Najstariji

14.03.2002.
Najstariji
Mnogo nas je koji pamtimo prijelaz između dva stoljeća. Posrećilo nam se jer eto, to je bilo nedavno! No, koliko je onih koji pamte dva prijelaza sa stoljeća u stoljeće? Takvih je malo. Jedan od njih je i Japanac Yukichi Chuganji, najstariji čovjek svijeta.
Yukichi je stvarno proživio svakakva vremena i mnoge ratove. Na žalost gotovo nitko ne doživi tolike godine. Neki kažu možda je i bolje.
Danas je ovaj Japanac proslavio svoj 113. rođendan. Živi na japanskom otoku Kyushu, gdje je i rođen, na jugozapadu ove države i bivši je uzgajivač jednog od najvećih "otkrića" istočnoga svijeta, dudovog svilca. Zanimljivo je kako na ovom otoku živi i najstarija žena svijeta Kamato Hongo (114), a tu je 120 godina živio još jedan rekorder.
Do svojih devedesetih godina Yukichi je bio dobra zdravlja, te se često kretao pa i glasao na izborima, ali zadnju jedanaestinu svoga života ne osjeća se dobro. Zbog slabog vida ne izlazi iz kuće, a izgubio je i na apetitu, pa jede sve manje obroke. Najjača veza sa vanjskim svijetom mu je kčerka Kyoko (72) s kojom živi.
Nakon smrti Sardinijanca Toddea u siječnju ove godine, Yukichi je postao najstariji čovjek svijeta i kao takav ušao u onu knjigu rekorda, koju zovu Guinessovom knjigom rekorda. Kako je prosjećna dob života u Japanu iznimno visoka, neki željni rekorda se nadaju da bi Yukichi mogao postati najstarija ikada živuća osoba. Za sada je to nažalost, pokojna Francuskinja koja je doživjela 122 godine i 164 dana. No još će do tada Save proteći.
Novinarima je slavljenik izjavio kako mu je drago što ih on ovako star veseli.
Novinari Yukichia nisu pitali koja je njegova tajna dugoga života, vjerojatno sumnjajući kao i ja u postojanje bilo koje takve tajne. Na kraju zamislite se nad činjenicom da je čovjek rođen 1889. godine!

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije