ŠTO SVE IMAJU DOMOLJUBNI SIROMASI

Luksuzni stanovi, audiji, vikendice, ušteđevine, nakit i wellness centri lijepe naše sirotinje

ritn by: Ivor Fuka | 03.03.2014.
ŠTO SVE IMAJU DOMOLJUBNI SIROMASI: Luksuzni stanovi, audiji, vikendice, ušteđevine, nakit i wellness centri lijepe naše sirotinje
Uspješno smo očistili svoje redove i danas je Hrvatska demokratska zajednica stranka domoljubne sirotinje, izjavio je prošlog tjedna predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko, i – ostao živ. Dakako, radi se o izuzetno licemjernom populizmu, što je jasno tek letimičnim uvidom u imovinske kartice onih koji se, eto, drče „krstiti“ se „domoljubnom sirotinjom“ dok raspolažu višemilijunskim nekretninama, debelim bankovnim računima i mjesečnim primanjima od kojih sirotinja živi skoro godinu dana. Ljudi koji predstavljaju HDZ, pokazat će se, sve su samo ne „domoljubna sirotinja“.

Možda se na izjave Tomislava Karamarka niti ne bi trebalo osvrtati, s obzirom da predsjednik HDZ-a ima nezgodan običaj da zapadne u probleme pri gotovo svakom javnom istupu, pa ih se stoga i kloni koliko god je to moguće. Međutim, i s takvim predsjednikom HDZ je prema posljednjim anketama druga politička snaga u zemlji, što vjerojatno najviše govori o zemlji samoj.

Što je zapravo Karamarko htio postići kada je prošli tjedan izjavio, a njegove je riječi prenijela Hina, da je HDZ uspješno očistio svoje redove i da je danas to „stranka domoljubne sirotinje“, teško je procijeniti. No, i on sam i oni koji vode politiku ove stranke, sirotinju su vidjeli jedino na televizijskim ekranima. Kako bi se uvjerili da se ne radi o ljudima koji jedva spajaju kraj s krajem, dovoljno je zaviriti u imovinske kartice viđenijih članova HDZ-a ili onih koji čine jezgru stranku i sjede u Hrvatskom saboru, a to smo i učinili. Ružno je zagledati u tuđe „dvorište“, ali još je ružnije igrati se sa sirotinjom.

Tomislav Karamarko
Predsjednik sirotinjske stranke sa stanom od 1,33 milijuna kuna (FOTO: Vjesnik)

Krenut ćemo od samog predsjednika, odnosno čelnika „domoljubne sirotinje“. Naime, ovaj profesor povijesti u svojoj je imovinskoj kartici, koju je predao u svibnju 2012. godine, naveo da je imao bruto mjesečnu plaću od 33.292 kune, a 2011. godine dok je obnašao ministarsku dužnost imao je 231.000 kuna primitaka, i to neto, što je, dakako, iznos o kojem sirotinja može samo sanjati. Osim toga, naveo je i stan od 105 četvornih metara u Zagrebu, čiju je tržišnu vrijednost procijenio na vrtoglavih 1,33 milijuna kuna. Što sve Karamarko nije prijavio, a zanimljivo, nije prijavio nikakvu ušteđevinu, iako je teško vjerovati da je nema, špekuliralo se svojevremeno u nikada emitiranoj televizijskoj emisiji Latinica koju možete pogledati na ovom linku.

Iako imovinska kartica potpredsjednika HDZ-a, Marijana Conera, nije dostupna s obzirom da on nije državni dužnosnik, poznato je da ovaj bjelovarski poduzetnik, odnosno njegova tvrtka Coner, raspolaže s osam luksuznih apartmana i pet soba na otoku Pagu te restoranom i kafićem na istoj destinaciji. U Bjelovaru posjeduje dvije ljekarne, zdravstveni centar s ordinacijama, tri wellness centra, od kojih se jedan nalazi u sklopu zagrebačkog Sheratona. U medijima se u više navrata spominjao i njegov luksuzni vozni park. Nije loše za sirotinju, rekli bi zlobnici.

Domagoj Milošević
Samo stanovi "ministra iz sjene" stranke domoljubne sirotinje vrijede 13 milijuna kuna (FOTO: Novilist.hr)

No, tek kada se dođe do imovinske kartice potpredsjednika posljednje HDZ-ove vlade, Domagoja Ivana Miloševića, oni kojima zbrajanje nije jača strana, imat će problema. Naime, Milošević posjeduje čak 14 stanova u Zagrebu ukupne površine od preko tisuću četvornih metara, apartman u Ičićima, 13 garaža u Zagrebu te jedan neuređen tavanski prostor, također u „metropoli“. Vrijednost njegovih stanova procijenjena je na preko 13 milijuna kuna, a posebnu pažnju plijeni stan s garažom od ukupno gotovo 300 četvornih metara procijenjene vrijednosti 4,88 milijuna kuna. Samo Miloševićeve garaže vrijedne su preko milijun kuna, a spomenuti neuređeni tavanski prostor 450.000 kuna.

Tu je i poslovni prostor u Zagrebu, od 230 četvornih metara, vrijedan gotovo 3,5 milijuna kuna. Vozi se, kaže nadalje imovinska kartica, u Audiju A8, nosi dva skupocjena sata, Cartier i Rolex te uživa u umjetninama vrijednima preko 350.000 kuna te nakitu (50.000 kuna). Audi je stekao od plaće, a satove i umjetnine darovnim ugovorima. Osim toga popis njegovih poslovnih udjela i dionica u fondovima i trgovačkim društvima gdje je upravljačka prava prenio na povjerenika, poduži je. Radi se o sedam tvrtki, među kojima je i Pastor Grupa, a nominalna vrijednost udjela iznosi nešto manje od devet milijuna kuna. Pored toga HDZ-ov ministar iz sjene uštedio je 435.000 kuna i 20.000 eura, dok mu godišnje od najamnina na račun „kapne“ 487.000 kuna.

Satovi za sirotinju
Satovi za sirotinju (FOTO: Lupiga.Com)

Popis imovine potpredsjednice stranke domoljubne sirotinje, Dubravke Šuice, također je impresivan. Posjeduje kuću u Dubrovniku od 350 četvornih metara, kuću na Pelješcu od 200 četvornih metara, stan u Zagrebu od 80 četvornih metara te šumu i vikendicu u Bosni i Hercegovini. Vlasnica je dionica hotela Belvedere, Atlantske plovidbe i HT-a te ima tvrtku Dube za iznajmljivanje plovila i turističke usluge. Njena kolegica iz Vodica, Branka Juričev Martinčev raspolaže također s vrijednim nekretninama – kuća u Vodicama, stan u Zagrebu, tri poslovna prostora u Vodicama, građevinsko zemljište i maslinik – sve skupa oko 10 milijuna kuna. Upola manje vrijednim nekretninama, primjerice, raspolaže Dujomir Marasović, dok poznati nogometni sudac i HDZ-ov gospodarski mag, Goran Marić, sa suprugom posjeduje stan u Zagrebu od 200 četvornih metara, ali i kuću na moru, pa apartman i, opet sa suprugom, račun u banci s gotovo 100.000 eura.

Primjerice, Gordan Jandroković član predsjedništva HDZ-a i potpredsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a, nema puno. Posjeduje stan u Zagrebu od „skromnih“ 150 četvornih metara, vozi se u privatnom Ford S-maxu, ima udjele u tvrtki Beming, nominalne vrijednosti veće od pola milijuna kuna, te ušteđevinu od nekoliko desetaka tisuća eura. Slična je situacija i kod Davorina Mlakara, također potpredsjednika Kluba. Suvlasnik je kuće u Zagrebu, vrijedne 3,8 milijuna kuna, vozi mercedes i sam je uštedio 120.000 eura, a sa suprugom 100.000. I treći potpredsjednik Kluba, Ivan Šuker, nije bez krova nad glavom. Naslijedio je nekretninu „tešku“ 4,5 milijuna kuna, posjeduje i vikendicu, vozi solidan automobil, zajedno sa suprugom ima nešto nakita te na računu ušteđevinu od 50.000 eura, dok od najma poslovnog prostora godišnje dobije 34.500 kuna, što je nešto veće od minimalca kojeg u godinu dana primi hrvatska sirotinja, koja je sretna da uopće ima posao i još da je plaćaju.

Euro
Štednje primjerene domoljubnoj sirotinji (FOTO: Lupiga.Com)

Pretragom imovinskih kartica nismo uspjeli naići na HDZ-ove dužnosnike koji bi se imovinom mogli uvrstiti među „domoljubnu sirotinju“, a u najboljem slučaju se radi o nižoj visokoj klasi. Istaknutim HDZ-ovcima, saborskim zastupnicima, pune su imovinske kartice, a ako u karticama i nisu zavedene barem solidne nekretnine ili ušteđevine (nezavedeno je ono što se prebacilo na djecu i druge članove obitelji), onda su u njima uistinu visoke plaće, od petnaestak tisuća kuna ili popisane fotelje članstva u raznim upravama i nadzornim odborima. Nečija odijela vrijede više nego mjesečne radničke plaće... Ni traga nečemu što bi bila „domoljubna sirotinja“.

Primjerice, jedna od skromnijih imovinskih kartica od svih saborskih zastupnika HDZ-a, u vlasništvu je Stjepana Milinkovića, načelnika Gole, male općine na samoj granici s Mađarskom, a on ima stan u Zagrebu od 35 četvornih metara, kuću u Goli, kuću u Koprivnici, te dvije oranice. Vozi se u Mazdi 6 staroj 11 godina i Toyoti A, staroj sedam godina. Neto plaća 15.300 kuna ... O čemu je Karamarko govorio ovog tjedna, nemamo pojma …

Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije