„OVO JE VELIKA POBJEDA“

„Pala“ studija utjecaja na okoliš za kontroverzni projekt „golfa“ na Srđu

ritn by: H.Š. | 03.09.2016.
„OVO JE VELIKA POBJEDA“: „Pala“ studija utjecaja na okoliš za kontroverzni projekt „golfa“ na Srđu
„Ovo je velika pobjeda u našoj kampanji i potvrda naših tvrdnji o neprihvatljivosti ovog projekta za okoliš. Sada ćemo tražiti i poništenje lokacijske dozvole koja je bila izdana temeljem ove srušene studije. Presuda Upravnog suda početak je kraja projekta apartmanizacije Srđa. Taj projekt od početka preživljava na prividu koji je stvaran agresivnom marketinškom kampanjom i manipulacijom razno-raznim procedurama“, prvi su komentari na vijest kako je Upravni sud u Splitu poništio spornu Studiju utjecaja na okoliš za kontroverzni projekt golfa na Srđu. Izjavio je to danas Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije, objasnivši kako se urušavaju, jedna po jedna, odluke na kojima je kontroverzni projekt utemeljen. Đuro Capor, koordinator inicijative Srđ je naš, dodao je kako je upravo ovo rješenje dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić navodio kao jedan od glavnih razloga svoje potpore projektu na Srđu.

Spornu Studiju utjecaja na okoliš za kontroverzni projekt golfa na Srđu, koji već godinama nailazi na kritiku dobrog dijela dubrovačke javnosti, ovog je tjedna poništio Upravni sud u Splitu. Radi se o postupku koju su još u travnju 2013. godine tom sudu podnijele Inicijativa Srđ je naš, udruge Zelena akcija i Udruga hrvatskih arhitekata, osporavajući odluke Ministarstva zaštite okoliše o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš za projekt gradnje u neposrednoj blizini Dubrovnika. Tada su naveli da se u studiji tendenciozno manipulira podacima, kako bi se projekt prikazao prihvatljivim.

INTERVJU: 'Ako su 'golf' na Srđu i HE Ombla jedine investicije koje vlasti planiraju na jugu onda se trebamo zabrinuti za sebe'

U SUSRET REFERENDUMU: Glasaju li Dubrovčani za projekt, veliki dio Dubrovnika više im nikada neće pripadati

FOTO: Kako je izgledao „piknik“ na Srđu

„Ovo je velika pobjeda u našoj kampanji i potvrda naših tvrdnji o neprihvatljivosti ovog projekta za okoliš. Sada ćemo tražiti i poništenje lokacijske dozvole koja je bila izdana temeljem ove srušene studije. Presuda Upravnog suda početak je kraja projekta apartmanizacije Srđa. Taj projekt od početka preživljava na prividu koji je stvaran agresivnom marketinškom kampanjom i manipulacijom razno-raznim procedurama“, rekao je tim povodom Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije, na konferenciji za medije koja je održana danas pred dubrovačkom gradskom vijećnicom.

Srđ
"Presuda Upravnog suda početak je kraja projekta apartmanizacije Srđa" (ILUSTRACIJA: Srđ je naš/Facebook)

Na taj se način, kaže Ćerimagić, a stoji na internetskim stranicama Zelene akcije, urušavaju, jedna po jedna, odluke na kojima je kontroverzni projekt utemeljen, što se može zahvaliti desetogodišnjem trudu organiziranih građana. Pravnik Zelene akcije zahvalio je svima na podršci kroz cijelo to razdoblje. 

„Ovo nije prva presuda u korist građanske inicijative Srđ je naš, a vjerujemo da nije niti posljednja. Prije nepune dvije godine Visoki upravni sud srušio je Odluku kojom je projekt apartmanizacije Srđa narastao za tri puta. Mimo toga, protiv raznih dozvola na kojima je utemeljen ovaj zahvat vodi se još nekoliko postupaka i sigurni smo da ćemo ih, temeljito i ustrajno kao i do sad, na kraju sve dobiti. Ovo je pobjeda građana nad špekulantima“, zaključio je Ćerimagić, dok je Đuro Capor, koordinator inicijative Srđ je naš, podsjetio na glavne argumente zbog kojih su i pokrenuli spor protiv Rješenja o prihvatljivosti studije utjecaja na okoliš.

Srđ je naš
"Ovo je velika pobjeda", istaknuli su danas na konferenciji za medije (FOTO: Srđ je naš/Facebook)

„Studija je razmatrala samo utjecaj izgradnje golf igrališta na okoliš, a nije provjeravala utjecaj izgradnje vila i apartmana dostatnih za stanovanje 20.000 stanovnika na platou Srđa i utjecaj te izgradnje na svjetsku baštinu, na što je i UNESCO upozorio Republiku Hrvatsku“, rekao je Capor, dodavši kako je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić upravo to rješenje navodio kao jedan od glavnih razloga svoje potpore projektu na Srđu. Poručio je i kako se sada očekuje da Vlahušić i gradska uprava prestanu podupirati ovaj projekt jer je on na više razina štetan za građane Dubrovnika.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Zelena akcija/Srđ je naš

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

  23.06.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

 2. IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

  19.06.2020.

  Nataša Škaričić

  IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

 3. OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

  18.06.2020.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije