NAKON OPTUŽBI ZA SILOVANJE

Mirjana Karanović odbila glumiti s Branislavom Lečićem

ritn by: A.B. | 23.03.2021.
NAKON OPTUŽBI ZA SILOVANJE: Mirjana Karanović odbila glumiti s Branislavom Lečićem
Nakon što je glumica Danijela Štajnfeld javno optužila poznatog glumca i bivšeg ministra kulture Republike Srbije, Branislava Lečića, da ju je silovao i pri tom otkrila sadržaj uznemirujućeg razgovora s muškarcem za kojeg tvrdi da je Lečić, nižu se reakcije javnosti. Danas je slavna glumica Mirjana Karanović objavila kako više ne želi s Lečićem glumiti u predstavi Jugoslavenskog dramskog pozorišta iz Beograda. „Poštovani, obaveštavam vas da odbijam da igram sa Branislavom Lečićem u predstavi 'Mamu mu jebem ko je prvi počeo', u znak protesta zbog njegovog ponašanja prema koleginici Danijeli Štajnfeld. Ovo se odnosi i na sve eventualne buduće predstave sa istim glumcem. Spremna sam da predstavu igram ukoliko se odlučite da ga zameni drugi glumac“, kratka je poruka koju je Mirjana Karanović uputila Jugoslavenskom dramskom pozorištu.

Nakon što je glumica Danijela Štajnfeld javno optužila poznatog glumca i bivšeg ministra kulture Republike Srbije, Branislava Lečića, da ju je silovao i pri tom otkrila sadržaj uznemirujućeg razgovora s muškarcem za kojeg tvrdi da je Lečić, nižu se reakcije javnosti. Danas je slavna glumica Mirjana Karanović objavila kako više ne želi s Lečićem glumiti u predstavi Jugoslavenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

„Poštovani, obaveštavam vas da odbijam da igram sa Branislavom Lečićem u predstavi 'Mamu mu jebem ko je prvi počeo', u znak protesta zbog njegovog ponašanja prema koleginici Danijeli Štajnfeld. Ovo se odnosi i na sve eventualne buduće predstave sa istim glumcem. Spremna sam da predstavu igram ukoliko se odlučite da ga zameni drugi glumac“, kratka je poruka koju je Mirjana Karanović uputila Jugoslavenskom dramskom pozorištu, te je objavila i na svom Instagram profilu. Karanović je u predstavi „Mamu mu jebem ko je prvi počeo“ glumila glavnu ulogu uz Mikija Manojlovića i Lečića.

RAZGOVOR SA MIRJANOM KARANOVIĆ: Moja je dužnost da se suprotstavim mržnji i nacionalizmu

SEKTA MIKE ALEKSIĆA: Kako nas je maltretirao „uvaženi“ učitelj glume, dok je čaršija ćutala o tome

Danijela Štajnfeld, koja već godinama živi u Sjedinjenim Američkim Državama, starijeg kolegu Lečića optužila je u intervjuu koji je dala za Insajder, objasnivši kako je njena odluka da javno progovori o silovanju koje se dogodilo u svibnju 2012. godine, kada je imala 26 godina, pitanje društvene odgovornosti.

„Kada se pojavio slučaj žrtava Mike Aleksića u javnosti, Branislav Lečić je smislio da bude veliki aktivist protiv seksualnih zločina. U momentu kada je on pozvao bivše učenike škole Mike Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu, to je prelilo kap. Ja sam razumela da to sada više nije pitanje šta će se sa mnom desiti u momentu kada progovorim, ovo je pitanje moje društvene odgovornosti”, objasnila je glumica u tom intervjuu. 

Lečić je isprva odlučio ignorirati optužbu, da bi kasnije izjavio kako se radi o „najgnjusnijoj laži“ te da je spreman pristupiti poligrafskom ispitivanju. 

„Apsolutno poštujem zakon i pravne institucije ove države i spreman sam da u bilo kom trenutku odgovaram u Tužiteljstvu na ovakvu optužbu“, reagirao je Lečić.

Insajder je objavio i snimku razgovora između Danijele Štajnfeld i njenog silovatelja, odnosno muškarca za kojeg se vjeruje da je Lečić. Snimka je objavljena već ranije u njenom filmu „Zaceli me“ koji tematizira silovanje, ali je glas muškarca bio distorziran kako se ne bi znalo tko je u pitanju.

Između ostalog muškarac u razgovoru kaže: „Ja mogu da razumem, ali to je velika greška. To je moje iskazivanje nežnosti, a ne nepoštovanje. To je dostignuće. Da si ti došla do tog stepena interesovanja da kod mene izazivaš tu emociju. Jesi li normalna? To je za čast, a ne za osećanje ugroženosti. Zaista najozbiljnije mislim, a ti ne poveruj. Šta misliš da to ispada da sam ja neko ko svoj kurac usrećujem i mećem seksualno u nekoga koga ne poštujem, da ga ponižavam, da potcenjujem? Neko je zaslužio da ja to poželim. Imaš li uopšte pojma ko sam ja?“

Nakon što ga Danijela Štajnfeld pita „znači ti ne poštuješ moje ne“, muški glas nastavlja – „Ne funkcioniše baš sve to tako. Ako ti ja kažem da, onda da. Ako ti ja kažem ne, onda ne. To je bila jedna nepredviđenost, jedna igra u kojoj se može pojaviti nešto iracionalno. Ako si stvarno isfrustrirana sa mnom, nemoj mi se javiti.“

Snimku s nedistorziranim glasom glumica je ovih dana predala tužiteljstvu

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

  03.04.2021.

  Lana Bobić

  SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

  28.03.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

 3. BURE BARUTA: Put za ilovaču

  24.03.2021.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Put za ilovaču

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije