IMAMO UGOVORE IZ MAKEDONIJE

Je li Vinko Grubišić međunarodni prevarant ili ugledni producent?

ritn by: Ivan Kegelj | 25.12.2017.
IMAMO UGOVORE IZ MAKEDONIJE: Je li Vinko Grubišić međunarodni prevarant ili ugledni producent?
Portal Lupiga u posjedu je ugovora koji je producent Vinko Grubišić, točnije njegova tvrtka Jadran film DOEL registrirana u Skoplju, potpisao s makedonskom Agencijom za film za "projekt Makedonija", seriju koju je trebao snimiti za Makedonce. Seriju „Makedonija“ Grubišić nije isporučio naručitelju, iako je od Makedonaca uzeo najmanje milijun i stotinu tisuća eura. Makedonska Agencija za film sad traži raskidanje ugovora s Grubišićem i blokiranje računa njegove makedonske tvrtke. Slučaj je prijavljen makedonskoj financijskoj i kriminalističkoj policiji, odnosno tamošnjem državnom odvjetništvu. „Sada je sve u rukama državnog odvjetništva“, rekao je za Lupigu Gorjan Tozija, novi čelni čovjek Agencije za film Makedonija. Grubišić pak tvrdi da ga Makedonci politički pritišću i reketare.

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

Portal Lupiga u posjedu je ugovora koji je producent Vinko Grubišić, točnije njegova tvrtka Jadran film DOOEL registrirana u Skoplju, potpisao s makedonskom Agencijom za film za "projekt Makedonija", seriju koju je trebao snimiti za Makedonce.

Seriju "Makedonija" Grubišić nije isporučio naručitelju, iako je od Makedonaca uzeo najmanje milijun i stotinu tisuća eura. Makedonska agencija za film sad traži raskidanje ugovora s Grubišićem i blokiranje računa njegove makedonske tvrtke. Slučaj je prijavljen makedonskoj financijskoj i kriminalističkoj policiji, odnosno tamošnjem državnom odvjetništvu.

"Sada je sve u rukama državnog odvjetništva", rekao je za Lupigu Gorjan Tozija, novi čelni čovjek Agencije za film Makedonija.

JADRAN FILM – FILMSKA PRIČA: Nacionalno kulturno blago uništeno i rasprodano

GRUBIŠIĆ O JADRAN FILMU: 'Ne glumimo uspješne producente, već pravimo najgledaniji TV proizvod ikada'

Imajući u vidu da je Vinko Grubišić tvrtku Jadran film u Skoplju otvorio osam dana nakon što je makedonska Agencija za film raspisala natječaj za serije, a potom dobio ugovor na neobično visok iznos od 4,6 milijuna eura, predsjednik makedonske Agencije za film Tozija sumnja da je cijeli natječaj dizajniran da pogoduje Vinku Grubišiću.


Čelnik makedonske Agencije za film Gorjan Tozija (FOTO: Facebook/Gorjan Tozija/Ivana Zlatkova)

"To je jedini primjer kad je jedan projekt odobren bez napisanog scenarija. Ugovor je sklopljen za ukupno 130 epizoda, koje su trebale biti emitirane u četiri sezone. Kasnije su sklopljena još tri aneksa ugovora. Prvim aneksom broj epizoda je smanjen sa 130 na 80 epizoda, pri čemu se u budžetu nije mijenjalo ništa. Drugim aneksom je definiran broj epizoda po sezoni, a rok za isporuku je dogovoren za travanj 2016. godine. Trećim aneksom se Grubišiću opet pogodovalo, a rok isporuke je produžen do 4. rujna ove godine", kaže za Lupigu Tozija.

BESPUĆA HRVATSKE PRIVATIZACIJE: Ni Disneylanda, ni državnog studija za šest filmova godišnje

MUTNA HRVATSKA 'IGRA': Nema pola tvrtke, ali zato imamo krasan šoping-centar

Na ovom mjestu valja nam upozoriti na okolnosti u kojima je Vinko Grubišić realizirao "dobar posao u Makedoniji". Makedoniju je potresala politička kriza, koju je uzrokovala vlast premijera Nikole Gruevskog iz stranke VMRO-DPMNE. Posljednje godine njegove vladavine Makedoncima će u sjećanju ostati po nebrojenim korupcijskim skandalima, prisluškivanju oporbenih političara i svih koje je Gruevski smatrao prijetnjom. Makedonija je došla na sam rub rata.

Početkom siječnja 2016. godine Gruevski je pod međunarodnim i domaćim pritiskom dao ostavku na mjesto premijera i ostao na mjestu predsjednika većinske stranke, da bi političku moć počeo gubiti koncem iste godine, kad je njegova stranka poražena na izborima. Vlast je predao tek u proljeće ove godine, nakon krvavog obračuna u makedonskom parlamentu, kad je nacionalistička rulja pretukla neke od oporbenih zastupnika. 

Ugovor između Agencije za film Makedonije i Vinka Grubišića (IZVOR: Lupiga.Com) 

Čelni čovjek makedonske Agencije za film ističe da makedonska javnost u vrijeme dok je Nikola Gruevski još bio u političkoj moći o Grubišićevom "projektu Makedonija" nije znala gotovo ništa.

"Bilo je zabranjeno kritičko pisanje i bilo kakvo ozbiljno interesiranje o toj seriji", tvrdi Gorjan Tozija.

PITANJE BEZ ODGOVORA: Kome pripadaju svi ti domaći filmski klasici?

SAGA O JADRAN FILMU: Od zlatnih vremena do današnjice i brojnih obećanja

Ugovor makedonske Agencije za film i Grubišićeve makedonske tvrtke, dakle, potpisan je u za Makedoniju izbornoj, 2016. godini, što se u skopskim novinarskim krugovima uzima kao argument za tezu da je Grubišić dobiveni novac podijelio, odnosno da je dio novca utrošen na predizbornu kampanju VMRO-a. Dok policija, državno odvjetništvo i makedonsko pravosuđe ne utvrde o čemu se zapravo radilo, ova teza ostaje tek kao natuknica za jedan od smjerova novinarskog istraživanja ili službene istrage.

Pouzdano je tek da Vinko Grubišić makedonskoj Agenciji za film nije isporučio niti jednu epizodu serije Makedonija. Štoviše, na traženje makedonske Agencije za film Grubišić nije dostavio niti DVD "sirovog" snimljenog materijala, popis lokacija na kojima su obavljena snimanja, popis glumaca i slično. Činjenica da je Agencija za film tražila ove podatke jasno ukazuje na sumnju ove institucije da Vinko Grubišić nije zapravo snimio ništa što bi Makedoncima mogao prezentirati kao gotov proizvod ili nemontirani materijal spreman za finalnu obradu.

Dio aneksa ugovora koji je Agencija za film Makedonije potpisala s Grubišićem (IZVOR: Lupiga.Com) 

"Mi smo dobili informaciju da je u devetom mjesecu Grubišić snimao trailer za seriju, u hotelu Palace u Zagrebu. Ne znamo je li to točno, ali znamo da Agencija za film uopće nije mogla naći urede Grubišićeve makedonske tvrtke u Skopju. Adresu ureda tražila je i inspekcija pri Ministarstvu kulture Makedonije. Niti oni ih nisu mogli naći", kaže za Lupigu Gorjan Tozija.

O Grubišićevom "dobrom poslu u Makedoniji" hrvatsku javnost već je izvijestio šibenski neprofitni portal Tris, kao i komercijalni Večernji list. Tekst na šibenskom portalu objavljen je 2. studenog ove godine, a Grubišić tad izjavljuje da će "narednih dana objaviti ‘trailer’ i ‘making off‘ sa snimanja serije, pa će se svi osobno uvjeriti što se i kako proizvodi".

"Jamčimo da se serija snima i da će biti završen. Na projektu rade naši najiskusniji profesionalci koji sudjeluju u najvećim holivudskim projektima, uključujući i Makedonce", rekao je za Tris Vinko Grubišić.

Devet dana kasnije, 11. studenog 2017. godine, na YouTube kanalu pod imenom "Makedonija" objavljen je trailer naslovljen "What is Macedonia", po svemu sudeći onaj o kojem je govorio Grubišić. Trailer traje dvije minute i 32 sekunde. 


Trailer serije koja nije isporučena 

Tjedan dana nakon objave prvog trailera, 18. studenog, objavljen je na istom kanalu još jedan videozapis pod imenom "Zabranjena scena iz serije Makedonia". Obzirom da Vinko Grubišić makedonskoj Agenciji za film seriju, niti snimljeni materijal nije isporučio, nije jasno tko bi mogao zabraniti navedenu scenu.

Objavljeni traileri izazvali su djelomičan interes, uglavnom u Makedoniji. Trailer "What is Macedonia" pogledan je 32.255 puta, a "zabranjena scena" 12.984 puta.

Trailer sa "zabranjenom scenom" naslanja se na izjave Vinka Grubišića o političkim pritiscima na seriju, odnosno na istup u Večernjem listu, gdje je ustvrdio da je protiv šefa Agencije za film Gorjana Tozije podnio prijavu "nadležnim tijelima" u Makedoniji, zbog ucjene i reketa. Razlozi te ucjene i reketa, ustvrdio je Grubišić, političke su prirode. Također, Grubišić tvrdi da je Toziji poslao dvostruku financijsku garanciju, uključujući i osobnu, ali je Tozija taj dokument namjerno sakrio od državnih tijela.

U isto vrijeme, na YouTube kanalu Vlade Republike Makedonije objavljen je istup šefa makedonske Agencije za film na konferenciji za novinare, gdje je makedonsku javnost izvijestio da se ugovor s Grubišićem raskida.

Istup Gorjana Tozije objavljen na youtube kanalu makedonske Vlade 

"Iako su svi rokovi probijeni, do današnjeg dana makedonska Agencija za film nema seriju, nema dokumentaciju o seriji, nema nikakvih vijesti o tome kako je potrošen novac koji je već uplaćen. Moram napomenuti da je ugovor za seriju težak 4,6 milijuna eura. Poslije naše prepiske s producentom, komunikacija je prestala i nema nikakvih odgovora s njegove strane. Zato je makedonska Vlada odlučila raskinuti ugovor i tražiti povrat uplaćenih sredstava", rekao je Gorjan Tozija.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/N1

 

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Možete koristiti i QR kôd. Cijenimo svaku podršku.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije