Zmago u novim pobjedama!

02.07.2003.
Zmago u novim pobjedama!
Lupigin stari znanac, slovenski političar "ultranacionalističkog" opredjeljenja (slobodna procjena), Zmago Jelinčič, do sada hrvatskom čitateljstvu poznat po nizu, za Hrvate, provokativnih izjava, našao se pred slovenskim Državnim tužilaštvom zbog čega li drugog nego provokativne izjave. Prijava protiv njega je odbačena, a što je rekao u toj izjavi pročitajte pod
Slovensko Državno tužilaštvo utvrdilo je kako Lupigin stari znanac, Zmago Jelinčič ipak ne širi govor mržnje i netoleranciju prema pripadnicima nacionalnih manjina. Inače, Zmago je predsjednik ultradesne Slovenske nacionalne stranke i njen zastupnik u Parlamentu.
Počeo je Zmago sa zanimljivim izjavama već i prije, ali pred Državnim tužilaštvom se našao zbog izjave emitirane u televizijskoj emisiji "Trenja", koja je bila posvećena neslovencima i "Izbrisanima" (ljudima koji su ostali bez slovenskog državljanstva nakon proglašenja slovenske samostalnosti, godine 1991.). Sporna izjava glasila je ovako: U demokratskoj državi natovarili bi ih u kamione ili na vagone i poslali u njihove matične države.
Na, u svakom slučaju zanimljivu izjavu, koja je, uzgred budi rečeno, potpuno u Jelinčičevom stilu, reagirali su sami "Izbrisani" koji su se udružili i krenuli u borbu za onim na što imaju potpuno pravo - državljanstvo zemlje u kojoj su živjeli i žive. Zmago je prijavljen i tu je početak ove sada završene priče.
Tužilaštvo je odlučilo da Jelinčič nije počinio djela koja mu se stavljaju na teret. A u to su se u tužilaštvu uvjerili pregledavajući snimku spomenute emisije, te su zaključili kako je riječ tek o iznošenju vlastitog mišljenja, što ne podlaže traženoj kazni zajamčenoj slovenskim ustavom, kazni od dvije godine zatvora.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije