LEGENDARNI OPET JAŠU

KUD Idijoti imaju trenutno najprodavaniji album u Hrvatskoj

ritn by: S.R. | 01.10.2019.
LEGENDARNI OPET JAŠU: KUD Idijoti imaju trenutno najprodavaniji album u Hrvatskoj
Pulske legende, KUD Idijoti, sedam godina nakon što su prestali postojati, imaju najprodavaniji album u Hrvatskoj. Radi se o albumu "Gratis Hits Live!" snimljenom početkom veljače 1999. godine u pulskom klubu Uljanik, a povod za taj legendarni koncert bio je 18. rođendan benda koji je svojim djelovanjem prerastao pojam benda i postao simbolom jedne generacije. Dvadeset godina kasnije album je objavio Dancing Bear i odmah po objavljivanju zasjeo je na prvo mjesto top liste najprodavanijih albuma Hrvatske diskografske udruge. Iz Dancing Beara napominju kako se radi o top listi i domaćih i stranih izdanja, a Idijoti su iza sebe ostavili i najprodavaniji strani album Eda Sheerana "No.6 Collaborations Project". Inače, objava reizdanja poklopila se s predstavljanjem dugo snimanog dokumentarnog filma o Branku Črncu Tusti, pjevaču Idijota koji je preminuo u listopadu 2012. godine.

Pulske legende, KUD Idijoti, sedam godina nakon što su prestali postojati, imaju najprodavaniji album u Hrvatskoj. Radi se o albumu "Gratis Hits Live!" snimljenom početkom veljače 1999. godine u pulskom klubu Uljanik, a povod za taj legendarni koncert bio je 18. rođendan benda koji je svojim djelovanjem prerastao pojam benda i postao simbolom jedne generacije

SALE VERUDA – KUD IDIJOTI NISU BILI SAMO BEND: 'Tusta je bio skroman, on ne bi htio ulice ni prolaze'

NEISPRIČANA PRIČA KUD IDIJOTA: „Imali smo dovoljno hrabrosti biti dosljedni“

TUSTA - JEDAN I JEDINI: Filmska oda junaku naše mladosti

WE REMEMBER MARJETO: Napustio nas je još jedan član legendarnih KUD Idijota

Dvadeset godina kasnije album je objavio Dancing Bear i odmah po objavljivanju zasjeo je na prvo mjesto top liste najprodavanijih albuma Hrvatske diskografske udruge. Iz Dancing Beara napominju kako se radi o top listi i domaćih i stranih izdanja, a Idijoti su iza sebe ostavili i najprodavaniji strani album Eda Sheerana "No.6 Collaborations Project". 

KUD Idijoti Gratis hits live
Naslovnica "Gratis hits live!" (FOTO: Dancing Bear)

Osim na redizajniranom CD izdanju album je, po prvi put dostupan i na dvostrukom LP-u. pa je tako "Gratis Hits Live!" postao i jedino vinilno izdanje ovog pulskog sastava koje se trenutno nalazi na tržištu.

„Kolekcija od 27 energičnih i beskompromisnih snimki objedinjenih na ovom izdanju najbolje dočarava iskrenu strast i stav ljudi koji su punk živjeli i disali, kao i sve ono po čemu će se KUD Idijoti pamtiti“, poručuju iz diskografske kuće koja je objavila album. 

Inače, objava reizdanja poklopila se s predstavljanjem dugo snimanog dokumentarnog filma o Branku Črncu Tusti, pjevaču Idijota koji je preminuo u listopadu 2012. godine. Iza filma stoje zagrebačka produkcijska kuća Factum i nagrađivani redatelj Andrej Korovljev, a svjetsku premijeru imao je ovog ljeta na Motovun Film Festivalu.

„Film o frontmanu pulskog punk benda KUD Idijoti nije klasičan glazbeni dokumentarac, baš kao što ni KUD Idijoti nikada nisu bili klasičan punk bend“, stoji u najavi filma, a zagrebačka publika se u to imala priliku uvjeriti ovog tjedna na premijeri održanoj u kinu Studentskog Centra.

Nakon premijere, od 1. do 6. listopada, film će biti dio redovnog repertoara Kina SC, a sve informacije o prikazivanju filma "Tusta" možete pratiti na službenoj Facebook stranici filma.

„Moji motivi za snimanje filma o Tusti vrlo su jasni - ja sam osamdesetih godina odrastao u Puli slušajući punk pa nije teško zaključiti tko mi je bio broj jedan na domaćoj punk sceni, na koliko sam koncerata bio i što su Tusta i KUD Idijoti meni značili i još uvijek znače, kako glazbeno tako i svjetonazorski“, svojevremeno je rekao Korovljev za Lupigu u vrijeme kada se snimanje filma tek zahuktavalo.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: KUD Idijoti/Facebook

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

  21.02.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

 2. ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

  08.02.2021.

  Lana Bobić

  ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

 3. UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

  05.02.2021.

  Jerko Bakotin

  UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije