnosa mora nešto uplatiti. Nešto sitno. Pa makar 5 eura koje treba poslati na nepostojeću adresu, koja je "forwardirana" na neki poštanski pretinac kojem se poslije teško ulazi u trag.

Slična stvar, koju neki nazivaju i prijevarom desetljeća, dogodila se u Keniji 2002. godine. Dobro plaćen posao na luksuznim putničkim brodovima Kenijcima je putem oglasa ponudila tvrtka "Al Najat Marine Shipping", prijavljena u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zemlji poznatoj po enormnom broju brodarskih tvrtki. Zanimanje za ovaj posao je bilo iznimno, pa se oko 10.000 Kenijaca odlučilo prijaviti na oglas i uplatiti 120 američkih dolara uz molbu za primanje u radni odnos. Broj prijavljenih bio bi još i veći da kenijski ministar rada u javnosti nije reagirao tako što je obznanio da je očito kako ti poslovi uopće ne postoje, te kako je Vlada agencijama određenim za posredovanje zabranila nastavak traženja novih žrtvi. Naime, ljudi su nastavljali prijavljivanje, budući da je u oglasima traženo nevjerojatnih 50.000 radnika.
 
Iako sada izgleda da je Vlada u ovoj priči pozitivan faktor, istina je drugačija. Cijeli projekt u njegovim začecima, Vlada je odlučila podržati, uvidjevši kako bi 50.000 radnih mjesta dobrano smanjilo kenijski postotak nezaposlenih i vladajućim donijela nove bodove i izborne glasove. Od samog početka su na nepravilnosti ukazivali brodarski sindikati, tvrdeći kako je plaćanje za posao unaprijed, protuzakonito. Pet agencija kojima je sada zabranjeno traženje novih naivaca, pomno je odabrala upravo Vlada. U svakom slučaju netko je zaradio lijepu svotu zelembaća, matematička operacija poznata kao množenje pokazuje nam da je 10.000 puta 120$, jednako 1,2 milijuna dolara.

Identičnu stvar organizirala je ista ekipa u Maroku. Tamo su, također 2002. godine nudili radna mjesta, točnije 30.000 njih. Nepoznat je broj Marokanaca koji su "nasjeli" na trik, ali zna se kako je svatko od zainteresiranih morao uplatiti oko 80$ da bi bio "primljen".

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. BAGATELIZIRANJE SEKSUALNOG NASILJA: Mnoge žrtve ne progovore nikad

  29.11.2021.

  Sofija Kordić

  BAGATELIZIRANJE SEKSUALNOG NASILJA: Mnoge žrtve ne progovore nikad

 2. MELANKOLIJA I KUHANJE IVICE PRTENJAČE: Jeste li doručkovali?

  24.11.2021.

  Ivica Prtenjača

  MELANKOLIJA I KUHANJE IVICE PRTENJAČE: Jeste li doručkovali?

 3. CARSTVO BAŠIBOZUKA: Uvijek ima ko ratovati i to za one koji su davno trebali biti zatvoreni

  14.11.2021.

  Ahmed Burić

  CARSTVO BAŠIBOZUKA: Uvijek ima ko ratovati i to za one koji su davno trebali biti zatvoreni

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije