S E K S na eks

30.10.2004.
S E K S na eks
SEKSA nikada dosta, nije li tako? Na Lupigi smo se već u više navrata uvjerili da je dovoljno SEKS u uvodu spomenuti i čitanost teksta dosegnut će nebeske visine. Ah dobro, raja traži SEKS, pa zašto da im SEKS uskraćujemo. Dakle, shvatili ste već, tekst koji slijedi vrvi od SEKSA, SEKSU je posvećen i ništa osim SEKSA u njemu nećete naći

Prevario vas nisam, to reći ne možete, jer SEKS je ono što ćete u ovom tekstu dobiti. Međutim, sumnjam da su KNJIGE O SEKSU ono čemu ste se nadali, zar ne? Bilo kako bilo, na greškama se uči, a ja vam savjetujem da drugi puta pažnju obratite na potpis ispod teksta te se sjetite one stare narodne "tko o čemu, Bozzo o knjigama".

A ništa, šta je tu je, "cice i guzice" podarit će vam, netko drugi, nekom drugom prilikom, a sad, kad ste se već klikom na ono naše "opširnije" našli tu gdje jeste, možda biste ipak mogli nastaviti čitati, i na taj se način podrobnije informirati o dvije nove KNJIGE koje o seksualnoj tematici zbore iz akademskog kuta. Jer, kao što rekoh SEKSA NIKAD DOSTA, pa makar i između korica, kaj ne? Najbolje će biti da krenemo od enciklopedije o seksu, odnosno: 

SEKSOPEDIJA - sve što ste željeli znati...
Autorica: Anne Hooper
Izdavač: Profil International
Uvez: tvrdi da tvrđi biti ne može
Cijena: prava sitnica = 189,00 kn
Prevela: Snježana Ercegovac
Godina izdanja: 2004.

A Seksopediju će vam na najbolji način približiti, a tko drugi negoli njezina autorica

"SEKS može biti izvor užitka i sreće u našim životima - može pojačati osjećaj blagostanja i zdravlja te produbiti osjećaj intimnosti koji imamo s partnerom. U prošlosti je seksualnost pripadala privatnoj sferi života, no danas se o njoj piše u časopisima i novinama, prikazuje se u filmovima, čak je stigla i na internet. Danas smo pričama o
seksu (vidi link op. a.) izloženiji više nego ikad prije. To je dobro, no informacije koje do nas dolaze nisu uvijek točne i ispravne pa poruka koju primamo nije uvijek jasna. Činilo mi se da, zbog očito velikog interesa za ovu temu, postoji potreba za detaljnim i točnim informacijama. Stoga sam se primila posla sastavljanja ove enciklopedije o seksu. U njoj su prikazana i nova, uzbudljiva otkrića te najnovije činjenice i rezultati istraživanja.

Prije trideset godina počela sam se baviti seksualnom terapijom. Otad su provedena brojna znanstvena i akademska istraživanja. Farmaceutske tvrtke znatno su uznapredovale u tretiranju seksualnih problema, osobito muške impotencije. O ženskoj se seksualnosti još uvijek ne zna mnogo, ali i to se mijenja. Postoji lijek koji smanjuje žensku zakoćenost tako da danas neke žene po prvi put mogu doživjeti orgazam. Otkrilo se i koju dobrobit za muškarce i žene ima uzimanje hormona testosterona za pojačanje slabog spolnog nagona.
Nije se radilo samo na razvijanju lijekova. Zadnjih godina je procvjetala industrija seksualnih pomagala. Mnogi koji prije nisu ni sanjali o kupovanju seksualnih pomagala, danas ih naručuju preko kataloga ili kupuju na internetu. Zahvaljujući revolucionarnom razvoju tehnologije baterija, sredstva za stimulaciju sve su manja, diskretnija, tiša te moćnija nego ikad prije. Seksualna pomagala na daljinsko upravljanje u budućnosti će vam omogućiti da uzbudite partnera s druge strane ulice. A jednog dana, uz pomoć satelitske tehnologije, možda ćete ga moći uzbuditi s druge strane svijeta!

Potrudila sam se u knjizi navoditi aktualne i točne podatke. No kako istraživanja na području seksualnosti neprekidno napreduju, ukoliko mi je što promaknulo, bilo bi mi jako drago da me o tome obavijestite. Moja web stranica www.annehooper.com postala je mjestom saznavanja novih stvari o seksu koje obogaćuju moje iskustvo, a preko mene i iskustva mojih čitatelja. Molim vas da mi se javite - ispitat ću informaciju nakon čega može biti objavljena u sljedećem izdanju. Želim vam prekrasan seksualni život!"
Anne Hooper, autorica


Druga knjiga sa SEKSOM kao temom koju vam predstavljam je Seksualnost kroz povijest i izašla je u AGM-ovoj publicističkoj biblioteci Svjedoci vremena. I nju, baš kao i prethodnu knjigu, potpisuje jedna žena, Yvonne Knibiehler, i u njoj autorica pokušava pokazati u čemu prošlost može omogućiti današnjim ženama i muškarcima da zajedno bolje žive te kako pomoći današnjoj mladoj generaciji da pristupi seksualnosti, poštujući razlike među spolovima. Knjiga Seksualnost kroz povijest podijeljena je na temate:

1. Mladi (Djevojčice i dječaci; Iskušenje; Tabu; Seksualni odgoj);
2. Par (Muška dominacija; Stvaranje zapadnjačkog para; Bračni odnosi)
3. Ljubav (Zavođenje, Osjećaji; Osjetila)
4. Spolovi (Obilježja; Prostor; Pomiješanost; Seksizam; mačizam; falokracija, feminizam)
5. Nasilje (Primarni strahovi; Prava čovjeka; Prava žena; Prava djece)
6. Roditelji (Vladavina obitelji; Obiteljski osjećaji; Novi roditelji).

Svakoj od navedenih tema autorica pristupa ponajprije kao povjesničar, dajući pregled koji ide od starih civilizacija do naših dana. Bez pretjeranih proširivanja materije, na zanimljiv način prikazuje kako su određene činjenice i pojave prihvaćene na različite načine, ovisno o povijesnom trenutku, društvenim okolnostima i prevladavajućem moralu.

Uz upozorenja i kritike, autorica u zaključku daje i neka moguća rješenja u odgoju za seksualnost i za život. Jer u demokraciji bi se svaki naraštaj trebao osjećati kolektivno odgovornim za sljedeći.

Yvonne Knibiehler, cijenjena povjesničarka i feministica u svome bogatom opusu često se bavila ženskom poviješću (Revolucija majčinstva poslije 1945.; Povijest majki i majčinstva na Zapadu; Žena i liječnici, ...) premda ne samo njome (I očevi imaju povijest).

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije