ŠOK PRIJE EURA-SVI DISKVALIFICIRANI

Uz ikone nacionalističke i šovinističke desnice Nijemci uvrstili i Mandžukića

ritn by: J.B. | 10.06.2016.
ŠOK PRIJE EURA-SVI DISKVALIFICIRANI: Uz ikone nacionalističke i šovinističke desnice Nijemci uvrstili i Mandžukića
Za koji sat će započeti Europsko prvenstvo u nogometu, kao slavlje mirne i ujedinjene Europe. Ipak, provjera zemalja berlinskog Tageszeitunga kaže: niti jedna zemlja nije zaslužila sudjelovati - najgore greške 24 sudionice na sličicama za izrezivanje i lijepljenje. Tageszeitung je u jučerašnjem izdanju u svoj album „24 razloga protiv 24 zemlje“ sudionice Europskog nogometnog prvenstva - uz ikone europske nacionalističke i šovinističke desnice kao što su Marie Le Pen, Viktor Orbán, Norbert Hofer ili Beatrix von Storch – uvrstio i Marija Mandžukića. Uvrštenje u album je zaslužio gestom iz 2012. godine kada je kao napadač Bayerna gol protiv Nürnberga proslavio salutiravši tribini podižući desnicu u zrak. „Da, ovako pozdravlja patriot. I tako također pozdravlja idiot. Da li zato te riječi zvuče tako slično? Odgovor možda zna Mario Mandžukić“, piše taz, list inače poznat po zajebanciji.

Danas treba započeti Europsko prvenstvo u nogometu, kao slavlje mirne i ujedinjene Europe. Ipak, provjera zemalja berlinskog Tageszeitunga kaže: niti jedna zemlja nije zaslužila sudjelovati - najgore greške 24 sudionice na sličicima za izrezivanje i lijepljenje.

Tageszeitung je u jučerašnjem izdanju u svoj album „24 razloga protiv 24 zemlje“ sudionice Europskog nogometnog prvenstva - uz ikone europske nacionalističke i šovinističke desnice kao što su Marie Le Pen, Viktor Orbán, Norbert Hofer ili Beatrix von Storch – uvrstio i Marija Mandžukića. Nogometaš Juventusa uvrštenje u tu galeriju zaslužio je gestom iz 2012. godine kada je kao napadač Bayerna gol protiv Nürnberga proslavio salutiravši tribini podižući desnicu u zrak, zajedno s kosovarskim kolegom Xherdanom Shaqirijem.

taz
"Zeit, dass sich was dreht"  - "Vrijeme je da se nešto okrene" (FOTO: Lupiga.Com)

„Da, ovako pozdravlja patriot. I tako također pozdravlja idiot. Da li zato te riječi zvuče tako slično? Odgovor možda zna Mario Mandžukić“, piše taz, list inače poznat po zajebanciji. Naime, ovaj dnevni list – inače u zadružnom vlasništvu svojih čitatelja – ironizirajući nogometno prvenstvo u Francuskoj, publici je ponudio „album“ u koji treba polijepiti sličice „zaslužnih“ Europljana, razasute po novinama.

„Na Europskom prvenstvu svatko slavi sebe. Ali nitko neće primiti izbjeglice, euro krizira, regije osiromašuju, a Europa se pomiče udesno. Sakupite 24 razloga protiv 24 zemlje“, piše iznad „albuma“.

Kao razlog protiv Hrvatske, Mandžukić je odabran vjerojatno i zbog svoje poznatosti njemačkoj publici. Riječ je o utakmici koja se igrala nekoliko dana nakon što je sud u Haagu oslobodio Antu Gotovinu i Mladena Markača, a mediji su špekulirali da je Mandžukićeva gesta izraz slavlja ne samo zbog gola, nego i te presude.

Mandžukić
„Da, ovako pozdravlja patriot. I tako također pozdravlja idiot. Da li zato te riječi zvuče tako slično? Odgovor možda zna Mario Mandžukić“ - komentar je Tageszeitunga (FOTO: Lupiga.Com)

„Ja sam potpuno apolitična osoba. Slavlje nakon pogotka nema nikakve veze s događajima oko generala“, izjavio je tada Mandžukić za Bild. Međutim, na svojoj internetskoj stranici je dodatno pojasnio - „Nije to bilo ništa senzacionalno da bi se o tome trebalo medijski ni bilo kako drugačije raspravljati. Hrvat sam i dijelim sreću svojih sunarodnjaka. Moj pozdrav bio je samo izraz jako osobne emocije koju sam osjećao, kao i svaki hrvatski građanin, te ga u takvom kontekstu treba i tretirati. Sve drugo je potpuno nevažno.''

Deutsche Welle tada je primijetio da je to priopćenje napisano samo na hrvatskom jeziku, što je privuklo pažnju jer su sve ostale informacija na nogometaševoj stranici i na engleskom i njemačkom. Zanimljivo je da je Mandžukić tim priopćenjem reagirao na Facebook komentare svojih poklonika, koji su ga proglasili „izdajnikom“ zbog početnih tvrdnji da taj pozdrav nije imao veze s generalima. Lokalno državno odvjetništvo tada je protiv Mandžukića i Shaqirija pokrenulo postupak koji je uskoro prekinut uz ocjenu da iako se radi o gesti sličnoj hitlerovskom pozdravu, nema osnove za progon po zakonu koji kažnjava javno isticanje oznaka i simbola protuustavnih organizacija. Na Mandžukićevu žalost, u taz-u dugo pamte idiotizam.

taz hofer
"Šok prije EP-a - svi diskvalificirani", reziumira naslovnica, a tu je i sličica Norberta Hofera, austrijskog predstavnika (FOTO: Lupiga.Com)

Norbert Hofer je političar austrijskog radikalno desnog FPÖ-a koji je za dlaku izgubio nedavne predsjedničke izbore. Ugledni članovi FPÖ-a, inače, ne samo da su protiv imigranata i islama, nego drže i da je nacionalsocijalistički režim imao dobrih strana „samo se o njima ne priča“, kao što je to 2006. godine izjavio njihov član parlamenta Wolfgang Zanger. Šef stranke Heinz Christian Strache smatra da treba ukinuti zakon koji kažnjava sve političke aktivnosti povezane s nacional-socijalizmom.

taz
Njemačku predstavlja potpredsjednica antiimigrantske stranke AfD (FOTO: Lupiga.Com)

Beatrix von Storch potpredsjednica je antiimigrantske njemačke stranke AfD, poznata po izjavi da je izbjeglice na granicama po potrebi moguće zaustavljati i vatrenim oružjem. Članak poviše njene fotografije posvećen je priznanju njemačke savezne vlade da je svjesna kako tuniska policija povremeno fizički maltretira uhapšene, no unatoč tome je Tunis proglasila sigurnom zemljom u koju će izbjeglice biti vraćene. Naslov je „Malo mučenja je OK“.

ikea taz
Švedski predstavnik - Ikea (FOTO: Lupiga.Com)

Poznata švedska tvrtka Ikea, čiji namještaj služi kao dokaz „cool“ statusa, u album je dospjela zbog izbjegavanja plaćanja poreza.

Le Pen
Na sličici zemlje domaćina smjestila se Marine Le Pen (FOTO: Lupiga.Com)

Ikona europske desnice, suverenistica i šefica francuske Nacionalne fronte Marine Le Pen predstavlja Francusku. Uslijed nedostatka alternative neoliberalnim politikama sa službene ljevice, koja sudjeluje u konsenzusu europskih elita, sve je više pobornika ove žestoke protivnice EU-a.

O Viktoru Orbánu znate sve što trebate znate.

Taz Orban
Uz tekst o Donaldu Trumpu smjestile su se dvije sličice, slovačkog i mađarskog predstavnika (FOTO: Lupiga.Com)

Otvoreni neofašist Marian Kotleba, guverner Banske Bistrice u Slovačkoj, Rome smatra „ciganskim parazitima“, zbog kojih je nužno osnovati straže koje bi štitile „pristojne građane“.

Erdogan
U hrvatskoj skupini je i sultan Erdoğan (FOTO: Lupiga.Com)

Recep Tayyip Erdoğan, sultan čiji zatvori su puni novinara i koji prosvjede neistomišljenika slama suzavcem, vodenim topovima i pendrecima. Nedavno je rasistički pjenio zbog rezolucije njemačkog Bundestaga koji je masakre Armenaca u Prvom svjetskom ratu proglasio genocidom, izjavivši da zastupnici turskog porijekla koji su glasali za zakon imaju „pokvarenu krv“.

Recimo i da je Roger Köppel, anti-imigrantski član švicarskog parlamenta, zbog svojih stavova također dobio sličicu, dok se Island, među ove 24 zemlje koje nastupaju na Euru, našao zbog izlova kitova.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije