SLAVA HEROINAMA

Ruže i svijeće za Rajku i Zdenku

ritn by: A. B. | 29.12.2016.
SLAVA HEROINAMA: Ruže i svijeće za Rajku i Zdenku
Na današnji dan prije 75 godina umrla je u bolnici od posljedica ustaškog premlaćivanja u zatvoru starija sestra Baković, Rajka. Njezina mlađa sestra Zdenka umrla je samo četiri dana ranije, na katolički Božić, počinivši samoubojstvo skokom kroz prozor ustaškog zatvora. Rajka je imala 24, a Zdenka 21 godinu kada su, štiteći svoje drugove, preminule u mukama. Grupa antifašista odala im je počast paljenjem svijeća i polaganjem ruža kod njihovih bisti u Prolazu sestara Baković u centru Zagreba. "Ove dvije hrabre drugarice, čija je trafika kod današnjeg Zagrebačkog kazališta mladih bila ključni punkt za komunikaciju zagrebačkih ilegalaca, unatoč mučenju nikoga nisu odakle. Slava heroinama!", stoji u poruci Antifašističkog Vjesnika uz fotografije.

Na današnji dan prije 75 godina umrla je u bolnici od posljedica ustaškog premlaćivanja u zatvoru starija sestra Baković, Rajka. Njezina mlađa sestra Zdenka umrla je samo četiri dana ranije, na katolički Božić, počinivši samoubojstvo skokom kroz prozor ustaškog zatvora.

Rajka je imala 24, a Zdenka 21 godinu kada su, štiteći svoje drugove, preminule u mukama.

Grupa antifašista odala im je počast paljenjem svijeća i polaganjem ruža kod njihovih bisti u Prolazu sestara Baković u centru Zagreba.

"Ove dvije hrabre drugarice, čija je trafika kod današnjeg Zagrebačkog kazališta mladih bila ključni punkt za komunikaciju zagrebačkih ilegalaca, unatoč mučenju nikoga nisu odakle. Slava heroinama!", stoji u poruci Antifašističkog Vjesnika uz fotografije. 

Zahvaljujući njihovoj snazi, nitko nije ugrožen njihovim uhićenjem

Pale su u ruke ustaša nakon što je jedan kurir iz Mjesnog komiteta Komunističke partije Dalmacije pokleknuo pod torturom i kazao gdje nosi dokumente - u trafiku u Nikolićevoj ulici. To je bilo ono što si sestre Baković nisu htjele dozvoliti. 

Prema svjedočenju Jerka Bakovića, njihovog brata, u noći 20. prosinca, agenti Ravnateljstva sigurnosti upali su u stan Bakovićevih u Gundulićevoj ulici, te uhapsili obje sestre i brata Mladena. Ponijeli su i ključeve kioska. Nekoliko su dana za redom naizmjence sestre dovodili u trafiku s namjerom da u zasjedu padnu i ostali kuriri.

Hana Pavelić, aktivistica koja je bila zadužena za vezu sa javkom (partijskom vezom) u trafici, uočila je da nešto nije u redu u Zdenkinom i Rajkinom ponašanju, te je obavijestila ostale, tako da nitko nije uhapšen. Hana Pavelić je ubrzo i sama uhvaćena i ubijena u logoru Stara Gradiška, navodi se na stranicama režisera filma "Duhovi Zagreba" iz 2009. godine, Jadrana Bobana


Slava im! (FOTO: Antifašistički vjesnik)

Neobična epizoda s Miškecovim prolazom

Iste godine kada je nastao ovaj film, sestrama Baković vraćen je njihov prolaz. Devedesetih su, naime, biste sestara Baković oštećene, kao i spomen-ploča, a prolaz je preimenovan u Miškecov prolaz. Zaslužni Hrvat, po kojemu ovo mjesto dobiva ime po dolasku nezavisnosti države Hrvatske upravljane Franjom Tuđmanom, graničio je s fantazijom. Potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Morana Paliković-Gruden (HNS), koja sama živi kojih stotinjak metara od tog mjesta, na Cvjetnom trgu, prilikom rasprave o vraćanju imena prolazu priznala je da nije uspjela shvatiti tko je bio taj čovjek, čime se točno bavio i kako se uopće točno zvao.

Prema navodima zaljubljenika u alternativnu povijest Zagreba, Željka Zurla, radilo se o Mihaelu Erdecu, rođenom u okolici Ivanca u Zagorju, koji je bio lutalica s usnom harmonikom. Zurl piše na svom blogu da je prije rata Erdec nastupao kao akrobat u cirkusu i varijeteu dok nije doživio nesreću. 

"Neki su rekli da je pal na glavu pa je malo 'skrenul'. Posle toga, za kruh je zarađival na gradnjama, pomažući uličnim pilarima i kao 'čovjek sendvič', noseći po centru grada reklame", piše on u članku objavljenom 2006. godine u Reader's Digestu. Po njegovim riječima, vezan je za ovu lokaciju tako što je živio u kotlovnici kina "Balkan", današnje "Europe", čiji je izlaz okrenut prema Prolazu sestara Baković.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Antifašistički Vjesnik

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. KORONA, PRVI KRUG: Što ako egoizam postane dominantno moralno načelo?

  28.05.2020.

  Predrag Finci

  KORONA, PRVI KRUG: Što ako egoizam postane dominantno moralno načelo?

 2. BURE BARUTA: Kad nisu cvjetale maline

  14.05.2020.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Kad nisu cvjetale maline

 3. GRAĐANIN U SAMOIZOLACIJI: Od terorista do ovce

  13.05.2020.

  Nataša Škaričić

  GRAĐANIN U SAMOIZOLACIJI: Od terorista do ovce

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije