Najveća jutarnja žderačina od stoljeća sedmog u Hrvata

19.10.2003.
Najveća jutarnja žderačina od stoljeća sedmog u Hrvata
Dragi moji i još draže moje, Hrvatska je jučer oborila jedan svjetski rekord. Organiziran je najveći doručak na svijetu; jučer je jutrom skupa žderalo preko 40 000 ljudi. Tako smo u jednoj od najrasprostranjenijih svjetskih disciplina – žderanju doručka – potukli Tajvance koji su do danas bili rekorderi. Ali kakvi bi mi Lupeži bili da ne objavimo nešto što ne možete pročitati u regularnim i legalnim medijima.

Ajme najme, ta najveća svjetska jutarnja žderačina sastojala se u ždranju palente, pure oliti žganaca & jogurta i jabuka. Dok je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu masa ljudi, van sebe od sreće zbog besplatne hape, ždrala rečenu palentu, puru oliti žgance, u obližnjoj Gradskoj kavani za političku i novinarsku elitu priređen je, jelte, domjenčić, s,  opet jelte, stolom "netom pristiglim iz daleke Švedske".

A na stolu netom pristiglim iz daleke Švedske, pomišljate vi, našli su se palenta, pura oliti žganci, s ranije spominjanim ukiseljenim mlijekom & zdravim crvenim jabukama. Jes,t ali u hurcu. Na stolu su se, na sveudiljno & razuzdano zadovoljstvo nižepotpisanog Lupeža, našli zamamni komadi pršuta, dimljene šunke i sira. Od palente, pure oliti žganaca ni traga. Pa ti sad vidi kome opanci a tom i džeri.

Sad kad smo vas informirali o sadržaju lupeškog želuca vratimo se malo na Jelatschic platz.

Daklem, ili što bi rekli stari Latini ergo,  napolju se stoka sitnog zuba zabavljala uz interpretacije drugova Šajete, Legena, Džulijana s tvrdim "dž", te svima nam poznate i sveopće obljubljene grupe Baruni. Apostrofirani Baruni izveli su svoju jedinu, a k tome i prigodnu uspješnicu dobro nam znanu pod naslovom "Neka pati koga smeta". Mene nije smetalo, dapače, radovao sam se gledajući kako u hrvatskim želucima nestaje palenta, pura oliti žganci. Moj želudac, pak, smjelo je vario komade pršuta, rezervirane za stoku sitnog zuba – profesija novinar, te drugove i drugarice iz komiteta kod kojih idemo po mišljenje (ma šala mala). Dok sam gledao kako omladina i ostarina u zanosu pjeva "Neka pati koga smeta Hrvatska je prvak svijeta", moj osobni moždani patuljak-vijuljak pomislio je – sigurno Europa sad umire od zavisti što smo mi požderali svu ovu palentu, puru oliti žgance, zajedno s pripadajućim im jogurtima "Dukat" & jabukama neutvrđenog porijekla.

 

P. S. Da Car ne bi crko od muke, moram napomenuti da je najveću jutarnju žderačinu od stoljeća sedmog u Hrvata organizirala Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar", te da ćemo možda nakon ove bizarne epizode ući i u Guinnessovu knjigu rekorda. Pa neka pate dušmani. Krepat od palente, pure oliti žganaca, ma ne molat! 

 

P. S. S. Hvala Petru Lukoviću, upućeni će znati zašto.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

    04.05.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  2. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  3. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije