Vozimo i dalje

14.03.2002.
Vozimo i dalje
Znate li za prijedlog novog zakona o sigurnosti u prometu na hrvatskim cestama, koji će biti mnogo rigorozniji od sadašnjega? O europizaciji ovoga zakona kojega možemo očekivati za samo par mjeseci, saznajte upravo ovdje.
Vjerujte mi ova saznanja će vam dobro doći, kako vas murjak pri zaustavljanju, ne bi smatrao folirantima, budući da ne znate što se promijenilo!
U sklopu zagrebačkog spektakla zvanog Auto Show, među svim onim makinama, postavljen je i štand hrvatskog ministarstva unutarnjih poslova. Upravo na tom uvijek zanimljivom štandu, ministar Lučin danas je predstavio novi prijedlog zakona o sigurnosti prometa na cestama. Ovaj prijedlog će uskoro biti poslan Saboru na izglasavanje, a budući da znamo tko tamo i za što glasa, sigurno je da će prijedlog biti usvojen, a mogao bi se početi primjenjivati već od početka lipnja. Prijedlog je izradila poveća grupa prometnih stručnjaka, a uglavnom po uzoru na dugogodišnje iskustvo zapadnoeuropskih zemalja. Nadati je se da će sve te odredbe smanjiti hrvatsku cifru od 80 000 prometnih nesreća godišnje te šestotinjak smrtno stradalih.
Tako će se sada za teže prometne prekršaje određivati zatvorske kazne. Broj bodova će rasti onoliko koliko bude rasla ona skala na napravi u koju se puše i kojoj je cilj utvrđivanje količine alkohola u krvi onoga koji puše, a maloprije je vozio. Tko napuše od dozvoljenih 0,5 do 0,8 morati će platiti 1000 kuna, a oni rekorderi koji uspiju napuhati više od 3,5 biti će udareni po džepu u iznosu od 3 000 kuna.
Par mjeseci nakon uvođenja ovog zakona mogli bi se prestati čuditi onim Slovencima koji nam blicaju, dok mi nismo ni svjesni da je razlog blicanja to što smo po sunčanom danu zaboravili upaliti svjetla. Naime, upaljena svjetla biti će obvezna i kod nas i to od jeseni do proljeća, bez obzira na vidljivost. Kazna sitnica-samo 400 kunića.
Napokon će doći i već odavno najavljivana posebna vozačka za novopečene vozače. Oni neće odmah moći samostalno upravljati autom nakon što na muriji dignu svoju vozačku. Biti će maltretiranja mama i tata!

Meni osobno najdraži novitet je uvođenje kazni od 500 kuna za one koji koriste mobitel u vožnji, pa se tako ne mogu skoncentrirati na cestu i pravila prednosi prolaska, te ne mogu promijeniti brzinu jer jednom rukom drže telefon, drugom mlataraju volanom izbjegavajući rupe, a očima gledaju trebe sa strane, pa onda gnjave dok te već trinaesti put hvata crveno na semaforu. Sve najgore o takvima!
Uglavnom sve kazne rastu, što se odnosi i na pojas (400 kn), vožnju bez kacige (300 kn), parkiranje na zabranjenom mjestu (500 kn) i mnoge, mnoge druge. Jedva čekam i do tada vozim po novim pravilima!

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije