Sex muzej na bombayski

25.03.2003.
Sex muzej na bombayski
Ukoliko ste Indijac, iako nije nužno da to budete, sex muzej u Bombayu reći će vam sve što ste oduvijek željeli znati o seksu, a bojali ste se pitati. I to na neobičan način, kako za tamošnji tradicionalni odgoj, tako i za zabludjeli "nečegnovogželjni" zapadni svijet, koji nema problem kojeg imaju Indijci, a taj je 4 milijuna oboljelih od virusa HIV-a.
Prvi indijski sex muzej u Bombayu, desetmilijunskom gradu na zapadu te države, mami znatiželjne posjetitelje u svijet koji je tamo još uvijek tabu. Za razliku od svojih "kolega" u zapadnom svijetu ovaj muzej će vas prije educirati nego uzbuditi.
- Ovo nije mjesto gdje ćemo buditi strasti, kaže nam Arvind Shah, doktor i osnivač muzeja. Jer, nastavlja Arvind, muzej "Antaranga" smo osnovali kako bi educirali i davali prave, odgovarajuće informacije.
Arvindov muzej smješten je u zgradi staroj više od stoljeća, nedaleko od "crvene četvrti" i u njemu su uz drevne natpise smještene moderne karikature i modeli koji educiraju posjetitelje, kako o reprodukciji tako i o prevenciji od indijske pošasti, AIDS-a. I zbilja muzej podučava, što zorno pokazuje primjer jednog od posjetitelja. "Po prvi put sam naučio kako se rađa djete", izjavio je 22-godišnji posjetitelj koji oko rađanja djece već ima iskustva, budući je ponosni otac sedmomjesečne djevojčice. Jedan 16-godišnjak pak kaže kako se osjećao neugodno gledajući slike nagih tijela, ali drži kako muzej vrvi pravim informacijama.
Posjet muzeju započinje crtežom zapletenog para u ljubavnom činu i stihovima iz Kamasutre, drevne indijske knjige o ljubavnoj umjetnosti. Obilazak se nastavlja s, među ostalim, glinenim skulpturama seksualnih božanstava, modelima ljudskih spolovila napravljenim od fiberglassa, te skulpturom Adama i Eve u strastvenom zagrljaju.
Posebnu pozornost kustosi su usmjereli ka AIDS-u, od kojega oboljeva sve veći broj mladih Indijaca, usljed nepoznavanja i nekorištenja kontracepcijskih sredstava. Broj oboljelih se ovih dana popeo na nevjerojatnu brojku, od preko 4 milijuna!!! Tako je priča o AIDS-u u Antarangi ispričana putem priča iz stvarnog života, te putem uputstava kako koristiti kondom ili pak ilustracijama virusa HIV-a prikazanog slikom lešinara koji jede ljudsko tijelo. Što još dodati osim da se nadamo da će ovaj muzej svoju misiju uspješno obavljati još dugo, dugo vremena!

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije