SPLITSKA SREDNJOŠKOLKA, EUROPSKA PRVAKINJA U MATEMATICI

Zašto volim matematiku

ritn by: Ana Strikić | 30.07.2015.
SPLITSKA SREDNJOŠKOLKA, EUROPSKA PRVAKINJA U MATEMATICI : Zašto volim matematiku
Matematika. Ta riječ koju, usudim se reći, mrzi velika većina ljudi. Još nisam uspjela dokučiti kako netko može ne voljeti matematiku pa vam to sigurno ne mogu ni reći. Ono što vam mogu reći je zašto ja volim matematiku, a možda je nakon ovog teksta i vi odlučite malo više istražiti. Prvi razlog je sigurno činjenica da sam od malih nogu bila primorana tražiti logička rješenja. Vidite, kako imam stariju sestru i brata, njima je bilo jako zabavno meni postavljati razne zagonetke i pitalice, a kasnije sam ih i sama zavoljela. Tu sam zapravo počela voljeti logiku i sve što ona povlači za sobom.

Matematika vam nije toliko različita od logike, dapače one su jako slične. Možda se ne čini uvijek tako, ali matematika je (ako ćemo banalno i logički parcijalno protumačeno) zapravo logika u brojevima i geometrijskim likovima. Ne možete je samo sjesti i naučiti, morate je vježbati, ali najbitnije od svega morate logički doći do odgovora. Čak i ako ne znate rješenje, dobar logičar s izrazitim poznavanjem matematičkih teorema, poučaka i raznih pravila može, pod pretpostavkom da se trudi riješiti zadatak, to i napraviti.

Tu sam teoriju sama vidjela na djelu još u osnovnoj školi. Naime, kako sam od četvrtog razreda osnovne redovni sudionik visokih razina natjecanja iz matematike uočila sam da zapravo i ne trebam znati najlakši postupak kako bih došla do rješenja, već moram samo znati sva pravila koja moram ispoštovati i sve teoreme koje mogu primijeniti. Zato i volim matematiku. 

EUROPSKI PRVACI U MATEMATICI: Dvoje hrvatskih učenika na krovu Europe

Dođete na hrvatski, gramatika je takva kakva je i nikakva drugačija, na povijesti, drugi svjetski rat je počeo 1939. godine i to morate točno zapamtiti, ali matematika je druga priča. U njoj možete eksperimentirati, s njom se možete igrati, nju možete istraživati i zapravo je primijeniti u puno situacija. Možete prepoznati matematičke oblike svugdje oko sebe, možete osjetiti razna modeliranja broja populacije, zaraze, rasta i pada dionica koje računa matematika, možete u kupovini izračunati koliko vam novca treba za kupiti hranu, možete u društvenim igrama izračunati kolika je vjerojatnost da ćete pobijediti.

Matematika
Matematiku volim jer je logična, zabavna i s njom se može igrati (FOTO: Petr Rosbjerg/Flickr)

Upravo sam se time bavila i ja na međunarodnom natjecanju u Ateni ove godine. Pokazala sam svima kako funkcionira vjerojatnost i kako nije baš najisplativije vjerovati svakome s novom igrom. Tako ovaj put meni nije bilo dobro vjerovati. Naime, smislila sam igru s dva igrača i tri kocke takve da što god prvi napravio, drugi ima nešto što se u matematici zove pobjednička strategija. Igra se tako da je svakom igraču cilj uzeti kocku za koju smatra da u deset bacanja ima veće šanse za dobiti veći broj. Međutim, koju god kocku prvi igrač izabere, drugome ostaju dvije od kojih jedna s velikom vjerojatnošću pobjeđuje. Tu temu matematičke vjerojatnosti unutar igre sam morala dokazati publici unutar tri minute na savršenom engleskom jeziku. 

Da završim, matematiku volim jer je logična, zabavna i s njom se može igrati. Ne morate je 'štrebati', morate je samo razumjeti i znati primijeniti. Matematika opisuje svijet oko nas i kako jedan moj prijatelj voli reći: „Matematika je sve što nas okružuje.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/A.Strikic

Osamnaestogodišnja Ana Strikić maturantica je splitske Treće gimnazije i prošlotjedna pobjednica Europskog matematičkog natjecanja u Ateni. Članica je udruge Mladi Nadareni Matematičari "Marin Getaldić", u čijem je ljetnom kampu i mentorica. Sudjelovala je na mnogim natjecanjima, uključujući i Hrvatsku Matematičku Olimpijadu zbog koje ima izravan upis na PMF u Zagrebu koji na jesen planira pohađati. Ujedno je i gošća rubrike "Mladi pišu" u sklopu projekta "Neki novi klinci", koji je nastao uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije