Slavna europska groblja

30.09.2002.
Slavna europska groblja
Kako u nogometu postoji Kup Uefa i Liga Prvaka, a neki se sjećaju i Kupa Kupova, tako u drugim stvarima postoje drugi kupovi i natjecanja. Od danas je Mirogoj, naime i naistinu, član ASCE. A šta je to i šta to znači, pročitajte

Na našu veliku radost, od ponedjeljka je zagrebačko gradsko groblje Mirogoj primljeno u Udruženje značajnih groblja u Europi (ASCE), ponosno, nasmiješeno i oduševljeno je izvijestio direktor Gradskog Groblja Darko Borovina.
Cilj ove udruge osnovane u studenom prošle godine je podizanje razine svijesti o povijesnoj i kulturnoj važnosti groblja, uključivanje sveučilišta u povijesna i kulturološka istraživanja o grobljima, poticanje zakonodavnih mjera za promicanje kulturološkog upravljanja grobljima te međusobna suradnja na zajedničkim projektima obnove i organiziranja putujućih izložbi.
Kako bi se postigli navedeni ciljevi, organizirat će se stručna usavršavanja, izradit će se Vodič europskih groblja od povijesne i umjetničke važnosti, a svako od groblja unutar udruženja izabrat će po jednu grobnicu od europske važnosti koju će onda svi skupa obnoviti, uslikati i slično.
Udruženje je do danas okupilo 27 poznatih eurposkih groblja, a svi zainteresirani ih mogu razgledati na web-stranici www.significantcemeteries.net.
- Uvrštavanjem Mirogoja u Udruženje, a zatim i u Vodič europskih groblja koji će se izraditi, postat ćemo turistički zanimljiviji. Nadalje, u sklopu udruženja otvaraju se mogućnosti za zajedničke projekte obnove i slično, a ne treba zaboraviti niti na promicanje povijesnih i kulturnih vrijednosti, kao i novih tehnologija katalogiziranja grobnica, izrazila je svoje zadovoljstvo primanjem Mirogoja u obitelj istaknutih europskih groblja predsjednica gradske Skupštine Morana Paliković-Gruden.
Govoreći o kulturno-povijesnoj važnosti zagrebačkog groblja, povjesničarka umjetnosti Željka Čorak je istaknula kako je Mirogoj jedno od najmonumentalnijih grobalja Europe, te da je kao takvo "prvorazredan izvozni artikl".

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije