VAŽAN JUBILEJ

Trideset godina „zelenih vragova“

ritn by: T.M. | 14.09.2022.
VAŽAN JUBILEJ: Trideset godina „zelenih vragova“
„U ponedjeljak, 14. rujna 1992. godine, po prvi put je zazvonio Zeleni telefon Zelene akcije. Danas obilježavamo 30 godina otkad nije prestao zvoniti“, riječi su kojima su iz Zelene akcije podsjetili na ovaj važan jubilej. Zeleni telefon s radom je počeo u nezahvalnom vremenu, u trenutku kada je u Hrvatskoj bjesnio rat, a na aktivizam se nije gledalo nimalo blagonaklono te je u javnosti često prezentiran i shvaćan kao neprijateljsko djelovanje. U Zelenoj akciji reći će kako se takve stvari jednostavno nisu uklapale u tadašnje „nedemokratske procese“. I odmah prvi dan, u prva dva sata rada, na Zeleni telefon stiglo je 14 poziva građanki i građana. A od tog 14. rujna 1992. godine do danas na Zeleni telefon je pristiglo 31.164 prijava. Veći dio njih je riješen, ali na rješavanju nekih prijava se još uvijek radi.

„U ponedjeljak, 14. rujna 1992. godine, po prvi put je zazvonio Zeleni telefon Zelene akcije. Danas obilježavamo 30 godina otkad nije prestao zvoniti“, riječi su kojima su iz Zelene akcije podsjetili na ovaj važan jubilej.

Zeleni telefon s radom je počeo u nezahvalnom vremenu, u trenutku kada je u Hrvatskoj bjesnio rat, a na aktivizam se nije gledalo nimalo blagonaklono te je u javnosti često prezentiran i shvaćan kao neprijateljsko djelovanje. U Zelenoj akciji reći će kako se takve stvari jednostavno nisu uklapale u tadašnje „nedemokratske procese“.

I odmah prvi dan, u prva dva sata rada, na Zeleni telefon stiglo je 14 poziva građanki i građana.

„Prvu prijavu primili smo iz Velike Gorice zbog pilane koja je gušila ljude česticama piljevine. Idućeg sam dana prvo zvala informacije kako bih uopće saznala telefonske brojeve inspekcijskih službi. Kada smo jednu prijavu uputili nadležnom komunalnom redaru iz Dubrave, pitao nas je koji smo mi radio. Ipak, uz pomoć medija uspjeli smo ekološke probleme iznijeti u javnost, kao i ono što su inspekcijske službe napravile po prijavama. Izgleda da se građanima i građankama dopalo javno iznošenje problema, kao i prozivanje odgovornih“, prisjeća se Gordana Klarić, voditeljica Zelenog telefona.

Međutim, Klarić će reći i kako je zapravo Zeleni telefon svoj prvi poziv primio davno prije nego što je službeno otvoren. Bilo je to 10. kolovoza 1990. godine. Poziv je primio aktivist Zoran Oštrić, kojem se jedna građanka požalila kako Drvna industrija Turopolje svakodnevno istovaruje piljevinu 500 metara od tvornice, a da ta piljevina stalno gori i stvara veliki dim. Vjerojatno je upravo taj poziv potaknuo Zelenu akciju da uspostavi službeni telefon na koji građanke i građani mogu upućivati pozive vezane za ekološke probleme

A od tog 14. rujna 1992. godine do danas na Zeleni telefon je pristiglo 31.164 prijava. Veći dio njih je riješen, ali na rješavanju nekih prijava se još uvijek radi. 

„To su bačve mazuta u jezerima Savice, koje je INA godinama odlagala, iskapanje šljunka, navažanje otpada u iskopine i zatrpavanje istog u šumi u Ježdovcu te zagađenje potoka Gorjak, takozvanog 'Smrdljivka', od strane Plive i Kvasca. Ipak, podatak da smo riješili preko 60 posto prijava je ohrabrujući i daje nam vjetar u leđa da i dalje budemo 'zeleni vragovi', kako je rekao Tuđman“, kaže voditeljica Zelenog telefona.

Otpad
Najveći broj prijava vezan je uz probleme otpada (FOTO: Lupiga.Com)

U godinama nakon pokretanja prvog Zelenog telefona i druge udruge su odlučile ustanoviti isti takav servis, stoga je u rujnu 1999. godine osnovana Mreža Zelenih telefona. Osnovalo ju je sedam udruga koje se bave zaštitom okoliša - Zelena Akcija iz Zagreba, Eko Pan iz Karlovca, Ekološko društvo Žmergo iz Opatije, Zelena Istra iz Pule, Sunce iz Splita, Kap Života iz Gospića te Društvo za zaštitu prirode Slavonije i Baranje iz Osijeka. Kasnije će mreži pristupiti još pet okolišnih udruga, a ustanovljen je i jedinstveni telefonski broj za područje cijele Hrvatske - 072 123 456. Tako se po cijeni lokalnog poziva svaki pozivi iz bilo kojeg dijela Hrvatske preusmjerava na najbližu udrugu, a udruge su se međusobno dogovorile da svaka od njih pokriva županiju u kojoj ima sjedište, a neke od njih i susjedne županije.

„Cilj Zelenih telefona je poticanje građana na aktivnije sudjelovanje u zaštiti okoliša, a nadležnih institucija na učinkovitije rješavanje problema u okolišu“, objašnjavaju iz Zelene akcije, prema čijim podacima najveći broj poziva stiže vezano uz probleme otpada

Čestitku za ovu obljetnicu Zelenoj akciji je uputio i umirovljeni profesor Vladimir Lay, prvi predsjednik ove udruge i jedan od inicijatora Zelenog telefona.

„Zeleni telefon smo u Zelenoj akciji kreirali i uspostavili kao demokratsku, participacijsku instituciju ... Usred rata, usred bujanja nedemokratskih procesa. Naišao je tokom svih ovih godina, od 1992. do danas, dakle u tri desetljeća, na sjajan odaziv građana, na participaciju, komunikaciju koja veseli i potiče uvijek na novi trud, smisleno, ljudski i duboko proekološki“, poručio je Lay.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Zelena akcija

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Ulica Milana Mladenovića

  13.06.2024.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Ulica Milana Mladenovića

 2. UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

  28.05.2024.

  Srđan Puhalo

  UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije