Gospodar preotimanja

14.03.2002.
Gospodar preotimanja
Pisali smo vam o nogometašima, manekenkama, političarima, glumcima i pjevačima. No, ova novica govori o čovjeku kojem je osnovna zanimacija bila preuzimanje drugih kompanija. Njegova reputacija je bila takva da su mu dali ime "gospodar preotimanja", a njegovo pravo ime je Victor Posner. Kako bi vam priča zvučala više američki Victor je naravno sin ruskih emigranata, koji s trinaest godina napušta školu i kreće po svojih prvih milijun baksa. Victor Posner preminuo je jučer, dajući tisućama njegovih potencijalnih neprijatelja miran san.
Victor je izgradio carstvo koje je vrijedilo 4 bilijuna dolara, uglavnom ga gradeći na financijskim i pravnim igrama oko preuzimanja vlasti nad kompanijama. Napredni kapitalizam zapada tako poznaje gotovo rutiniranu igru "velika riba jede malu ribu", koja ima pravila i odrednice.
Time se ekonomija kažu zapravo stabilizira jer omogućuje manjim kompanijama da postanu ili veće ili dio većih kompanija. Victor se u toj igri snašao vrlo brzo i kako smo rekli već s trinaest je krenuo u okrutni, ali njemu dragi svijet preotimanja. Od svoje prve tvornice cigareta napravio je holding koji je redom smicao kompanije, povlačeći u svoje carstvo tvornice bezalkoholnih pića, osiguravajuće kuće, lance brze hrane i čeličane.
Mnogi moderni ekonomisti su tvrdili da Victor vodi rat protiv cijelog tržišta Amerike, prikazujući ga kao izuzetno spretnog, inteligentnog, ali i okrutnog ekonomistu. Mnogi su pokušali čak u tom ratu postaviti obranu, no ta obrana je u mnoštvu slučajeva bila potpuno promašena. Naravno da znate kako završavaju takve priče. Prvo je 1987. optužen za utaju poreza i sud mu je za kaznu dodijelio keširanje 3 miljuna dolara u dobrotvorne svrhe i još je morao hraniti beskućnike osam tjedana. No, dobro zaštićen vojskom svojih odvjetnika provukao se polovičnom kaznom. Sedam godina kasnije Victor je ponovo optužen za nelegalno preuzimanje jedne kompanije s dvojicom ortaka. Sud mu je naravno opet dodijelio kaznu kojom će pomoći javnosti. Mnogi su u strahu od njega odahnuli kada su čuli da je umro, no mnogi su ga kao i svaku kontraverznu ličnost voljeli. Kažu da nije bio škrt i da je mnogo novca davao u humanitarne svrhe.
Dobar čovjek, nema što!

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. FILOZOFIJA I KORONA: Poslije će svi biti „pametni”

  23.10.2020.

  Predrag Finci

  FILOZOFIJA I KORONA: Poslije će svi biti „pametni”

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

  13.10.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

 3. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

  01.10.2020.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije