ANA LALIĆ PUŠTENA NA SLOBODU

Srbijanska vlada prisiljena povući odluku koja joj omogućuje opću cenzuru

ritn by: Lupiga.Com | 02.04.2020.
ANA LALIĆ PUŠTENA NA SLOBODU: Srbijanska vlada prisiljena povući odluku koja joj omogućuje opću cenzuru
Novinarka i članica Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić jutros je puštena na slobodu. Nju je sinoć privela novosadska policija, jer je na portalu nova.rs objavila tekst o lošem stanju s opremom i lošoj organizaciji u Kliničkom centru Vojvodina. O stanju na klinici novinarki su govorili izvori iz bolnice, koji su iz razumljivih razloga željeli ostati anonimni. Klinički centar Vojvodine izdao je stoga priopćenje u kojem su novinarku optužili da laže te su o njezinom tekstu izvijestili policiju i tužiteljstvo. U odgovoru Kliničkom centru novinarka Lalić je napisala: "U jednom se moram složiti sa Kliničkim centrom Vojvodine: ugled vam jeste narušen, ali ne mojim pisanjem, već vašim sramotnim tretmanom sopstvenih radnika. Ugled vam jeste narušen time što, umesto da zaštitite sopstvenu profesiju od politikantstva, podržavate i učestvujete u licemerju..."

Novinarka i članica Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić jutros je puštena na slobodu. Nju je sinoć privela novosadska policija, jer je na portalu nova.rs objavila tekst o lošem stanju s opremom i lošoj organizaciji u Kliničkom centru Vojvodina.

O stanju na klinici novinarki su govorili izvori iz bolnice, koji su iz razumljivih razloga željeli ostati anonimni. Klinički centar Vojvodine izdao je stoga priopćenje u kojem su novinarku optužili da laže te su o njezinom tekstu izvijestili policiju i tužiteljstvo.

U odgovoru Kliničkom centru novinarka Lalić je napisala: "U jednom se moram složiti sa Kliničkim centrom Vojvodine: ugled vam jeste narušen, ali ne mojim pisanjem, već vašim sramotnim tretmanom sopstvenih radnika. Ugled vam jeste narušen time što, umesto da zaštitite sopstvenu profesiju od politikantstva, podržavate i učestvujete u licemerju i vlastodržačkoj zameni teza da su građani krivi što imamo najveći broj zaraženih u regionu i najviše preminulih. Ugled vam je narušen zato što ne stojite iza svojih diploma i ne kažete ono što i većina vaših kolega iz cele Evrope: 'U problemu smo. Nemamo zaštitnih sredstava. Nemamo dovoljno medicinskih radnika. Treba nam pomoć!'"

Na vrata joj je stoga sinoć iza 22 sati zakucala policija, koja je napravila pretres stana, zaplijenila dva mobilna telefona i laptop, a novinarku privela i uručila joj rješenje o zadržavanju u trajanju od 48 sati. Uslijedila je serija medijskih napisa u Srbiji i zemljama u okruženju, nakon čega je srbijanska vlast odlučila reterirati.

Nakon puštanja na slobodu, novinarka Ana Lalić je razgovarala s kolegama, što je uživo prenošeno putem Facebooka. 

"Osjećam se zbunjeno. Noć je protekla dinamično i bez sna, ali se završila, što je najljepša stvar. Još uvijek nisam svarila događaje i još uvijek se sliježu utisci. Policija je prema meni bila vrlo korektna. Koliko su mi poznate policijske procedure, niti jedna nije prekršena. Bilo je zbrke, jer je neugodno kad šest policajaca upadne u stan i pretura vam ladice, ormare, knjig e... Došli su oko 22 sata navečer, pretres je trajao sat vremena pa sam privedena u policiju. Tamo sam dala iskaz u narednih dva sata, dobila kavu i nakon toga sam premještena u pritvorsku jedinicu, gdje sam prevela noć, što je zaista neugodno iskustvo", rekla je novinarka Ana Lalić. Oduzeta sredstva za rad, laptope i dva mobilna telefona, policija novinarki nije vratila.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić jutros je poručila da će apelirati da privođenja više ne bude, a ukinula je i u utorak donesen zaključak, prema kojem informacije o borbi protiv epidemije koronavirusa može davati samo krizni srbijanski štab za borbu protiv epidemije.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: privatna arhiva


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije