OTVORENO PISMO 25 PRIPADNIKA I PRIPADNICA HR LGBTIQ ZAJEDNICE

„Ministre Paviću, objasnite nam zašto“

ritn by: Lupiga.Com | 11.12.2018.
OTVORENO PISMO 25 PRIPADNIKA I PRIPADNICA HR LGBTIQ ZAJEDNICE: „Ministre Paviću, objasnite nam zašto“
„Tražimo od ministra Marka Pavića da hrvatskoj javnosti i nama objasni zašto je podržao za istospolne parove diskriminirajući Zakon o udomiteljstvu i da se očituje o homofobnim ispadima svojih stranačkih kolega i kolegica iz HDZ-a. Njegova šutnja glede citiranih, ali i ostalih homofobnih izjava i laži koje su proteklih dana plasirane u javni prostor, implicira da se on sa svime time slaže“, stoji u otvorenom pismu koje potpisuje 25 pripadnika i pripadnica hrvatske LGBTIQ zajednice, a adresirano je na ministra rada i mirovinskog sustava, Marka Pavića. U pismu se zaključuje kako se radi o zakonu koji diskriminira, a pri tome je i pobrojana tek nekolicina homofobnih izjava i laži koje su iznosili saborski zastupnici iz redova HDZ-a, dakle Pavićeve stranačke kolege. U zaključku se potpisnici pitaju zašto je i Pavić podržao ovaj zakon.

Javne kritike na sporni Zakon o udomiteljstvu ne prestaju ni nakon što je prošloga tjedna zakon u Saboru, velikom većinom glasova, uspješno potvrđen. Danas je na propuste u ovome zakonu reagiralo 25 pripadnika i pripadnica hrvatske LGBTIQ zajednice, koji su istaknuli kako se radi o zakonu koji diskriminira te su pri tome pobrojali tek nekolicinu homofobnih izjava i laži koje su iznosili saborski zastupnici iz redova HDZ-a. 

U otvorenom pismu su se koncentrirali na ministra rada i mirovinskog sustava, Marka Pavića, te od njega zahtijevaju da objasni zašto je podržao diskriminirajući zakon, kao i da se očituje o homofobnim istupima svojih stranačkih kolega, otvoreno ministra pitajući znači li njegova šutnja da se slaže sa svime izrečenim. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

„Mi, građanke i građani Republike Hrvatske i pripadnice i pripadnici hrvatske LGBTIQ zajednice, tražimo od ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića da se javno očituje o svojoj podršci u petak, 7. prosinca, u Saboru izglasanom Zakonu o udomiteljstvu, kao i o homofobnim izjavama i lažima saborskih zastupnika i zastupnica HDZ-a, njegovih stranačkih kolega, izrečenih u raspravi glede ovog nedvojbeno diskriminirajućeg i nelogičnog zakona.

Prijedlog nacrta Zakona o udomiteljstvu koji je iz Vlade poslan Saboru na usvajanje predstavljen je na 123. Sjednici Vlade Republike Hrvatske, 31. listopada, od strane nadležne ministrice Nade Murganić, a onda i jednoglasno usvojen glasovima svih prisutnih članova Vlade, uključujući i ministre iz kvote HNS-a, kao i ministra Pavića, koji je sjedio baš pored ministrice Murganić dok je govorila o ovom diskriminirajućem prijedlogu zakona. Imao je priliku na toj sjednici vlade reagirati, što nije učinio, nego ja čak glasao za ovakav diskriminirajući zakon.

Podsjećamo, prema prijedlogu ministrice Murganić, za koji je glasao i ministar Pavić, a koji je onda izglasan u Saboru udomiteljstvo se onemogućava građankama i građanima RH koji žive u istospolnim parovima. Onemogućava im se udomiteljstvo djece, ali i srodnika i odraslih. Pritom udomiteljstvo nije onemogućeno LGBTIQ građankama i građanima RH koji žive kao samci. To znači da zakon diskriminira istospolne parove na temelju njihove seksualne orijentacije, ali i obiteljskog statusa, s obzirom na to da i hrvatski i europski zakoni i presude najviših europskih sudskih tijela, poput Suda Europske unije i Europskog suda za ljudska para, prepoznaju istospolne parove kao obitelj i vrijedne zaštite njihova obiteljskog života.

Sabor
Mjesto ispada nekih HDZ-ovih saborskih zastupnika (FOTO: Hina/Denis Cerić)

Proces izglasavanja diskriminatornog prijedloga nacrta Zakona o udomiteljstvu, koji je podržao i HDZ-ov ministar Pavić, bio je povod nizu homofobnih ispada saborskih zastupnika HDZ-a, koji ne samo da su vulgarno vrijeđali hrvatske LGBTIQ građanke i građane, te nas demonizirali, nego su iznosili laži i predrasude koje su znanstveno odavno pobijene. Cijela ta retorika zapravo je bila usmjerena tome da se LGBTIQ ljude označi prijetnjom djeci.

Primjerice, zastupnik HDZ-a Stevo Culej je u raspravi o zakonu 29. studenog izjavio sljedeće: “Zamislite ovo: lezbijka se uda za jednog normalnog, kako ja to nazivam, i sa njim ima dijete. I onda ga prijavi za nasilje, rastavi se od njega, uzima mu to dijete i uzima mu pola imovine.” Kasnije je još dodao: “Ja ću samo postaviti jedno pitanje. Ja sam otac, nadam se da ste i vi. Kome biste dali dijete na usvajanje: normalnom paru, muž i žena, što je meni normalno, ili dvojici sa Gej Prajda, gole guze, koji mlataraju i mačuju se pred djecom.”

Zastupnica HDZ-a Branka Juričev Martinčev je pak izjavila ovo: “Dovesti dijete u istospolnu zajednicu i svojim primjerom pokazati ljubav prema istom spolu znači u konačnici može dovesti do toga da i to dijete poželi i kasnije živi u istospolnoj zajednici, a to svima nama sigurno nije cilj. Oni koji jesu, to su odrasle osobe koje su se odlučile za takav život, ali u tom smjeru odgajati djecu ja ne bih.” Time je zapravo poručila da je homoseksualnost prenosiva s udomitelja na dijete.

Zastupnica HDZ-a Marija Jelkovac je pred glasanje, referirajući se na pokušaje amandmana kojima bi djecu mogli udomiti i istospolni parovi, apelirala da djecu ne treba "dovesti u situaciju da ih prijedlozima koji stižu od pojedinih zastupnika dodatno traumatiziramo", čime je insinuirala da bi udomljavanje od strane istospolnog para za dijete bila gora trauma od bivanja bez roditeljske skrbi.

Podsjećamo i da je 200 hrvatskih stručnjaka i znanstvenika potpisalo pismo u kojemu se naglašava da istospolni parovi mogu jednako dobro i kvalitetno odgojiti dijete kao i heteroseksualni parovi, te ističu da sva relevantna istraživanja kažu da kvaliteta i učinkovitost roditeljstva nije povezana sa seksualnom orijentacijom roditelja.

Zbog svega navedenog tražimo od ministra Marka Pavića da hrvatskoj javnosti i nama objasni zašto je podržao za istospolne parove diskriminirajući Zakon o udomiteljstvu i da se očituje o homofobnim ispadima svojih stranačkih kolega i kolegica iz HDZ-a. Njegova šutnja glede citiranih, ali i ostalih homofobnih izjava i laži koje su proteklih dana plasirane u javni prostor, implicira da se on sa svime time slaže. 

Ovim otvorenim pismom želimo ministru Paviću dati priliku da se izjasni i potaknuti ga da javno osudi iz redova njegove stranke izrečene homofobne objede, te da objasni zašto je podržao zakon koji koliko očito toliko i bespotrebno diskriminira istospolne parove.

POTPISNICI/E

Gordan Duhaček, novinar

Zoran Marinković, postdoktorand

Antonela Marušić, novinarka i spisateljica

Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Queer Zagreba

Goran Subotić, doktor francuske književnosti

Bruno Isaković, samostalni umjetnik

Gabrijela Ivanov, društvena poduzetnica

Vjeko Vacek, mag. anthrop. et philol. Angl.

Gordan Bosanac, aktivist za ljudska prava

Marko Kelava, programer

Goran Ferčec, dramaturg i pisac

Marino Čajdo, producent

Iva Tomečić, urednica Crol.hr-a

Milena Zajović, novinarka

Roko Rumora, doktorand povijesti umjetnosti

Dario Krešić, doktor računarskih znanosti

Jasna Jasna Žmak, dr.sc.

Đivo Đurović, novinar

Marko Sjekavica, pravnik i muzeolog

Ivan Zidarević, Europska civilna inicijativa Zagreb

Mima Simić, spisateljica

Marina Matešić, dr. sc. i mag. rodnih studija

Matej Škalabrin, bacc.med.tech.

Branka Škalabrin, voditeljica seksualnog odgoja u osnovnim i srednjim školama

Srđan Sandić, pisac i novinar“

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina/Denis Cerić

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije