IZJAVA MJESECA - NAJSAŽETIJE

Samo njihovi su fašisti, a naši nisu

ritn by: Adnan Terzić | 21.01.2021.
IZJAVA MJESECA - NAJSAŽETIJE: Samo njihovi su fašisti, a naši nisu
„Osjećam dužnost da uputim javno izvinjenje članovima Sabora Islamske zajednice, pripadnicima Islamske zajednice i svim dobronamjernim građanima, koje je ovaj moj previd povrijedio“, stoji u izjavi Safeta Softića, poslanika SDA u državnom parlamentu Bosne i Hercegovine. Softić koji je ujedno i predsjednik Sabora Islamske zajednice čijim se članovima ovom prilikom izvinjava, svoje javno izvinjenje uputio je jer je u Parlamentu glasao za inicijativu kojom se traži da se u Bosni i Hercegovini pod hitno promijene nazivi ulica i škola koje su nazvane po domaćim fašistima iz Drugog svjetskog rata. Kako sad to? Nisu li antifašističke vrijednosti nešto što duboko negdje u sebi nose članovi SDA? Komplikovano je, ali ukratko – njihovi su fašisti, a naši nisu! Elem, Softić je znao da se u toj nekoj inicijativi kritikuje fašiste, znao je vjerovatno da su među njima Draža Mihailović i Jure Francetić, ali izgleda nije ni sumnjao da su tu i „njegovi“.

„Osjećam dužnost da uputim javno izvinjenje članovima Sabora Islamske zajednice, pripadnicima Islamske zajednice i svim dobronamjernim građanima, koje je ovaj moj previd povrijedio“, stoji u izjavi Safeta Softića, poslanika Stranke demokratske akcije u državnom parlamentu Bosne i Hercegovine. Softić koji je ujedno i predsjednik Sabora Islamske zajednice čijim se članovima ovom prilikom izvinjava, svoje javno izvinjenje uputio je jer je u Parlamentu glasao za inicijativu kojom se traži da se u Bosni i Hercegovini pod hitno promijene nazivi ulica i škola koje su nazvane po domaćim fašistima iz Drugog svjetskog rata. 

Kako sad to? Nisu li antifašističke vrijednosti nešto što duboko negdje u sebi nose članovi SDA? Komplikovano je, ali ukratko – njihovi su fašisti, a naši nisu!

Safet Softić
Safet Softić posuo se pepelom (FOTO: SDA)

Spornu inicijativu za koju je Softić greškom glasao u Parlament je još u novembru uputio Damir Arnaut iz Naše stranke i njegova je inicijativa dobila podršku Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma. U njoj se navodi kako je sramotno da u BiH postoje ulice i škole koje su nazvane po ljudima kao što su Mile Budak (ideolog ustaškog pokreta i ministar u vladi NDH), Draža Mihailović (komandant četničkih jedinica), Osman Rastoder (vođa muslimanske milicije i saradnik italijanskih i njemačkih okupatora), Rade Radić (četnički vojvoda lojalan NDH), Sulejman Pačariz (ustaški pukovnik), Jure Francetić (komandant zloglasne Crne legije), Mustafa Busuladžić (nacistički ideolog koji je podržavao progon Židova), Pavle Đurišić (zloglasni četnički vojvoda), Mladen Lorković (ministar u vladi NDH), Avdaga Hasić (ustaški pukovnik), Ante Vokić (krilnik Ustaške vojnice i ministar u vladi NDH), Rafael Boban (ustaški general) ili Husein Đozo (glavni imam zloglasne SS Handžar divizije).

Svi ovi zločinci imaju „svoje“ ulice u Bosni i Hercegovini, a po nekima od njih, nevjerovatno, ali istinito, nazvane su i škole. I sada dolazimo do problema koji je rezultovao Softićevim javnim izvinjenjem. Elem, Softić je znao da se u toj nekoj inicijativi kritikuje fašiste, znao je vjerovatno da su među njima Draža Mihailović, Rafael Boban, Pavle Đurišić i Jure Francetić, ali izgleda da nije ni sumnjao da su tu i „njegovi“ - Sulejman Pačariz, Mustafa Busuladžić, Osman Rastoder i Husein Đozo. 

Husein Đozo
"Skroz mali, ako baš mora, fašist" Husein Đozo (lijevo) u "samo malo" nacističkoj uniformi u društvu sa slavnim "samo malo antisemitom" muftijom al-Huseinijem, "samo malim nacistom" Karl-Gustavom Sauberzweigom, pukovnikom Wermachta i zapovjednikom Handžar divizije te "samo malim ustašom" Milom Budakom (FOTO; US NaationalArchive)

U svom javnom izvinjenju zamjerio je Arnautu jer je, pazi sad, „sebi dao pravo da izvrši selekciju i navede određena imena koja nikako nisu smjela biti zajedno“. Posebno ga je pogodilo, izgleda, to što je među tim „određenim imenima“ Husein Đozo jer je, pazi sad opet, „odrastao nad njegovim tekstovima“ i vjeruje „da je njegov modernizam i idžtihad, koji je primjenjivao, značajno uticao“ na njega. Nije precizirao o kojim tačno tekstovima se radi, ali jedan od nama najpoznatijih Đozinih tekstova je onaj koji je uputio Heinrichu Himmleru, glavnom vođi SS jedinica i šefu Gestapa – „Spremni smo položiti naše živote u borbi za velikog vođu Adolfa Hitlera i Novu Evropu“.

Istog tog Đozu i prije Softićevog izvinjenja branila je Islamska zajednica BiH saopštenjem u kojem otprilike tvrde da je inicijativa uznemirujuća jer dovodi u istu ravan „zločine različitog stepena zla i nepravde“, što ne treba čuditi jer je još prije rata, u oktobru 1990. godine Vrhovni sabor Islamske zajednice donio odluku o potpunoj rehabilitaciji Huseina Đoze. Pri tome nisu iznijeli neki svoj prijedlog rješenja ove "zavrzlame", recimo, da se naprave određene kategorizacije kao što su "najveći fašist", "veliki fašist", "srednji fašist", "mali fašist" i, ako ikako može, "skroz mali, ako baš mora, fašist", jer ne može se sve fašiste okraktizovati samo kao fašiste.

Inače, protiv inicijative bili su i poslanici HDZ-a, ali to je već neka druga, iako vrlo slična priča.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikimedia

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije