NEJAKA JUHICA

Anemična gospođica Marx

ritn by: Marina Richter | 02.11.2020.
NEJAKA JUHICA: Anemična gospođica Marx
Ako jednom jedna formula dobro funkcioniše, to ne znači da ju možeš uporabiti baš u svakomu filmu, naročito ako se u njemu radi o komplikovanoj istorijskoj ličnosti kao što je to Eleanor „Tussi“ Marx, ćerka utemeljitelja komunizma. Ova nejaka juhica o Marxovoj koja je svoj kratki vek posvetila boljitku života radničke klase i jačanju prava žena, skuhana je od strane italijanske redateljke Susanne Nicchiarelli čiji je ovo četvrti dugometraži igrani film. Film se otvara sahranom Karla Marxa u Londonu koju prate eksplozivni zvuci pesme „Wave oh History“ američkog „crvenog“ benda Downtown Boys. Taj momenat ostavlja stran utisak jer je u pitanju usiljenost rihtanja poruke koju nosi jedna strofa tipične post-punk pesmice sa tekstom koji odjekuje ko prazna kanta kad je šutneš nogom, na oproštaju ćerke od roditelja koji je svet doslovce okrenuo naopačke.

Ako jednom jedna formula dobro funkcioniše, to ne znači da ju možeš uporabiti baš u svakomu filmu, naročito ako se u njemu radi o komplikovanoj istorijskoj ličnosti kao što je to Eleanor „Tussi“ Marx, ćerka utemeljitelja komunizma. 

Ova nejaka juhica o Marxovoj koja je svoj kratki vek posvetila boljitku života radničke klase i jačanju prava žena, skuhana je od strane italijanske redateljke Susanne Nicchiarelli čiji je ovo četvrti dugometraži igrani film. Premijeru je film, sa Romolom Garai, u glavnoj ulozi imao u takmičarskom programu na nedavnom održanom Venecijanskom festivalu. 

„Miss Marx“ će sigurno obrnuti veliki festivalski krug (od sada pa nadalje najverovatnije samo virtualno) tokom koga će nastaviti da kasira mlake kritike i malo manje mlaku reakciju publike. Zašto je „Miss Marx“ izabran za film otvorenja 58. VIENNALE-a (uzimajući u obzir njegovu reputaciju kao festivala filmofila) stoga je nejasno, ukoliko se ne krene stazama nagađanja. No, teorija zavere i pametovanja imamo na pretek u ovoj 2020. godini tako da je bolje manuti se ćorava posla.

Nicchiarelli se zaleće istom stazom kojom je hodala tokom snimanja svog prethodnog biografskog filma „Nico, 1988“ o poslednjim danima nemačke manekenke i pevačice Christe Päffgen znane pod umetničkim imenom Nico. Muzika je ovde bila u skladu sa radnjom filma i soundtrack torinskog benda Gatto Cilegia contro il Grande Freddo se potpuno posložio sa scenarističkom idejom o građenju dinamike priče. Kod „Miss Marx“ je situacija skroz drugačija. 

Film se otvara sahranom Karla Marxa u Londonu koju prate eksplozivni zvuci pesme „Wave oh History“ američkog „crvenog“ benda Downtown Boys. Taj momenat ostavlja stran utisak jer je u pitanju usiljenost rihtanja poruke koju nosi jedna strofa tipične post-punk pesmice sa tekstom koji odjekuje ko prazna kanta kad je šutneš nogom, na oproštaju ćerke od roditelja koji je svet doslovce okrenuo naopačke.

Val istorije se u filmu ne valja, ali se njegov zalet pokazuje kroz Eleanorina nastojanja da neke od najznačajnijih ideja svoga oca sprovede u delo. Život radničke klase u Engleskoj (i kratko – u Americi) je prikazan verodostojno, kao i trud ondašnje komunističke partije Nemačke da radnike pouče o njihovim pravima i važnosti jedinstva u ostvarenju istih. Nehumani uslovi koji su vladali u tvornicama, dečiji rad i prljavi londonski kvartovi su svet paralelan Marxovoj i najstarijem porodičnom prijatelju Friedrichu Engelsu (John Gordon Sinclair). Taj kontrast je dat u vanredno dobroj fotografiji snimateljke Crystel Fournier („Takva su parvila“ Ognjena Sviličića, „Paris Can’t Wait“ Eleonor Coppole i svi dugometražni filmovi Céline Schiamme), pogotovu u snimcima iz visine koji bogata domaćinstva hvataju u kompozicije kao sa renesansnih ulja na platnu.

Najimpresivniji u filmu su zapravo umetnički dekor Marc’ Antonia Brandolinija i set design iza kojeg stoji Fiorella Cicolini. Svaki set je umetničko delo za sebe, od raskošnih odaja koje krasi nameštaj od mahagonija, teški crveni zastori i persijski tepisi, preko nešto skromnijeg porodičnog doma Eleanor Marx do prljavih straćara u kojoj skapavaju siromašni. Manji utisak ostavlja kostimografija koja baš tako i izgleda – kao gomila kostima koji se paradiraju tokom nekakve umetničke izvedbe. 

Dijaloški posmatrano, scenarij nije loš, ali ga lome redateljski propusti i loše odluke. Uz pomenutu kostimografiju, povremene musical numere dobijaju teatralnu energiju koja dodatno slabi opšti dojam filma. Korišćenje rok i pop muzike u kostimiranim dramama nije više neobična stvar, i odabir Downtown Boys je stvar redateljkinog ličnog ukusa. Poenta je u interakciji muzike i glumaca, i usiljenost kojom se ta spona uspostavlja. Romola Garai, inače iskaljena na kostimiranim dramama, dobila je nezgodan zadatak da u par navrata recituje marksističke misli direktno u kameru, a takvu vrstu kontakta ne zna da ponese svaki redatelj i da od toga nešto napravi. Za razliku od tog previda, postoji jedna izvanredna intervencija u ljubavnu dramu koja tvori paralelnu radnju, a koja se vrti oko izvedbe scene iz Ibsenove „Kuće lutaka“. Izabran dijalog je slika i prilika pravog odnosa između ljubavnog para koji ga približava publici književnog salona. 

Ljubav je bilo nemoguće zaobići s obzirom na to da je nekoliko bitnih knjiga („Žensko Pitanje“, „Pakao tvornice“, „Pokret radničke klase u Americi“, „Shelleyev Socijalizam“, itd) Eleanor Marx napisala u tandemu sa svojim dugogodišnjim ljubavnikom, Edwardom Avelingom (Patrick Kennedy). Njihova veza služi kao bina za prikazivanje dekadentnih buržoaskih salona u kojima se kroz pušenje opijuma kuju planovi za revoluciju. Međutim, usamljene scene bazirane na genijalnim idejama nisu dovoljne da od Miss Marx naprave dobar film, a još manje zabavan kada već ono prvo nije. Ono dobro se deli na kašičice kroz virtuoznost pojedinih učesnika u stvaranju filma.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: V20

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije