Novi predsjednik je:

14.03.2002.
Novi predsjednik je:
Budući da već tjednima pratimo što se događa u Zimbabveu, a vezano uz friško održane predsjedničke izbore, red je i da vam kažemo kako je sve završilo. Dakle izbori su gotovi i danas su saopćeni rezultati. Pobjednik je po peti put Robert Mugabe. Koliko je to realno ili očekivano ili čak pošteno nećemo ulaziti.
Za početak odmah vas moram obavijestiti kako je naš novinar zadužen za zemlje trećeg Svijeta i specijalist za Zimbabve, iksx, odsutan. Tako da ovo ne uzimate kao stručan članak. He, he, he!
Mugabe je osvojio 56,2 posto glasova na tek završenim predsjedničkim izborima. Na izbore je izašlo 56 posto upisanih u glasačke knjiga, što brojkom iznosi 3,1 milijun.

Glavni Mugabeov suparnik, a ujedno i glavna faca u tamošnjoj oporbi, Morgan Tsvangirai u potpunosti negira rezultate te tvrdi kako narod Zimbabvea zna da ovi rezultati nisu ostvareni voljom naroda. Njegovo glavno sjedište (ured Pokreta za demokratsku promjenu), je odmah po izlasku rezultata u javnost, opkoljeno od strane stotinjak vojnika. Sva vojska u državi je stavljena u stanje pripravnosti.

Glavne zamjerke odnose se na nasilje i zastrašivanje, pa čak mjestimično i na onemogućavanje oporbenih pristaša u ispunjenju svojih građanskih dužnosti, odnosno glasanju.
Normalno da su se u cijelu priču uključili i Ameri. Tako je njihov državni tajnik Powell izjavio kako su izbori lažirani, te je zatražio proširenje sankcija Zimbabveu.
Službena južnoafrička promatračka misija je pak izdala priopćenje u kojem ne sumnja u legitimnost izbora, ali za njih se tvrdi kako su izloženi pritiscima svoje Vlade da izbore proglase takvima.
Sve u svemu se čini da Zimbabveu ne ginu nove sankcije, a ni tamošnjim bijelim farmerima se ne piše dobro, budući da je Mugabe obećao kako će nastaviti s oduzimanjem njihovih imanja.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije