RAT SIMBOLIMA

Petokrakom na srpske trobojnice

ritn by: A.B. | 02.11.2021.
RAT SIMBOLIMA: Petokrakom na srpske trobojnice
Malo čudo dogodilo se ovoga lipnja u novosadskom kvartu Liman. Tog mjeseca u Novom Sadu su održani izbori za mjesne zajednice. U njih 39 od 42 pobijedila je vladajuća Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića. No, SNS nije osvojio i Liman. U tri od pet limanskih mjesnih zajednica SNS je poražen. Nekih dva mjeseca kasnije po fasadama zgrada na Limanu su masovno počeli nicati crteži srpskih trobojnica. Ne jednom, nego se to događalo danima, točnije noćima, bez da je policija ikada pronašla tko su osobe koje crtaju po tuđim fasadama. Međutim, netko s Limana se nakon svega odlučio i dobro zajebavati, pa je na srpske trobojnice sinoć dodao zvijezde petokrake, što se tamošnjim patriotima zadojenima antikomunizmom zasigurno neće svidjeti. Na nekim mjestima, uz petokrake je nadopisano „smrt fašizmu“ i znak anarhije. Čini se kako će sada „noćni moleri“ s trobojnicama sada imati puno posla.

Malo čudo dogodilo se ovoga lipnja u novosadskom kvartu Liman. Tog mjeseca u Novom Sadu su održani izbori za mjesne zajednice. U njih 39 od 42 pobijedila je vladajuća Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića. No, SNS nije osvojio i Liman. U tri od pet limanskih mjesnih zajednica SNS je poražen. Društvene mreže odmah su se počele zabavljati s tom informacijom, pa su se dijelili memovi na kojima su nepokorena galska sela iz legendarnog Asterixa okružena rimskim imperijem i nazvana Liman 1, Liman 3 i Liman 4.

Nekih dva mjeseca kasnije po fasadama zgrada na Limanu su masovno počeli nicati crteži srpskih trobojnica. Ne jednom, nego se to događalo danima, točnije noćima, bez da je policija ikada pronašla tko su osobe koje crtaju po tuđim fasadama.

Liman
Masovna pojava na Limanu uslijedila je nakon izbora (FOTO: 021.rs)

Opozicija je za ovu pojavu optuživala SNS tumačeći to kao prijeteću poruku vladajućih građanima Limana koji nisu glasali za njih na izborima za mjesne zajednice. IZ SNS-a su na te optužbe odmahivali rukom i prebacivali priču na svoj mlin, tvrdeći da oni nikoga ne zastrašuju i pitajući se zašto uopće nekom smetaju srpske trobojnice

Prije toga je Limanom, kako je pisao 021.rs, prošetalo nekoliko stotina mladih s transparentom „Predaja nije opcija“ i zastavom s likom Aleksandra Vučića, da bi prošli mjesec na zgradi mjesne zajednice Liman, na mjestu namijenjenom za državnu zastavu, osvanula hrvatska zastava. Mnogi na Limanu su i to protumačili kao jasnu poruku - „niste glasali za SNS, znači da ste ustaše“. 

Liman
"Uznemireni građani" snimili su hrvatsku zastavu na zgradi mjesne zajednice Liman (SCREENSHOT: YouTube)

Međutim, netko s Limana se nakon svega odlučio i dobro zajebavati, pa je na srpske trobojnice sinoć dodao zvijezde petokrake, što se tamošnjim patriotima zadojenima antikomunizmom zasigurno neće svidjeti. Na nekim mjestima, uz petokrake je nadopisano „smrt fašizmu“ i znak anarhije. Čini se kako će sada „noćni moleri“ s trobojnicama sada imati puno posla.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: 021.rs

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. SRĐAN PUHALO: Policija RS-a se pretvorila u Srpsku pravoslavnu crkvu

  24.11.2023.

  Srđan Puhalo

  SRĐAN PUHALO: Policija RS-a se pretvorila u Srpsku pravoslavnu crkvu

 2. OTETO IZ TMINE: Nečovečni zaborav Vukovara u Srbiji

  18.11.2023.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Nečovečni zaborav Vukovara u Srbiji

 3. IN MEMORIAM - JOSIP BUTKOVIĆ: Trenutak kad se vide samo grafike, otisci i tragovi

  24.10.2023.

  Ivica Prtenjača

  IN MEMORIAM - JOSIP BUTKOVIĆ: Trenutak kad se vide samo grafike, otisci i tragovi

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije