KRATKE CRTICE

Dan kada se zapalio Jan Palach

ritn by: Sofija Kordić | 16.01.2022.
KRATKE CRTICE: Dan kada se zapalio Jan Palach
Na današnji dan 1969. godine na Vaclavskom trgu u Pragu zapalio se student Jan Palach, u znak prosvjeda protiv sovjetske okupacije i demoralizacije i opurtunizma građana Čehoslovačke.Čin i žrtva Jana Palacha bolna su tema u Češkoj. Jednima je to davalo snagu da se bore i opiru kako znaju i umiju, drugima je zrcalilo vlastiti poraz, ravnodušnost i odustajanje. U pogrebnoj povorci u Pragu sudjelovalo je 200.000 ljudi. Nakon nekoliko mjeseci pripadnici državne sigurnosti stražarili su pored groba Jana Palacha i zabranjivali ljudima da polažu cvijeće prilikom godišnjice smrti. Kako bi u tome Pražane potpuno spriječili 1974. godine premjestili su Palachove ostatke u njegovo rodno mjesto ... Na prvoj fotografiji Vaclavski trg sa spomen pločama Palachu i njegovom imenjaku Janu Zajicu koji se zapalio mjesec dana kasnije.

Na današnji dan 1969. godine na Vaclavskom trgu u Pragu zapalio se student Jan Palach, u znak prosvjeda protiv sovjetske okupacije i demoralizacije i opurtunizma građana Čehoslovačke.

Čin i žrtva Jana Palacha bolna su tema u Češkoj. Jednima je to davalo snagu da se bore i opiru kako znaju i umiju, drugima je zrcalilo vlastiti poraz, ravnodušnost i odustajanje.

U pogrebnoj povorci u Pragu sudjelovalo je 200.000 ljudi. Nakon nekoliko mjeseci pripadnici državne sigurnosti stražarili su pored groba Jana Palacha i zabranjivali ljudima da polažu cvijeće prilikom godišnjice smrti. Kako bi u tome Pražane potpuno spriječili 1974. godine premjestili su Palachove ostatke u njegovo rodno mjesto ...

Na prvoj fotografiji Vaclavski trg sa spomen pločama Palachu i njegovom imenjaku Janu Zajicu koji se zapalio mjesec dana kasnije. Na drugoj fotografiji je spomenik posvećen Palachu i njegovoj majci (Dom sina i Dom majke), autor John Hejduk, američki arhitekt i kipar češkog podrijetla. Na trećoj mjesto na trgu na kojem se Palach zapalio.

Jan Palach
(FOTO: Lupiga.Com)

Jan Palach
(FOTO: Lupiga.Com)

Jan Palach
(FOTO: Flickr/sergejf)

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikimedia/ljon

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. ŽENA KAO SVETI INKUBATOR: Institucionalno nasilje Republike Hrvatske

  06.05.2022.

  Lana Bobić

  ŽENA KAO SVETI INKUBATOR: Institucionalno nasilje Republike Hrvatske

 2. UŠUŠKAVANJE U DESNILO: Što je danas nama Gojko Šušak?

  05.05.2022.

  Boris Pavelić

  UŠUŠKAVANJE U DESNILO: Što je danas nama Gojko Šušak?

 3. U SRBIJI NIŠTA NOVO: Dosledno na strani zla

  24.04.2022.

  Dinko Gruhonjić

  U SRBIJI NIŠTA NOVO: Dosledno na strani zla

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije