HDZ PLJEŠĆE SDP-OVIM LISTAMA

Bernardić nikome nije ništa zaboravio

ritn by: Zdenko Duka | 16.06.2020.
HDZ PLJEŠĆE SDP-OVIM LISTAMA: Bernardić nikome nije ništa zaboravio
Bernardić je barem djelomično želio, a valjda i morao, ispuniti brojna obećanja koja je davao uglavnom anonimnim SDP-ovim političarima koji su ga podupirali u mnogim teškim trenucima na čelu stranke. Nekoliko daleko najaktivnijih SDP-ovaca tako može proći samo preferencijalnim glasovima na različitim listama, međusobno si konkurirajući, a objektivno to će uspjeti možda njih samo troje-četvero. Bero nikome nije ništa zaboravio. Tako da kruži šala: „Večeras u 20 sati izađite na balkone. HDZ organizira pljeskanje Berinim listama“. No, ako Bernardić i s ovom umnogome „rezervnom“ ekipom uspije ostvariti relativnu pobjedu, tko zna, možda onda bude i toliko svemoćan pa uspije sastaviti i vladajuću koaliciju i vladu. Dueli s Bernardićem neće Plenkoviću pomoći onoliko koliko on možda očekuje. Plenković je sklon podcjenjivanju suparnika pa bi bahatost, ne bude li je uspio svladati, mogla izazvati kontraefekt.

Ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, predsjednici dviju najjačih stranaka i ujedno kandidati za premijera, Andrej Plenković i Davor Bernardić, sučelit će se 29. lipnja na RTL-u, te 3. srpnja na Novoj TV dok će HTV 1. srpnja organizirati sučeljavanja svih predsjednika stranaka čiji je rejting veći od četiri posto. Na takvo predstavljanje HTV obavezuje zakon, a duel Plenkovića i Bernardića kojeg su bili predvidjeli u predkampanji propao je jer, kako su priopćili iz HTV-a, Bernardić je to odbio.

Dueli su uvijek atraktivniji nego što su to kakofonije suprotstavljenih šefova opcija koje ne mogu pobijediti jer takvo predstavljanje usporava ritam i defokusira bitne teme. No, za vladajućeg premijera može biti osjetno nezgodnije i teže kad ih troje ili četvero „puca“ po njemu, nego kad to radi samo glavni konkurent. A i slabosti tog glavnog konkurenta (u ovom slučaju Bernardića) tada se manje primjećuju, jer je manje u kadru. Bernardiću bi odgovaralo i da na RTL-u ili Novoj TV bude više sudionika, ali komercijalne su televizije medijski potpuno opravdano odlučile da to budu dvoboji.

Prije četiri godine u kolovozu, Nova TV je prvi put nakon 13 godina organizirala predizborni duel šefova dviju najjačih stranaka. Tada su se pred izvanredne parlamentarne izbore sučelili ondašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović i novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Ovisi o ukusima, ali u tom novom formatu činilo se da je Milanović, koji je nešto ranije kao premijer bio u operativnom sedlu, bio uvjerljiviji. Plenković je stigao iz Bruxellesa i vidjelo se da tek ulazi u žrvanj hrvatske dnevne politike. Usprkos možda nekom prevladavajućem dojmu da je Milanović spremniji pa i usprkos za njega boljim anketama, na izborima je pobijedio Plenkovićev HDZ. 

Dvoboji na televizijama ne moraju i vjerojatno neće biti presudni niti ovog puta. Ali, to ne znači da će ovog puta, ako Plenković bude uvjerljivi od Bernardića u sučeljavanjima - pobijediti Restart, SDP i Bernardić. Ta će se sučeljavanja, što je i logično, dogoditi u posljednjem tjednu, a to može biti prekasno za preokretanje dotadašnjeg trenda.

Prošlog tjedna, Miroslav Škoro, vođa Demokratskog pokreta, kazao je novinarima da bi prihvatio poziv premijera na sučeljavanje, ali, kaže, morao bi doći “sa svežnjem papira jer ne može zapamtiti sve afere koje je Vlada proizvela”. A onda je prošle nedjelje, poslije predaje izbornih lista uz tamburaški koloplet pjesama kao „Sude mi“ i „Zato što svoje volim“, Škoro pozvao izborne konkurente na sučeljavanje pred „hrvatskim narodom“. Kako?

Domovinski pokret
Škoro bi se predstavljao uz navijače i tamburaše (FOTO: HINA)

„Pozivam vas da odaberete stadion u Zagrebu ili dvoranu u Zagrebu, Gradski vrt u Osijeku ili dvoranu u Osijeku, Kantridu, Poljud. Ako se bojite iz nekog razloga, može to biti i u Frankfurtu, u Münchenu, može biti u Dublinu, može biti bilo gdje“, obznanio je Škoro. Neka, dakle, biraju stadion koji žele. Oni - Plenković, Bernardić, tkogod na jednoj, a Škoro sa „svojim narodom“ na drugoj strani! Demagogijo, i Bogu si teška, često pranje usta s „narodom“ je u Hrvatskoj već toliko teško podnošljivo. Dakle, Škoro ne bi odgovarao na pitanja inteligentnih novinara ili pak oponenata u studiju (sjetimo se kako ga je Katarina Peović nepovratno izbacila iz takta u sučeljavanju kandidata za predsjedničke izbore) nego bi se predstavljao uz navijače i tamburaše. Ali, ovo je politika, nije estrada. Škoro će priliku, dakle, imati na HTV-u. 

Prije izbora 2015. godine nije bilo duelskog televizijskog sučeljavanja Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka kao jedinih realno mogućih premijerskih kandidata, a premijer je postao Tihomir Orešković koji nije niti dobro znao hrvatski jezik i za koga baš nitko u Hrvatskoj prije izbora nije mogao predvidjeti da može postati premijer. Niti danas ne možemo baš znati da će to biti - ili Plenković ili Bernardić. Škorini pobočnici i sam Škoro spremni su na poslijeizbornu koaliciju s HDZ-om, ali, kako dosta neuvjerljivo govore, uz uvjet da Plenković ne bude premijer. To bi, kažu Škoro i njegovi, bio on, Škoro, makar je već sada jasno da Domovinski pokret može biti tek treći u konačnom izbornom poretku. Kaže Škoro da bi mu Plenković bio dobar ministar vanjskih poslova. To za Plenkovića nipošto ne dolazi u obzir, nema izgleda da bi on napustio premijersko mjesto ako HDZ bude relativni pobjednik. Pa je i takav uvjet iz Domovinskog pokreta samo spin, ali bi moglo biti nekih drugih neugodnih uvjeta koje bi oni postavili HDZ-u te bi Hrvatska, uz sve teško rješive ekonomske probleme i zaostajanje za zemljama EU-a, mogla još i potonuti u posvemašnji katolički fundamentalizam. 

SDP-ov i Restartov Davor Bernardić vjerojatno je potpisao poraz s izbornim listama koje je sastavio, a s kojima je želio učvrstiti svoj budući položaj u stranci i ako izgubi izbore. Postupio je drukčije nego na izborima za Europski parlament za koje je sastavio ponajbolju moguću listu i drukčije nego u predsjedničkim izborima u kojima je dopustio veliki povratak Zorana Milanovića, iako oni nisu u dobrim odnosima. Ali, ni u jednim ni u drugim izborima nije se izravno radilo o njegovoj koži niti je on bio sudionik izbora, niti se u kampanji pojavljivao u javnosti. 

Andrej Plenković
Na Facebooku kruži šala: „Večeras u 20 sati izađite na balkone. HDZ organizira pljeskanje Berinim listama“ (FOTO: HINA/Edvard Šušak)

Sada je Bernardić barem djelomično želio, a valjda i morao, ispuniti brojna obećanja koja je davao uglavnom anonimnim SDP-ovim političarima koji su ga podupirali u mnogim teškim trenucima na čelu stranke. Nekoliko daleko najaktivnijih SDP-ovih političara (Klisović, Hajdaš Dončić, Grbin, Obersnel, Jovanović, Ikić Baniček, Zmajlović, Maras, Jelušić, Đujić) može proći samo preferencijalnim glasovima na različitim listama, međusobno si konkurirajući, a objektivno to će uspjeti možda njih samo troje-četvero. Ranko Ostojić i Mišo Krstičević odbili su biti na listama na 7. i 9. mjestu u 10. izbornoj jedinici. 

Bero nikome nije ništa zaboravio. Tako da na Facebooku kruži šala: „Večeras u 20 sati izađite na balkone. HDZ organizira pljeskanje Berinim listama“. No, ako Bernardić i s ovom umnogome „rezervnom“ ekipom uspije ostvariti relativnu pobjedu, tko zna, možda onda bude i toliko svemoćan pa uspije sastaviti i vladajuću koaliciju i vladu. 

Dva duelska sučeljavanja s Bernardićem neće Plenkoviću pomoći onoliko koliko on možda očekuje. Neće biti presudna. Plenković je sklon podcjenjivanju suparnika pa bi bahatost, ne bude li je uspio svladati, mogla izazvati kontraefekt jer ljudi (birači) takav stav ne vole. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/Damir Senčar

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije