DOBRI DUH NIKŠIĆA

Festival uličnih svirača, oni dani kad je svaki ćošak dobar

ritn by: A.B. | 23.08.2019.
DOBRI DUH NIKŠIĆA: Festival uličnih svirača, oni dani kad je svaki ćošak dobar
"Najljepša dva dana u gradu!"; "Energija je strujala gradom, mladost i starost ruku pod ruku, sa osmjesima na licu"; "Nikad grad nije bio ljepši nego prošlog vikenda, baš kad se navršava 18 godina od kada živim ovdje. Festival je zaista pokazao da 'dobri duh' postoji. Prvi put je ona 'za svakog ponešto' bila skroz na mjestu, svi ćoškovi su bili dobro mjesto za zaustaviti se, svi trotoari topli i moj sin neviđeno miran. Upravo mir, mir u svoj toj gužvi, smirenost i osjećaj da je potrebno tako malo da čovjek bude zadovoljan" - ove rečenice kap su u moru pohvala i komplimenata koje je prošle godine okupalo Festival uličnih svirača (FUS) "Dobri duh Nikšića", koji se u ovom gradu, drugom po veličini u Crnoj Gori, održava krajem kolovoza. Festival u organizaciji Javne ustanove Zahumlje ove će se godine održati po četvrti put. Nađete li se u petak 30. i subotu 31. kolovoza u Gradu Nikšiću ili u njegovoj blizini, nipošto nemojte propustiti ovaj festival dobrih vibracija.

"Najljepša dva dana u gradu!"; "Energija je strujala gradom, mladost i starost ruku pod ruku, sa osmjesima na licu"; "Nikad grad nije bio ljepši nego prošlog vikenda, baš kad se navršava 18 godina od kada živim ovdje. Festival je zaista pokazao da 'dobri duh' postoji. Prvi put je ona 'za svakog ponešto' bila skroz na mjestu, svi ćoškovi su bili dobro mjesto za zaustaviti se, svi trotoari topli i moj sin neviđeno miran. Upravo mir, mir u svoj toj gužvi, smirenost i osjećaj da je potrebno tako malo da čovjek bude zadovoljan" - ove rečenice kap su u moru pohvala i komplimenata koje je prošle godine okupalo Festival uličnih svirača (FUS) "Dobri duh Nikšića", koji se u ovom gradu, drugom po veličini u Crnoj Gori, održava krajem kolovoza.


(ILUSTRACIJA: FUS)

Festival u organizaciji Javne ustanove Zahumlje, zadužene i odgovorne za kulturni život Nikšića, ove će se godine održati po četvrti put, ali festivalski program na rasporedu će biti samo jedan dan, 31. kolovoza, dok će dan ranije, 30. kolovoza, biti održana tek festivalska promocija, na kojoj će posjetitelji biti upućeni u sve što ih čeka na dan festivala.

Vijest da je festival iz financijskih razloga skraćen za jedan dan nikog nije obradovala. Kako bilo, u subotu 31. kolovoza nikšićke ulice opet će nuditi za svakog ponešto, svi gradski ćoškovi bit će dobro mjesto za zaustaviti se, a gradom će strujati energija koja ravnodušnima ne ostavlja ni mladost ni starost.

Iz Srbije, iz Novog Sada, na nikšićki ulični festival stiže glazbeno-cirkuska atrakcija "Master'N'Margarita", glazbenici pojačani članovima grupe "Inex Cirkus Teatar", koji žongliraju, hodaju na štulama, igraju se vatrom ... Oni će Nikšiću podariti jedinstven glazbeno-cirkuski spektakl, kakav su do sada prezentirali na brojnim festivalima po Europi i Aziji.

Iz Novog Sada u Nikšić stiže i dvojac "Alice in WonderBand", umjetnička grupa osnovana 1999. godine, koja je do sada surađivala s velikim brojem različitih umjetnika, stvarajući glazbu i različite kreativne projekte. Kao umjetnički izraz koriste body percussion tehniku - tijelo kao ritmičko-udarački instrument. Nikšićanima će "Alice in WonderBand" donijeti glazbu, pjesmu, glas i ples, kao podlogu originalnih umjetničke performansa.

Iz Italije na FUS dolazi Federico Berti, one-man-band, koji će, između ostalog, na nikšićkim ulicama izvesti glazbu napisanu za talijansku partizansku pjesmu, a posvećenu Nikšiću i nikšićkom narodnom heroju Ljubi Čupiću

 

Uz goste iz bližeg susjedstva, u Nikšić stižu i gosti iz nešto udaljenije Indije: tročlani bend "Tapi Project", koji donosi miks funka i folka, prožet hipnotičkim tribal zvukom. Svoju glazbu "Tapi Project" opisuje kao urbanu folk glazbu Indije, a za nikšićki festival spremili su poseban program, kako bi posjetitelji FUS-a upoznali i osjetili magični melos Indije i njezine bogate kulture i povijesti.

Izvođači koje smo spomenuli samo su djelić programa koji će FUS ponuditi na Nikšićkim ulicama. U gradskom parku, na glavnom nikšićkom trgu, na platou ispred Robne kuće i u Njegoševoj ulici nastupit će preko 30 izvođača iz više zemalja. Program FUS-a počinje u 17 sati, izvedbama namijenjenim najmlađim posjetiteljima, a zatim slijedi glazbeni fio festivala koji završava u ponoć. Prethodnih godina programe FUS-a gledalo je više desetaka tisuća ljudi, a od ove godine festival nudi i filmski dio, pri čemu je za selekciju filmova zadužen nikšićki redatelj Sejo Šabotić.


(ILUSTRACIJA: FUS)

Zbog svega navedenog, nađete li se u petak 30. i subotu 31. kolovoza u Gradu Nikšiću ili u njegovoj blizini, nipošto nemojte propustiti nikšićki festival dobrih vibracija. Na FUS-u ćete zaista imati što vidjeti i čuti

Lupiga.Com

 Naslovna fotografija: FUS Nikšić


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije