Oxford-Cambridge

14.03.2002.
Oxford-Cambridge
Svake godine u ožujku se održava veslačka utrka u engleskoj hladnoj i prljavoj Temzi. Suparništvo koje se ispoljava u ovoj utrci je jedno od najvećih koje današnji sport poznaje. Ovaj put sveučilište iz Oxforda bilo je jače i brže.
Tradicionalnu 148. veslački dvoboj na Temzi, jučer je dobio Oxford. Camridgeovi dečki i jedna cura (ona za kormilom) su dali sve od sebe, ali im to nije bilo dovoljno. No, trka nije započela povoljno za Oxford, jer njihovi suparnici su odlično startali i gotovo cijelo vrijeme bili u maloj prednosti. Tek zadnjih 500 metara ekipa Oxforda je odlično odradila. Izvrsnim finišom prvi su ušli u cilj. Razlika je na kraju bila mala. Oxford je na cilj stigao za 16 minuta i 56 sekundi, dok su njihovi protivnici veslali samo dvije sekunde sporije. To je ujedno bila i najnapetija utrka od 1980. g.
Upravo za ovakve pobjede kažu da su najslađe, jer su ostvarene u posljednjim metrima. To je nakon utrke izjavio i čelni veslač Oxfordovog tima. Ovom pobjedom je smanjena dominacija Cambridgea koji je u posljednjih deset godina pobijedio čak osam puta. Ovakva vrhunska vremena prvi je postavio Oxford 1976.g probivši barijeru od 17 minuta. Smanjeno je i ukupno vodstvo Cambridgea koji je pobijedio u 77 utrka, dok su njihovi protivnici istu stvar napravili 70 puta. Ukoliko ste zbrojili da je 77 i 70, 147, pa se pitate zar ovo nije bila 148. utrka, znajte da je riješenje vrlo jednostavno. Jedna utrka završila je bez pobjednika, odnosno neodlučeno. To je bilo davne 1887. godine.
Ove godine na skok u Temzu se odlučio samo jedan hrabri član rezervnog Oxfordovog tima, koji je u hladnoj rijeci doplivao do čamca svojih kolega i onako iz vode im čestitao. Ostali "rezervisti" su se ohrabrili samo na ulazak u vodu do koljena.
Cijela ova priča započela je 1829. g., razgovorima dvojice prijatelja Charlesa Merivala s Cambridgea i njegovog imenjaka Wordswortha, studenta Oxforda. Prijateljska prepucavanja završila su tako što je Oxford poslao pismo Cambridgeu u kojem ih izaziva na veslački dvoboj na Henleyu na Temzi u Oxfordshireu. Postoji i jedno usmeno pravilo, koje nalaže onom poraženom da izazove pobjednika na novi dvoboj. Prva žena u jednu od ovih posada uvrstila se tek, ne tako davne 1986. g., a već tri godine poslije obje ekipe su za kormilare imale žene. Od 1938. g. BBC se uključuje u praćenje ovih dvoboja. Kad smo već kod BBC-a, moramo pohvaliti HRT koji je ove godine u paket koji kupuje od BBC-a, ponovno uvrstio ovu sveučilišnu utrku duljine 6, 7 kilometara, odnosno 4, 25 milja što je dulje od olimpijske staze za više od tri puta.
Pogledati: o utrci

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. FILOZOFIJA I KORONA: Poslije će svi biti „pametni”

  23.10.2020.

  Predrag Finci

  FILOZOFIJA I KORONA: Poslije će svi biti „pametni”

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

  13.10.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

 3. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

  01.10.2020.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije