Hrvatski omnibus iliti kamo plovi ovaj brod?

09.10.2002.
Hrvatski omnibus iliti kamo plovi ovaj brod?
"Ja domovinu imam, tek u srcu je nosim, i brda joj i dol...". A nekima nije bitno ono u srcu nego ono u novčaniku, i zajebali bi i Boga i čovika za mrvu šoldi. A takvi su kod nas u prvim redovima... Prikazujemo grubu domaću stvarnost kroz tri slike: HEP, Boban i referada FPZ-a

Hrvatski građani su na razini najobičnijih drolji i kurbi. Svi ih jebu. Najprije ih je još prošle godine jebo HT sa svojim računima, sad je štafetu preuzeo HEP koji glumi apsolutnu nonšalanciju. U isto vrijeme se Boban oprašta na spektakularan način, ispraćajući svjetske zvijezde Thompsonom. A na jednom faksu referadne djelatnice svjesno s namjerom prcaju nekoliko tisuća svojih studenata. Tri slike grube domaće stvarnosti.

Slika 1. HEP-ovo računanje struje. Oni su ili vođeni nepismenim i matematički neobrazovanim ljudima koji ne znaju izvesti obični kamatni račun, ili najbahatijom žgadijom lažljivaca. Dok oni uporno tvrde da je struja poskupila niti 10%, jadna raja dobiva urnebesne račune koji izazivaju glavobolju. A neka tamo udruga potrošača ne želi organizirati prosvjede u Zagrebu, jer se boji socijalnih nemira. Pa možda je i vrijeme za nemire! Što još trebaju napraviti da se iskaže globalno nezadovoljstvo? Ubiti nas svojom strujom?

Slika 2. Boban ode u mirovinu. Još jedna fešta šta se pretvorila u najobičniju desničarsku promociju. Rivaldo, Van Basten, Rijkard i ostali s terena odlaze popraćeni Thompsonovim "Genima kamenim". Možda jesu kod nekoga, ali bogami kod nekih i nisu. Velikom majstoru baluna, Crnogorcu Deji Savićeviću zvižde, pitaj Boga zašto. Možda zato što se skoro javno nije slagao s velikosrpskom politikom. A da malo pojačaju i unutardržavni animozitet ekipa sa sjevera zviždi i Pletikosi, spasitelju u utakmici Hrvatske protiv Estonije.

Slika 3. Nenormalni redovi na Fakultetu političkih znanosti. Gotovo 2.000 studenata želi se upisati u višu godinu ovog faksa. A referada radi od 10.30 do 12.30 sati. I ni sekundu više. Tako vam se može dogoditi da dođete u 10 ujutro i zateknete red od preko 15 metara. A gospođe s referade na kavi. I ne jebu živu silu. Njih ne dira što su one plaćene da budu spona između studenata i dekanata. Radno vrijeme im počinje u pola 11 i ni sekundu prije. Aplauz damama!

Kuda plovi ovaj brod? Dok su kormilari ovako mamurni, čini se da pravac nije ni bitan. Ionako ćemo doći samo na dno. 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije