ZASLUŽENA POSVETA

Zagreb dobio mural u čast nezaboravnim „Smogovcima“

ritn by: A.B. | 21.04.2021.
ZASLUŽENA POSVETA: Zagreb dobio mural u čast nezaboravnim „Smogovcima“
Na proljeće prije 39 godina Televizija Zagreb emitirala je prvu epizodu filmske serije koja je u kratkom vremenu uspjela pridobiti velike simpatije gledatelja diljem Jugoslavije. Dakako, radi se o nezaboravnoj ekipi iz Naselka, kultnim „Smogovcima“ čije smo dogodovštine pratili u 38 epizoda. Naselak je uličica od jedva dvjestotinjak metara u istočnom dijelu Zagreba. Od doba Vrageca – Drageca, Pere, Mazala, Cobre, Štefeka i proždrljivog Buce – Naselak se bitno promijenio. Ovih dana u tom se kvartu dogodila još jedna promjena. Na ulazu u Teniski klub Klinček, na samom križanju Bužanove i Kušlanove ulice, na koju izlazi ulica Naselak, ocrtan je mural u spomen Smogovcima. Inspiriran je uvodnom špicom Smogovaca, a napravila ga je akademska slikarica Mia Matijević, inače dobitnica četiri Rektorove nagrade, a njegovo predstavljanje javnosti dogodit će se ovoga petka u 8:30 sati.

Na proljeće prije 39 godina Televizija Zagreb emitirala je prvu epizodu filmske serije koja je u kratkom vremenu uspjela pridobiti velike simpatije gledatelja diljem Jugoslavije. Dakako, radi se o nezaboravnoj ekipi iz Naselka, kultnim „Smogovcima“ čije smo dogodovštine pratili u 38 epizoda. 

Naselak je uličica od jedva dvjestotinjak metara u istočnom dijelu Zagreba. Od doba Vrageca – Drageca, Pere, Mazala, Cobre, Štefeka i proždrljivog Buce – Naselak se bitno promijenio. Ovih dana u tom se kvartu dogodila još jedna promjena. Na ulazu u Teniski klub Klinček, na samom križanju Bužanove i Kušlanove ulice, na koju izlazi ulica Naselak, ocrtan je mural u spomen Smogovcima

Smogovci - mural
Posveta u nastajanju (FOTO: @NSK_Zagreb)

Iza ove umjetničke intervencije stoji Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u suradnji sa Zajednicom Nakladnika i Knjižara HGK, a povodom ovogodišnje Noći knjige. Mural inspiriran uvodnom špicom Smogovaca napravila je akademska slikarica Mia Matijević, inače dobitnica četiri Rektorove nagrade, dvije pohvale Akademije likovnih umjetnosti i dvije Sveučilišne stipendije za darovite studente, a njegovo predstavljanje javnosti dogodit će se ovoga petka u 8:30 sati.

Smogovci - mural
Ekipa iz Naselka (FOTO: Facebook/Caffe bar Klinček)

„Mural je izveden s idejom povezivanja 'likovne umjetnosti s knjigom', u ovom slučaju knjige i serijala 'Smogovci'. Mural prikazuje poznatu scenu i obitelj Vragec, a nalazi se na lokaciji gdje su snimani Smogovci. Također, izvedba murala najavljuje buduću suradnju i izvedbu novih murala inspiriranih književnim djelima povodom obilježavanja 2021. godine 'Godinom čitanja'“, objašnjavaju iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Mia Matijević - Smogovci
Mia Matijević (FOTO: HDLU)

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: @NSK_Zagreb

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. HRVATSKA – ZEMLJA RAVNODUŠNOSTI: Nitko ni okom nije trepnuo jer su Romima srušene kuće

  21.09.2023.

  Boris Pavelić

  HRVATSKA – ZEMLJA RAVNODUŠNOSTI: Nitko ni okom nije trepnuo jer su Romima srušene kuće

 2. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Split

  31.08.2023.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Split

 3. OTETO IZ TMINE: Dino Merlin i izazov raspalog patriotizma

  25.08.2023.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Dino Merlin i izazov raspalog patriotizma

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije