ZABORAVLJENE FOTOGRAFIJE

Kako je izgledala Rijeka 1906. godine

ritn by: I.F. | 31.03.2017.
ZABORAVLJENE FOTOGRAFIJE: Kako je izgledala Rijeka 1906. godine
Francesco Penco fotograf zagonetne i poprilično zagonetne biografije, ali iznimnoga, bogatoga i vrijednoga fotografskog opusa, boravio je u Rijeci nepoznatog dana 1906. godine. Iako je u Rijeci proveo samo jedan dan uspio je snimiti seriju fotografija zabilježivši tako objektivom svoje kamere kako je izgledala riječka svakodnevica. Radi se o ukupno 30 fotografija grada i života u gradu, pri čemu su snimljene sve važne točke Rijeke na početku 20. stoljeća. „Na fotografijama brodova koji isplovljavaju, ili se na njih utovara teret, uhvaćen je život baš onakav kakav u stvarnosti i jest. Scene ispred kavane Europa, hotela Sušak, scene kočija i znatiželjnika na početku današnje Ulice Franje Račkoga, svojom nam atmosferom svjedoče o Pencovu vrhunskom umijeću režiranja prizora. Svi su na trenutak zastali dok ih maestro fotografira“, napisao je povodom predstavljanja Pencovih fotografija, profesor Borislav Božić.

Prošlog tjedna u riječkoj Galeriji Principij otvorena je izložba „Rijeka 1906. u jednom danu“, a radi se o fotografijama koje je u davna vremena snimio tršćanski fotograf Francesco Penco. Kako se navodi u najavi izložbe koju organizira Fotoklub Rijeka, autor poprilično zagonetne biografije, ali iznimnoga, bogatoga i vrijednoga fotografskog opusa, boravio je u Rijeci nepoznatog dana 1906. godine. Iako je u Rijeci proveo samo jedan dan uspio je snimiti seriju fotografija zabilježivši tako objektivom svoje kamere kako je izgledala riječka svakodnevica. 

Radi se o ukupno 30 fotografija grada i života u gradu, pri čemu su snimljene sve važne točke Rijeke na početku 20. stoljeća. U Fotoklubu Rijeka objasnit će kako je Penco snimao na staklenim pločama, formata 13x18 centimetara, a pretpostavlja se da je materijal razvio kod tada uglednog riječkog fotografa Ilaria Carposia. Pencove fotografije na ovoj su izložbi po prvi puta prikazane domaćoj javnosti.

Rijeka 1906. godine
Rijeka 1906. godine (FOTO: Francesco Penco/Fotoklub Rijeka)

„Penco je, došavši u Rijeku, naišao na grad koji je u mnogočemu sličan Trstu - i kulturološki, i privredno, i geografski i zato se on lako i uspješno tu snalazi. Boraveći samo jedan dan u Rijeci, uspio je fotografirati sva ili skoro sva važna gradska odredišta. Luka je bitno mjesto za život i privredu grada i upravo tu Penco najprije postavlja svoj drveni aparat na tronošcu“, napisao je u katalogu izložbe Borislav Božić.

Na fotografijama, a dio njih donosimo na ovom mjestu, vidljivo je koliko se zapravo središte Rijeke, promijenilo u ovih 111 godina. Zanimljivo je i kako su tri Pencove fotografije korištene kao riječke razglednice, sve negdje do dvadesetih godina prošlog stoljeća. Vrijednu arhivu Francesca Penca koja se odnosi na Rijeku otkrio je Claudio Ernè, novinar tršćanskog dnevnika Il Piccolo, koji je riječkoj publici i predstavio ove fotografije.

„Na fotografijama brodova koji isplovljavaju, ili se na njih utovara teret, uhvaćen je život baš onakav kakav u stvarnosti i jest. Scene ispred kavane Europa, hotela Sušak, scene kočija i znatiželjnika na početku današnje Ulice Franje Račkoga, svojom nam atmosferom svjedoče o Pencovu vrhunskom umijeću režiranja prizora. Svi su na trenutak zastali dok ih maestro fotografira. Fotografirati je tada bio proces. Trebalo je umiriti i zadržati željenu scenu jer su ekspozicije bile nešto sporije“, opisuje se u izložbenom katalogu. 

Izložba se u Galeriji Principij može pogledati sve do 7. travnja, a ovdje pogledajte dio izloženog.

Rijeka 1906. godine
(FOTO: Francesco Penco/Fotoklub Rijeka)

 

Rijeka 1906. godine
(FOTO: Francesco Penco/Fotoklub Rijeka)

 

Rijeka 1906. godine
(FOTO: Francesco Penco/Fotoklub Rijeka)

 

Rijeka 1906. godine
(FOTO: Francesco Penco/Fotoklub Rijeka)

 

Rijeka 1906. godine
(FOTO: Francesco Penco/Fotoklub Rijeka)

 

Rijeka 1906. godine
(FOTO: Francesco Penco/Fotoklub Rijeka)

 

Rijeka 1906. godine
(FOTO: Francesco Penco/Fotoklub Rijeka)

 

Rijeka 1906. godine
(FOTO: Francesco Penco/Fotoklub Rijeka)


Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Francesco Penco/Fotoklub Rijeka

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije