Turci u Berlinu izazvali nerede

14.03.2002.
Turci u Berlinu izazvali nerede
Nogomet ovih dana izaziva golemu pozornost, a samim time i raznorazne emocije. Tako je bilo i danas u Berlinu, gdje je na velikom video zidu postavljenom na Potsdamer Platzu, odgledana utakmica između Turske i Brazila. Neki su se radovali, neki tugovali, a neki su bili bijesni. Sve je završilo tako što su ovi zadnji nasrnuli na one prve i izbila je masovna tučnjava.
U ostatku vijesti progovoriti ćemo i o slaboj posjećenosti stadiona tijekom ovog prvenstva.
Jučer je nogometna reprezentacija Hrvatske izgubila od Meksikanaca, a ista stvar se dogodila i Turcima s Brazilom. Neki vide i sličnost u načinu na koji su obje ove ekipe izgubile. Naime, navijači i Turske i Hrvatske zamjeraju sucima na jednoj od dvije stvari, ili crvenom kartonu ili jedanaestercu. Turski navijači razbiješnjeni porazom, a posebno sučevom odlukom, odlučili su u Berlinu iskaliti svoj bijes na rasplesanim Brazilcima.
U Berlinu je na prekrasnom novouređenom Potsdamer Platzu postavljen veliki video zid na kojem su svi zaljubljenici u nogomet gledali susret između Brazila i Turske. Kako Berlin neki zovu i njemačkom prijestolnicom Turaka, jasno je kako je broj turskih navijača bio mnogo veči od simpatizera Brazila. U trenutku kada turski vratar nije uspio obraniti jednaesterac, Brazilci su proslavili vodstvo svojih miljenika na sebi specifičan način, plešući sambu. Na to oni najljući Turci nisu dobro reagirali, pa su odlučili šakama pokazati Brazilcima tko je jači. Brazilci nisu imali nikakvih izgleda, budući je njih bilo samo šezdesetak, dok je agresivnih Turaka bilo oko 400. Srećom policija je brzo intervenirala pa su teže posljedice masovne tučnjave bile spriječene. Nije bilo teže nastradalih, a lakše su ozlijeđena samo dva navijača. Policija nije uspjela uhititi kolovođe napada, pa se u svom izvješću može pohvaliti samo s jednim uhićenim.
Mnogima nije promaklo kako je na spomenutoj utakmici bilo podosta praznih sjedala. Kapacitet stadiona je 43 512 mjesta, a na utakmici je bilo samo 33 378 gledatelja. Na svakoj dosadašnjoj utakmici također je ostao popriličan broj praznih mjesta, što su napokon primjetili i čelnici FIFA-e. Oni su zatražili hitan sastanak s organizatorima prvenstva, kako bi rješili problem praznih mjesta koja nikako ne služe na čast ni domaćinima, a ni samom nogometu. Kako bi rekao moj prijatelj Nagatsuka: Đao (čitaj žao) mi je! Sramota za Japan!
Domaćini se pravdaju kako se ulaznice koje su kod njih puštene u prodaju dobro prodaju, a da je problem prodaje u ostatku svijeta, gdje se proda samo 22% od predviđenog.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije