Plan pod nepoznatim rednim brojem

20.12.2002.
Plan pod nepoznatim rednim brojem
Više se ne zna ni 'ko pije, a ni ko plaća. Skoro svakoga dana možemo čuti o novim planovima, o novim gradnjama, novoj ekipi arhitekata, novom planu, sve u svemu svakoga dana je sve novo, a tko zna kako će izgledati na kraju i kada će izgledati. Čik pogodite o čemu se radi.
Nije bilo teško! radi se opet o planovima za izgradnju novog World Trade Centra, naravno na mjestu onog starog, koji je svi znamo srušen u onim napadima od 11. rujna 2001. godine, napadima koji su zasada obilježili ovo novo, perspektivno 21. stoljeće.
Promijenilo se već tko zna koliko planova o izgradnji WTC-a, a mi još uvijek ne znamo kako će to izgledati, i što je još važnije, kada će to izgledati. Čini se kako u planovima više nije najvažnije odati počast stradalima, već najskupljim prostorom s građevinskom dozvolom na svijetu, zaraditi i ponešto para. Dakle, izgleda da se traži što više sadržaja, a to mjesto sadržaj već ima, jer ma koliko to zvučalo, u najmanju ruku morbidno, na mjestu starog WTC-a uvijek će biti gužva. Tragično je, ali to mjesto je postalo atrakcija. Simbol New Yorka više nije Kip slobode, već zgarište WTC-a i gotovo da nema turista koji će posjetiti Veliki Jabuku, a neće otići pogledati mjesto na kojem je stradalo 2 800 ljudi.
Brojka je objavljena nedavno i čini se kako će biti konačna, a uklapa se i u plan novog plana WTC-a, koji možete vidjeti na fotografiji. Naravno i taj plan je samo predložen, a mi smo ga izabrali jer djeluje kao poprilično nestvarno rješenje, ali Amerika i jeste nestvarna zemlja, pa zašto onda i takvo rješenje ne bi moglo biti moguće? Predložili su ga Richard Meier & Partners, ekipa poznata po gradnji neobičnog muzeja Getty u Los Angelesu. Plan uključuje i memorijalni plutajući centar na rijeci Hudson, kao i park kojim bi dominiralo 2 800 malih svjetiljki koje bi predstavljale svaku od 2 800 žrtava terorističkog napada. No, nakon svega ostaje nam samo jedno pitanje, a to nije kako će izgledati novi WTC, već kada ćemo ga ugledati? Možda ni sam Veliki brat, "svemoćni" George W. Bush ne zna odgovor na to pitanje.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

    04.05.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  2. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  3. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije