Evakuiraju se Pražani

14.03.2002.
Evakuiraju se Pražani
Jutros je zbog velikih poplava započelo evakuiranje dijelova Praga koji se nalaze uz rijeku Vltavu. Procjenuje se kako će biti evakuirano oko 50 000 osoba. Poplava će tijekom sutrašnjeg dana zahvatiti i pitoreskni srednjevjekovni dio Praga, Malu stranu. Za to vrijeme turisti, kojih je Prag uvijek prepun, uživaju u iznenadnoj atrakciji o kojoj će moći pričati svojim prijateljima.
Već desecima dana svjedoci smo velikih nevremena i poplava. Slike poplava nam dolaze iz gotovo cijele Europe; Rusije, Njemačke, Austrije, a čini se kako je trenutno najteže stanje u Češkoj. Jučer je češki premijer proglasio izvanredno stanje u pet regija, a sinoć su gradske vlasti Praga naredile evakuiranje dijela grada koji zahvaća oko 50 000 stanovnika. Razlog tome su poplave kakve pamte samo oni najstariji, jer kažu slično je bilo i 1954. godine. Neki tvrde da ni te '54. godine poplave nisu bile ovakvog intenziteta, te ih drže najgorima u zadnjih 112 godina.
Pretpostavlja se kako će tijekom noći zbog obilnih kiša, brana na rijeci Vltavi biti prisiljena na otvaranje, što bi moglo uzrokovati poplavu svih nižih dijelova Praga. Na niskoj nadmorskoj visini, tik uz samu rijeku je i stari srednjovjekovni dio Praga, Mala strana.
Od jedan sat nakon ponoći stanovnici evakuiranog dijela Praga, koji se nemaju gdje skloniti, smještani su u škole, sportske dvorane i slične objekte. Gradonačelnik Nemec poručio je motoriziranim građanima da sjednu u svoje automobile i odvezu se daleko od dijelova grada uz Vltavu. Evakuacija je došla iznenada jer su vlasti još tijekom jučerašnjeg dana obavještavale kako će se situacija normalizirati. Dobrovoljci pomažu u premještanju stvari u starom dijelu grada na više katove zgrada, kako ih voda ne bi uništila. Za to vrijeme tisuće turista fotografira Vltavu, ponašajući se prema cijelom događaju kao prema vrhunskom spektaklu, u kojem imaju priliku sudjelovati, naravno samo turistički.
Do sada je u poplavama u Češkoj poginulo sedam osoba, a evakuirane su tisuće ljudi, uglavnom iz Čeških Budjeovica i Češkog Krumlova, popularnih turističkih destinacija.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Stvarno će zabraniti ZDS? Ma je li to moguće?

  26.01.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Stvarno će zabraniti ZDS? Ma je li to moguće?

 2. BEZ IKAKVOG "ALI": Neka nam solidarno ostane novo normalno

  31.12.2020.

  Lana Bobić

  BEZ IKAKVOG "ALI": Neka nam solidarno ostane novo normalno

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Na korak do neizvjesne 2021. - što poslije korone?

  26.12.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Na korak do neizvjesne 2021. - što poslije korone?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije