PONOVLJENO SILOVANJE U REŽIJI DRŽAVE

Srpkinji koju su silovali hrvatski vojnici odbijen status žrtve

ritn by: I.K. | 20.11.2017.
PONOVLJENO SILOVANJE U REŽIJI DRŽAVE: Srpkinji koju su silovali hrvatski vojnici odbijen status žrtve
"Čuvala sam blago na livadi, kad je došla hrvatska vojska s crnim trakama oko glave. Rekli su nam da ne bježimo, inače će nas ubiti. Silovali su me desetak puta. Kada bi me odvodili ja bih skričala. Nisam mogla plakati jer nisam imala suza, ali svi su me mogli čuti u zatvoru", tako je svjedočila višestruko silovana žena koja danas živi u inozemstvu. Ministarstvo hrvatskih branitelja odbilo joj je priznati status žrtve. Za razliku od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i prvostupanjskog suda u procesu protiv optuženih iz Vojnog zatvora Kuline, Ministarstvo branitelja, odnosno njegovo Povjerenstvo za žrtve seksualnog nasilja, "nije poklonilo vjeru navodima iz optužnice u odnosu na seksualno zlostavljanje imenovane te je zaključilo da imenovana nije bila žrtvom seksualnog nasilja u Domovinskom ratu". Odluka u prilog staroj tezi da u obrambenom ratu zločin ne može biti počinjen.

Ministarstvo hrvatskih branitelja odbilo je priznati status žrtve ženi koja je 1993. godine zarobljena, mučena i višestruko silovana u vojnom zatvoru Kuline kod Šibenika, informirala je javnost Documenta.

Naprosto, Povjerenstvo za žrtve seksualnog nasilja, koje radi pri spomenutom ministarstvu, "nije poklonilo vjeru navodima iz optužnice u odnosu na seksualno zlostavljanje imenovane te je zaključilo da imenovana nije bila žrtvom seksualnog nasilja u Domovinskom ratu".

"Imenovana" o kojoj je Povjerenstvo odlučivalo žena je srpske nacionalnosti, a za počinjena zvjerstva koja je preživjela osumnjičeni su pripadnici Hrvatske vojske.

U isto vrijeme, "imenovana" - višestruko silovana žena srpske nacionalnosti - svjedokinja je optužbe u sudskom procesu koji se pred hrvatskim pravosuđem vodi protiv optuženih pripadnika 72. bojne Vojne policije Hrvatske vojske. Za zločine ih tereti Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.

Višestruko silovana žena danas živi u inozemstvu, a svjedočila je putem video linka. Obrana optuženih tražila je da se njezino svjedočenje izdvoji, ali sutkinja je to odbila, a njezinu odluku potvrdio je i Vrhovni sud.

Poprište zločina: vojni zatvor Kuline kod Šibenika (SCREENSHOT: HRT)

Žrtva silovanja, kojoj je Ministarstvo odbilo priznati taj status, svjedočila je ovako: "Čuvala sam blago na livadi, kad je došla hrvatska vojska s crnim trakama oko glave. Rekli su nam da ne bježimo, inače će nas ubiti. Dušanu J. izbijeni su zubi. Odveli su nas u ćeliju u Kuline veličine dva sa tri metra. Bili su tu Dušan i druga M. K. Prvu noć nas nisu dirali, drugu noć su nas tukli i prijetili da će nas zaklati. Dolazili su Periša i Duliša, prvi je bio manji, s crnom kosom, a drugi s plavom. Ulazili su u ćeliju, gasili svjetlo. Periša me tukao palicom, stavljao pištolj u usta i nož pod vrat. Noću su dolazili po mene u ćeliju i vodili me u sobu preko puta. Izgasili bi svjetlo, skinuli me do gola. Šutjeli su i silovali me na podu ili na sjedalici. Morala sam lizati nečiji spolni organ. Ako ne bi to napravila, prebili bi me. Kada sam to radila, posprejali bi mi oči da ništa ne vidim. Sjećam se da je to jednom tražio jedan debeli muškarac. Silovali su me desetak puta. Kada bi me odvodili ja bih skričala. Nisam mogla plakati jer nisam imala suza, ali svi su me mogli čuti u zatvoru."

Sudski postupak u kojem je žrtva silovanja svjedočila u prvom stupnju je okončan: sudsko vijeće optuženima, Damiru Boršiću i Miroslavu Periši, dalo je po dvije godine zatvora. Usput rečeno, upravo ovih dana izrečena je jednom hrvatskom građaninu kazna za izlov prstaca; četiri i pol godine zatvora.

Za razliku od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i prvostupanjskog suda u procesu protiv optuženih iz Vojnog zatvora Kuline, Ministarstvo branitelja, odnosno njegovo Povjerenstvo za žrtve seksualnog nasilja, "nije poklonilo vjeru navodima iz optužnice u odnosu na seksualno zlostavljanje imenovane te je zaključilo da imenovana nije bila žrtvom seksualnog nasilja u Domovinskom ratu". Odluka u prilog staroj tezi da u obrambenom ratu zločin ne može biti počinjen.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. FILOZOFIJA I KORONA: Poslije će svi biti „pametni”

  23.10.2020.

  Predrag Finci

  FILOZOFIJA I KORONA: Poslije će svi biti „pametni”

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

  13.10.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

 3. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

  01.10.2020.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije