FALIŠ OPET "JAŠE" - BRUKA NA SRCU

"Vaše i naše mjesto za jednu borbu"

ritn by: A.B. | 04.09.2019.
FALIŠ OPET "JAŠE" - BRUKA NA SRCU: "Vaše i naše mjesto za jednu borbu"
Iako je mnogima trn u oku Festival alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ) i ove godine „jaše“. Sedmi po redu Fališ zakazan je na starom mjestu, u prekrasnom ambijentu šibenske Male lože, s dvije glavne teme - „Populizam – narod i njegove ideologije“ te „30 godina od rušenja Berlinskog zida“ - a Šibenik će u naredna četiri festivalska dana pohoditi mnoštvo gostiju koji itekako maju što za reći.FALIŠ je ponovno pripremio zanimljiv program te vas stoga pozivamo, ukoliko ste u prilici, da neki od naredna četiri dana navratite do šibenske Male lože. Ukoliko se bojite kiše, vjerojatno s razlogom jer je vremenska prognoza najavljuje, nemajte straha jer organizatori su u slučaju lošeg vremena osigurali zamjensku lokaciju pod krovom te poručuju – „Dobrodošli na sedmi FALIŠ, na vaše i naše mjesto za jednu borbu“.

Iako je mnogima trn u oku Festival alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ) i ove godine „jaše“. Sedmi po redu Fališ zakazan je na starom mjestu, u prekrasnom ambijentu šibenske Male lože, s dvije glavne teme - „Populizam – narod i njegove ideologije“ te „30 godina od rušenja Berlinskog zida“ - a Šibenik će u naredna četiri festivalska dana pohoditi mnoštvo gostiju koji itekako maju što za reći.

Sve počinje danas u 18 sati u galeriji Sv. Krševana gdje će se otvoriti izložba fotografija nedavno preminulog fotoreportera Hrvoja Polana. Na otvorenju izložbe govorit će direktor festivala Emir Imamović Pirke, poznati fotoreporter Damir Šagolj, svestrani književni urednik Kruno Lokotar te grafički dizajner Ante Filipović Grčić, inače dizajner scenografije s naslovne fotografije koju je nazvao "bruka na srcu". Od 20 sati kreće promocija knjige „Kultura zločina i zločin kulture: Iza sedam logora, promocija“ o kojoj smo detaljno pisali na Lupigi, a na kojoj su radili Viktor Ivančić, Hrvoje Polan i Nemanja Stjepanović.

U 21 sat počet će predavanje njemačke književnice Christine Koschmieder na temu „Dijete dvije Njemačke: Moj zid u Berlinu“, a sat vremena kasnije održat će se i okrugli stol s naslovom „Bio jednom jedan zid“, na kojem sudjeluju antropolog Ivan Čolović, književnik i novinar Andrej Nikolaidis te publicist Vuk Perišić.

Drugi dan FALIŠ-a starta u 20 sati, ponovno u Maloj loži, promocijom „Knjige o jugu“, Jurice Pavičića. Osim autora na promociji će govoriti i Emir Imamović Pirke te književnica Katarina Luketić. Povjesničarka Dubravka Stojanović u 21 sat održat će predavanje „Populizam: New wave“, dok drugi festivalski dan završava s još jednim predavanjem – „Svete zemlje, svete nacije“, teologa Pantelisa Kalaitzidisa.

Mala loža Šibenik
Mala loža za jednog od ranijih FALIŠ-a (FOTO: FALIŠ)

Petak je rezerviran za doajena ovdašnjeg novinarstva čije tekstove ste imali priliku čitati i na Lupigi. Ako niste prepoznali radi se o Igoru Mandiću s kojim će od 20 sati „o životu i drugim demonima“ u formi intervjua razgovarati Katarina Luketić. Program se nastavlja okruglim stolom „Gospođa tranzicija i drugarice žrtve“, a za petak ga zaključuje filozof Žarko Paić s predavanjem na temu populizma – „Narod i njegove ideologije“.

Zadnji dan otvara povjesničar Tvrtko Jakovina koji će govoriti o 30 godina od pada Berlinskog zida. Nastavit će se još jednim predavanjem – „Na ruševinama: slike kraja povijesti“. Održat će ga već spomenuti Damir Šagolj. Čast da zatvori ovogodišnji FALIŠ imat će talijanski povjesničar Enzo Traverso s predavanjem „Bolest duše: Melankolija ljevice“.

Kako smo već spomenuli na FALIŠ-u dominiraju dvije glavne teme, a organizatori središnjom nazivaju onu o populizmu.

„O populizmu i usponu stranaka koje nazivamo populističkim u Europi govori se puno više nego o samom pojmu populizma, ali i drugim uzorcima rasta pokreta koji ne pripadaju političkom mainstreamu na bilo koji od načina. Cilj predavanja i debata na FALIŠ-u je definirati populizam 21. stoljeća, komparirati ga s ranijim, sličnim pojavama, ali i potražiti odgovore na pitanja: postoji li uopće politika bez populizma, je li svaki populizam loš ili je loš onaj iza kojeg stoji loša politika, može li se lijevim populizmom odgovoriti na desni, zašto je desni populizam prije lijevog shvatio moć novih medija i načina komunikacije, jesu li društvene mreže krive za uspjeh populističkih pokreta ili su populistički pokreti samo vješti u njihovom korištenju“, objašnjavaju organizatori FALIŠ-a.

O drugoj temi, onoj o rušenju Berlinskog zida, iz šibenskog festivala kažu ovako: „Rušenje Berlinskog zida bio je povijesni događaj s velikim simboličkim značajem, praćen golemim očekivanjima u takozvanom istočnom, odnosno socijalističkom bloku država. Od tada do danas neke od tih zemalja prošle su brutalne građanske ili međusobne ratove, sve su doživjele proces tranzicije, u svima je došlo do desekularizacije javnog prostora, ali i do jačanja revizionizma u znanosti. Je li, dakle, nešto pošlo po krivu ili je u suštini krivo vjerovanje da su sve brze promjene ujedno promjene na bolje? Uz bivši Sovjetski Savez, bivša Jugoslavija je, parafrazirajući Churchilla, u proteklih 30 godina proizvela više povijesti nego što je mogla podnijeti. Kako, zašto i kakve te je li uopće moguće ispraviti sve greške iz protekla tri desetljeća? O tome ćemo razgovarati na sedmom FALIŠ-u s gostima iz regije i EU-a.“

Dakle, FALIŠ je ponovno pripremio zanimljiv program te vas stoga pozivamo, ukoliko ste u prilici, da neki od naredna četiri dana navratite do šibenske Male lože. Ukoliko se bojite kiše, vjerojatno s razlogom jer je vremenska prognoza najavljuje, nemajte straha jer organizatori su u slučaju lošeg vremena osigurali zamjensku lokaciju pod krovom te poručuju – „Dobrodošli na sedmi FALIŠ, na vaše i naše mjesto za jednu borbu“.

FALIŠ

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: FALIŠ

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije