NACIONALISTI I DALJE JAŠU

Pogledajte kako je glasala BiH

ritn by: Ana Benačić | 13.10.2014.
NACIONALISTI I DALJE JAŠU: Pogledajte kako je glasala BiH
Centralna izborna komisija objavila je u 14 sati da bi srpski član Predsjedništva BiH ipak mogao biti Mladen Ivandić iz Saveza za promjene, odnosno da Željka Cvijanović, stranačka kolegica Milorada Dodika, zaostaje 977 glasova za protukandidatom. Ovo su sada podaci nakon prebrojenih 90,24 posto glasova, što teoretski daje šanse Cvijanovićki, iako je Dodik već priznao poraz. Nakon prebrojavanja više od 92 posto glasova CIK je potvrdio pobjedu Bakira Izetbegovića (SDA) u utrci za bošnjačkog te nadmoćnu pobjedu kontroverznog Dragana Čovića (HDZ BIH), koji će biti novi hrvatski član u Predsjedništvu. Pogledajte i prikaz glasanja po kantonima.

Iako je priznao poraz rekavši kako ne može vjerovati da su "Srbi tako odlučivali, znajući da Mladenu Ivaniću podršku daju Bošnjaci i međunarodna zajednica", Dodik je izrazio nadu da bi nakon prebrojavanja svih glasova Cvijanović ipak mogla ući u Predsjedništvo. Naime, prema podacima te stranke, nakon 99,3 posto prebrojanih glasova Ivanić vodi za samo sto glasova, pa se SNSD nada naklonjenosti glasača u odsustvu i podršci Hrvata.

(ILUSTRACIJA: Lupiga.Com)

SNSD, pak, može biti zadovoljan izborima na razini Republike Srpske. Predsjednički izbori također su bili napeti i neizvjesni. No, nakon 85 posto prebrojenih glasova Dodik vodi za dva posto, odnosno 10.840 glasova ispred protukandidata Ognjena Tadića iz Saveza za promjene. Dodikov SNSD osvojio je najveći broj mandata u Narodnoj skupštini RS-a, osvojivši 33.35 posto glasova. Slijedi ih Srpska demokratska stranka SDS u koaliciji s penzionerima (PUP) te radikalima (SRS RS) koji su osvojili 27.30 posto glasova. U Skupštinu ulazi i DNS, Demokratski narodni savez sa 9.62 posto te Partija demokratskog progresa (PDP) sa 7.75 posto glasova.

FARUK ŠEHIĆ O REZULTATIMA BIH IZBORA: Vjerujem samo u divlju snagu na ulicama!

IZBORI U BIH: Mrtva trka u Republici Srpskoj, a u Federaciji Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ BiH) već slave!

PREDIZBORNA ANALIZA NERZUKA ĆURKA: Djeca Dejtona odlučuju o sudbini BiH!

Što se tiče Parlamenta BiH, tu uvjerljivo vodi SDA sa 27.81 posto glasova, što je skoro dvostruko više od Demokratske fronte Željka Komšića (15.09 posto) te Saveza za bolju budućnost tajkuna Fahrudina Radončića (14.43 posto). Njih sa 12.21 posto slijedi široka HDZ-ova koalicija (HDZ BIH, HSS, HKDU BIH, HSP Dr. Ante Starčević, HSP Herceg-Bosne), a zatim dolazi SDP BIH sa 9.70 posto odabira.

 

 

Na razini Federacije BiH SDA je učvrstio svoje vodstvo, osvojivši 27.87 posto. Slijedi SBB (14.66 posto), Demokratska fronta (12.73), HDZ-ova koalicija (11.88) te SDP BIH (10.48). Stranka demokratske akcije je osvojila vlast i u šest kantona unutar Federacije, dok su HDZ-u pripala četiri.

Kako su stvari izgledale nakon preliminarnih rezultata u ponoć možete pročitati OVDJE.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/SDA

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: Presuda sa okusom fašizma

  21.06.2019.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Presuda sa okusom fašizma

 2. PRŽENJE MOZGA: Učeničke ekskurzije - tragovima masovnih grobnica

  11.06.2019.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Učeničke ekskurzije - tragovima masovnih grobnica

 3. PROFESORSKI MEMENTO: Praznina ispred televizora

  22.05.2019.

  Razrednik Divljak

  PROFESORSKI MEMENTO: Praznina ispred televizora

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije